Με μαζική συμμετοχή εργαζομένων από αρκετούς και μεγάλους χώρους δουλειάς του εμπορίου, της βιομηχανίας και των super market, πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων, το απόγευμα της Κυριακή 6 Οκτώβρη.

Στη συζήτηση μεταφέρθηκε πλούσια πείρα από τους χώρους δουλειάς που παρεμβαίνει το σωματείο με επίκεντρο τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι σε αυτούς, ειδικά οι γυναίκες. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ένωσης

Συζητήθηκαν τα συμπεράσματα από την προσπάθεια οργάνωσης της απεργίας μέσα στις επιχειρήσεις με δεδομένα τα εμπόδια που μπήκαν με την μη κήρυξη απεργίας από το Ε.Κ.Η. στις 24ης του Σεπτέμβρη, όπου παλεύτηκαν αποφάσεις συνελεύσεων επιχειρήσεων, αποθηκών, πόστων και διαδρόμων, όπου με κάθε μέσο οι εργαζόμενοι εντέλει έδωσαν το παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Νομού μας, με ρεπό- άδειες- αλλαγή βάρδιας και συνέβαλλαν αποφασιστικά στην αποκάλυψη της ουσίας του επικείμενου νομοσχεδίου μέσα στους συναδέλφους. Δραστηριότητα που εντέλει προετοίμασε μαχητικά τους εργαζόμενους για την μαζική συμμετοχή τους από μεγάλους χώρους δουλειάς στην απεργία της 2ης Οκτώβρη.

Από την συζήτηση, αναδείχθηκαν τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εμποροϋπάλληλοι με τη διεύρυνση του ωραρίου, την κυριακάτικη αργία που προσπαθούν κυβέρνηση και εργοδοσία να καταργήσουν. Μεταφέρθηκε πείρα από επιχειρήσεις που με την παρέμβαση του σωματείου και των εργαζομένων υπήρξαν κατακτήσεις, φτιάχτηκαν υποδομές (σκέπαστρα στις αποθήκες, κ.ά.)  ώστε να είναι καλύτερες οι συνθήκες εργασίας, όπως στο Σκλαβενίτη, μετατράπηκαν συμβάσεις 4ωρων και 6ωρων σε πλήρεις όπως έγινε στα Cosmos. Η πείρα από την οργάνωση του αγώνα για μισθούς και συνθήκες με βάση τις σύγχρονες ανάγκες κόντρα σε εργοδοσία- κυβέρνηση- Δήμους στην Ανακύκλωση, στις σχολικές καθαρίστριες έδωσε θάρρος και αισιοδοξία σε όλους. Από όλα τα παραπάνω επιβεβαιώθηκε και από τους ίδιους τους εργαζόμενους ότι η δύναμη της συλλογικής δράσης μέσα από το σωματείο μας είναι ο φόβος και ο τρόμος των εργοδοτών και των κυβερνήσεων τους !

Ο εργοδοτικός – κυβερνητικός συνδικαλισμός στο Νομό μας με επικεφαλής τον πρόεδρο του Ε.Κ.Η. , προσπάθησε ακόμα μία φορά να βάλει εμπόδια στο να πραγματοποιήσει το σωματείο την από μέρες πριν καθορισμένη Γενική του Συνέλευση. Αρνήθηκαν να ανοίξουν το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέλευση ενός από τα μεγαλύτερα και πιο ζωντανά σωματεία. Άφησαν για μια ακόμη φορά τους εργαζόμενους έξω από ένα κλειστό Εργατικό Κέντρο, με την αιτιολογία «ότι Κυριακή δεν ανοίγει το Ε.Κ.Η»… Αναρωτιόμαστε αλήθεια, πως κατάφερε να ανοίξει το Ε.Κ.Η. την προηγούμενη Κυριακή για την μάζωξη της παράταξης της ΠΑΣΚΕ, με σκοπό να οργανώσει όχι την απεργία στις 2 Οκτώβρη, αλλά την αντι-ΠΑΜΕ επίθεση από ότι φαίνεται εκ του αποτελέσματος.. Η προσπάθεια τους όμως έπεσε στο κενό, όπως απέτυχε η υπονόμευση των απεργιακών μαχών ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο της κυβέρνησης. Την ίδια αποτυχία θα έχουν και σε κάθε επόμενη προσπάθεια υπονόμευσης της οργάνωσης και του αγώνα των εργαζομένων.

