Με τιμή παραγωγού στα 3,80 ευρώ το κιλό έκλεισε η πρώτη συμφωνία απορρόφησης αγουρέλαιου στη χώρα μας για την ελαιοκομική περίοδο 2019-2020. Βέβαια αγρότες και συνεταιριστές ευελπιστούν ότι τα αγουρέλαια που θα βγουν στη συνέχεια θα έχουν ανεβασμένες τιμές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑγροΤύπου, η εταιρεία Χελιώτης αγόρασε 5 βυτία ελαιολάδου (28 τόνους το καθένα) από τον Συνεταιρισμό Αγίων Αποστόλων Λακωνίας, ο οποίος ξεκίνησε την ελαιοποίηση το προ-περασμένο Σάββατο. Σε αντίθεση βέβαια με άλλες χρονιές, δεν έχουν γίνει γνωστές επισήμως οι λεπτομέρειες της συμφωνίας του Συνεταιρισμού Αγίων Αποστόλων, δηλαδή για ποια περίοδο ακριβώς παραγωγής αγουρέλαιου, ισχύει η συγκεκριμένη τιμή.

Την ελαιοποίηση ξεκίνησε την Κυριακή και ο Συνεταιρισμός Μεταμόρφωσης Λακωνίας, ο οποίος, όμως δεν έχει προβεί ακόμα σε πράξη πώλησης. Βέβαια όπως μας ανέφεραν από τον Συνεταιρισμό και συγκεκριμένα ο κ. Βαγγέλης Νικηφόρος «τώρα που έβρεξε αναμένεται να βελτιωθεί η κατάσταση και ελπίζουμε σε κάτι καλύτερο ως προς την τιμή».

Σε άλλα μέρη της Λακωνίας, όπως η Μεταμόρφωση, η ελαιοποίηση αναμένεται να αρχίσει αργότερα, καθώς η χρονιά είναι όψιμη, ενώ το γεγονός ότι έβρεξε τις προηγούμενες ημέρες βελτίωσε την κατάσταση των ελαιώνων.

Αγουρέλαιο με ισχυρισμό υγείας από τον ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα» που εδρεύει στην Ερμιονίδα Αργολίδας

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αγροτικού Συνεταιρισμού «Θερμασία Δήμητρα», ο Συνεταιρισμός έχει ήδη έτοιμο προς πώληση το πρώτο βυτίο αγουρέλαιου φετινής σοδειάς Σεπτεμβρίου-Οκτωβρίου 2019.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται η πρώτη εμπορική πράξη εκ μέρους του ΑΣ «Θερμασία Δήμητρα»

«Από τις αναλύσεις σε εγκεκριμένο εργαστήριο, που έθεσε στην διάθεσή μας, ο Συνεταιρισμός, πρόκειται για ένα premium εξαιρετικό παρθένο αγουρέλαιο με μοναδικά χημικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά και υψηλής περιεκτικότητας σε πολυφαινόλες. Συγκεκριμένα, η οξύτητά του δεν ξεπερνά το 0,23 το Κ268 και Κ232 κυμαίνονται στα 0,137 και 1,529 αντιστοίχως ενώ ο ΔΚ κινείται κάτω του 0,004, όπως και ο Αριθμός Υπεροξειδίων στα 4,1. Τέλος εντυπωσιακή είναι η περιεκτικότητα σε Ολικές Βιοφαινόλες, οι οποίες υπερβαίνουν τα 400 mg/kg. Δηλαδή πρόκειται για αγουρέλαιο το οποίο είναι ικανό να φέρει ισχυρισμό υγείας (health claim) και σε συνάρτηση με τα ανωτέρω χαρακτηριστικά το καθιστά μοναδικό και περιζήτητο στην αγορά την συγκεκριμένη χρονική περίοδο», μας εξήγησε ο πρόεδρος Συνεταιρισμού, κ. Κώστας Χ. Μέλλος.

Όπως μάλιστα πρόσθεσε ο κ. Μέλλος, πρόκειται για ελαιόλαδο που έχει υψηλότατο κόστος παραγωγής, αφού λόγῳ της όψιμης χρονιάς, η ελαιοπεριεκτικότητα του καρπού ήταν χαμηλή (12,5%), και για το λόγο αυτό η διάθεσή του καθίσταται επιβεβλημένη σε τιμές που υπερβαίνουν τα 4 ευρώ το κιλό.

Αχτίδα αισιοδοξίας εν τω μεταξύ, η οποία μένει να επιβεβαιωθεί και στην πράξη γεννά η είδηση της εξαίρεσης από τους αυξημένους δασμούς Τραμπ του Ελληνικού ελαιολάδου και όλων των επιτραπέζιων ελιών, έπειτα από προσπάθειες της Κυβέρνησης. Μάλιστα ήδη δεν λείπουν κύκλοι της αγοράς, που αναφέρουν ότι οι εξελίξεις αυτές θα έχουν θετικό αντίκτυπο, από την άποψη ότι οι Ιταλοί πρέπει οπωσδήποτε να βρουν διέξοδο διαφυγής για τα ελαιόλαδά τους στην αγορά των ΗΠΑ αν τους επιβληθούν δασμοί όπως απειλεί ο Τραμπ, μια διέξοδο που ίσως περνά από την χώρα μας…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook