Το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήμιο (ΕΑΠ), είναι ένα ίδρυμα κάλυψης πολλαπλών αναγκών: εξυπηρετεί όσους για διάφορους λόγους δεν κατόρθωσαν να σπουδάσουν μόλις τέλειωσαν το σχολειό, αυτούς που ήθελαν να παρακολουθήσουν ένα πρόγραμμα μεταπτυχιακών σπουδών αλλά πρακτικοί λόγοι το καθιστούσαν αδύνατο, της δημιουργίας θέσεων εργασίας σε διοικητικό και ακαδημαϊκό προσωπικό, αλλά και γενικότερα τον εκσυγχρονισμό της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης προσφέροντας προγράμματα που στον υπόλοιπο κόσμο υπάρχουν εδώ και δεκαετίες.

Στα καθ’ ημάς έγινε ντόρος με τη μεταγραφή του τέως πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρα ο οποίος ανέλαβε την αντίστοιχη θέση στο ΕΑΠ (εδώ θα ήθελα να τονίσω την δυσκολία μου να αντιληφθώ την μεταγραφή αυτή σαν αναβάθμιση, αλλά αφού αυτός έτσι το βλέπει…).

Ο κ. Ζώρας σε συνέντευξη που παραχώρησε στον TeamFM έκανε μία μεγάλη παραδοχή δηλώνοντας πως «Είναι μεγάλη πρόκληση η εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Αυτή άλλωστε είναι και η μοντέρνα εκπαίδευση η οποία δυστυχώς δεν έχει περάσει στα συμβατικά πανεπιστήμια». Η παραδοχή αυτή είναι ουσιώδης, καθώς τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του κόσμου προσφέρουν τα ίδια ακριβώς προγράμματα είτε Δια Ζώσης, είτε Εξ Αποστάσεως.

Στην Ελλάδα της συνεχούς ανακάλυψης του τροχού αντί να δώσουμε τη δυνατότητα στα ήδη υπάρχοντα ιδρύματα να το πράξουν συμβάλλοντας με τον τρόπο αυτό στην ανάπτυξη τους, κάναμε ένα ξεχωριστό πανεπιστήμιο, το οποίο μάλιστα είναι υβριδικό: δημόσιο, αλλά με δίδακτρα. Στην ουσία πρόκειται για το μεγαλύτερο ιδιωτικό πανεπιστήμιο στη «γειτονιά» μας καθώς εκεί σπουδάζουν περί τις 42.000 φοιτητές.

Στη συνέχεια ο τέως πρύτανης του ΠΚ και νυν του ΕΑΠ μας μίλησε για τα παράπονα που είχε από την πολιτεία για τη σχολή Τουρισμού και για την ειδικού αντικείμενου και ειδικού ενδιαφέροντος Νομική που θα μπορούσε να ιδρυθεί εδώ, για την πίστη του ότι το ΠΚ έχει λαμπρό μέλλον, για το διεθνώς ισχυρό brand name του ιδρύματος, χωρίς να παραλείψει να ρίξει το καρφί του για τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα οποία κατά τον ίδιο δεν είναι πανάκεια καθώς «πρέπει να δούμε αν η χώρα είναι έτοιμη να ελέγξει ένα ιδιωτικό πανεπιστήμιο».

Το γεγονός ότι σήμερα ο ίδιο διοικεί ένα βασικά ιδιωτικό πανεπιστήμιο, αλλά και ότι στην ουσία τα ιδιωτικά πανεπιστήμια τα «ελέγχουν» οι επιδόσεις τους, αλλά και οι ίδιοι οι φοιτητές τους (με το αν βρίσκουν δουλειά στο αντικείμενο που σπούδασαν), μάλλον ο καλός καθηγητής το αξιολογείται σα δευτερεύον. Εγώ έτσι το εξέλαβα.

Αυτό που από τα όσα είπε δεν καλοκατάλαβα είναι η διάθεση του να «συνεργαστεί» με το ΠΚ. Όπως χαρακτηριστικά είπε «Ένας φοιτητής στο Ρέθυμνο κοστίζει στην οικογένειά του περίπου 7.000 ευρώ το χρόνο. Αν αυτό αντιμετωπιστεί με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση τουλάχιστον στα πρώτα βήματα θα είναι σημαντικό». Δεν κατάλαβα, τι θέλει να πει ο κύριος πρύτανης; Χρειάζεται πιστεύω μια εξήγηση.    

Ο Κώστας Πολυχρονάκης είναι Director of Operations