Κόντρα στις επιδιώξεις τους για σιγή νεκροταφείου στους χώρους δουλειάς, η γενική συνέλευση αποφάσισε αγωνιστική ετοιμότητα ενάντια στο «αναπτυξιακό» πολυνομοσχέδιο που έχει στα σκαριά η κυβέρνηση για να θωρακίσει τα κέρδη της μεγαλοεργοδοσίας εξασφαλίζοντας ότι οι εργαζόμενοι δεν θα έχουν δικαιώματα. Αποφασίστηκαν παρεμβάσεις ώστε να αποτραπεί κάθε προσπάθεια πλειστηριασμού λαϊκής κατοικίας, διακοπής ρεύματος, αλλά και άλλες πρωτοβουλίες κοινής δράσης με τα σωματεία στην πόλη μας για το καθολικό δικαίωμα στην Υγεία .

Δεν κάνουμε βήμα πίσω από τις ανάγκες μας.

Μπροστά οι δικές μας ανάγκες, όχι τα κέρδη των λίγων

ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ  κ’ ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΓΙΑ:

·        Συνδικάτα στα χέρια των εργαζομένων. Ούτε σκέψη να φέρει η κυβέρνηση το πολυνομοσχέδιο που βάζει στο γύψο τους αγώνες μας!

·        ΣΣΕ στο ύψος των σύγχρονων αναγκών μας, κάτω τα χέρια από τις συλλογικές διαπραγματεύσεις των εργαζομένων!

·        Κατάργηση των αντεργατικών-αντιλαϊκών νόμων των μνημονίων που τσακίζουν τις εργασιακές σχέσεις, μειώνουν τους μισθούς με τη διάλυση των ΣΣΕ για τους εμποροϋπαλλήλους. Κανένας εργαζόμενος κάτω από 751 ευρώ!

·        Υπογραφή κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας με ουσιαστικές αυξήσεις, επαναφορά όλων των επιδομάτων και βάση για συζήτηση το μισθό που είχαμε κατακτήσει τα προηγούμενα χρόνια.

·        Νομοθετική κατοχύρωση της Κυριακάτικης αργίας. Καμία Κυριακή τα μαγαζιά ανοιχτά. Υπερασπίζουμε την Κυριακή ως υποχρεωτική αργία για όλα τα καταστήματα.

·        Καμιά επέκταση του ωραρίου. Να καταργηθούν όλοι οι νόμοι και οι διατάξεις που απελευθερώνουν το ωράριο.

·        Σταθερό ημερήσιο ωράριο εργασίας, προγραμματισμός ωραρίου ανά μήνα που θα γνωστοποιείται στον εργαζόμενο στην αρχή κάθε μήνα.

·        Μέτρα υγείας  και ασφάλειας στους χώρους δουλειάς.

·        Καθορισμός καθηκόντων και πόστων για κάθε εργαζόμενο, τήρηση των ρεπό και των διαλλειμάτων, κατάργηση των σπαστών ωραρίων των εργαζομένων σε καταστήματα που έχουν συνεχές ωράριο λειτουργίας.

·        Δημιουργία δωρεάν προγραμμάτων και υποδομών για αθλητισμό, πολιτισμό, ψυχαγωγία για τους εργαζόμενους και τις οικογένειες τους.

·        Μέτρα στήριξης της εργαζόμενης μητέρας. Επίδομα τοκετού 1000 ευρώ, επέκταση της άδειας κυήσεως σε δύο μήνες πριν τον τοκετό και 6 μήνες μετά. Ένα χρόνο με αποδοχές στη μητέρα ή τον πατέρα. Άδειες για ασθένειες ή άλλες ανάγκες. Μεγαλύτερες άδειες για μονογονεϊκές οικογένειες.

·        Να καταγγελθεί η ελληνοαμερικανική “Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας”. Να κλείσει η βάση της Σούδας και οι άλλες αμερικανοΝΑΤΟικές στρατιωτικές βάσεις. Δεν ανεχόμαστε να γίνει η χώρα μας ένα τεράστιο αμερικανονατοικό στρατόπεδο. Αποδέσμευση της χώρας μας από τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook