Ο 26χρονος Νίκολας Μάρεϊ ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε στήθη όταν οι γιατροί άρχισαν να του συνταγογραφούν το Risperdal το 2003, καθώς είχε διαγνωστεί με διαταραχές που παρέπεμπαν σε αυτισμό – Η αποζημίωση που του επιδικάστηκε αγγίζει τα $8 δισεκατομμύρια

Αποζημίωση τεραστίων διαστάσεων, ύψους 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, επιδικάστηκε σε έναν άντρα από την Πενσιλβάνια των Ηνωμένων Πολιτειών, επειδή είδε το στήθος του να μεγαλώνει, μετά τη λήψη ενός φαρμάκου για τον αυτισμό από τη Johnson & Johnson.

Η νίκη αυτή του Νίκολας Κάρεϊ σε δικαστήριο της Φιλαδέλφεια, φαίνεται πως ανοίγει τον δρόμο για να προχωρήσουν κι άλλες παρόμοιες εκκρεμείς υποθέσεις, που αφορούν το ίδιο φάρμακο στην πολιτεία της Πενσιλβάνια.

Στην περίπτωσή του, οι δικηγόροι του επέκριναν τη J&J και τη θυγατρική της, Janssen για την εξασφάλιση κέρδους με κάθε κόστος και «την επιλογή της να βγάλει δισεκατομμύρια σε βάρος των παιδιών».

Ωστόσο, ο φαρμακευτικός κολοσσός απάντησε πως η αποζημίωση αυτή που όρισε το δικαστήριο ήταν «υπερβολικά δυσανάλογη» σε σχέση με το κατηγορητήριο και εξέφρασε τη βεβαιότητά της ότι θα την ανατρέψει σε δεύτερο βαθμό.

Στην αγωγή του, ο 26χρονος σήμερα Μάρεϊ, ισχυρίστηκε ότι ανέπτυξε στήθη όταν οι γιατροί του άρχισαν να του συνταγογραφούν το Risperdal το 2003, καθώς είχε διαγνωστεί με διαταραχές, που παρέπεμπαν σε αυτισμό.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων ενέκρινε το αντιψυχωτικό φάρμακο Risperdal στα τέλη του 1993 για τη θεραπεία της σχιζοφρένειας και των επεισοδίων διπολικής μανίας σε ενήλικες. Σημειώνεται πως οι γιατροί έχουν τη δυνατότητα να συνταγογραφούν φάρμακα κατά την κρίση τους, ενώ οι εταιρείες επιτρέπεται να προωθούν τα φάρμακά τους μόνο για εγκεκριμένες χρήσεις.

Δικαστήριο είχε επιδικάσει το 2015 ποσό 1,75 εκατομμυρίου δολαρίων στον Μάρεϊ, αφού διαπίστωσε ότι η J&J αμέλησε να προειδοποιήσει για τον κίνδυνο της γυναικομαστίας, από τη χρήση του συγκεκριμένου φαρμάκου.

Κρατικό εφετείο ενέκρινε την ετυμηγορία τον Φεβρουάριο του 2018, αλλά μείωσε την αποζημίωση σε 680.000 δολάρια.

Ωστόσο, πέρυσι, μια απόφαση του ανώτατου δικαστηρίου της Πενσυλβάνια έδωσε τη δυνατότητα να επιβληθούν ποινικές αποζημιώσεις, υποστηρίζοντας ότι θα έπρεπε να ισχύει το δίκαιο κάθε κράτους του ενάγοντος.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook