Συναγερμός σήμανε στην πόλη Χάλε της Γερμανίας μετά από πυροβολισμούς έξω από συναγωγή, όπου σκοτώθηκαν τουλάχιστον δύο άνθρωποι.

Σύμφωνα με πληροφορίες της Bild, το περιστατικό συνέβη στο προάστιο Πάουλους της πόλης του κρατιδίου Σαξονίας – Άνχαλτ, με τον δράστη να ανοίγει πυρ με αποτέλεσμα να σκοτωθεί μια γυναίκα και άλλο ένα άτομο και να τραυματιστούν αρκετά ακόμη.

Το περιοδικό Stern αναφέρει ότι οι νεκροί είναι περισσότεροι κι ότι οι Αρχές κάλεσαν τους περιοίκους να κλειστούν στα σπίτια τους ή να αναζητήσουν καταφύγιο.

Ο οπλισμένος δράστης ή οι δράστες -πιθανώς δύο τον αριθμό, που φέρονται να φορούν στολές παραλλαγής- διέφυγαν με αυτοκίνητο με κατεύθυνση προς τη Λειψία, όπως πιστεύεται, ενώ φέρονται να έριξαν και χειροβομβίδα στο εβραϊκό νεκροταφείο της πόλης.
Πυρά και έξω από εστιατόριο με ντονέρ
Αυτόπτης μάρτυς ανέφερε ότι έπεσαν πυροβολισμοί και έξω από ένα εστιατόριο με ντονέρ. «Βρισκόμουν στο εστιατόριο όταν είδαν έναν άνδρα με στολή παραλλαγής και ένα όπλο. Πέταξε κάτι, που έδειχνε σαν χειροβομβίδα, αλλά ήταν πυροτέχνημα, που εξερράγη στην πόρτα.

Στη συνέχεια πυροβόλησε κατά της τζαμαρίας κι εγώ έτρεξα και κλειδώθηκα σε μια τουαλέτα. Μετά άκουσα έναν κρότο και αργότερα ήλθε η αστυνομία και βγήκα έξω», δήλωσε ο 28χρονος Κόνραντ Ρέσλερ, σύμφωνα με τη Bild.

Πυροβολισμοί και σε άλλο σημείο 15 χιλιόμετρα μακριά
Λίγο πιο έξω από το Χάλε, στο Βίντερσντορφ, φαίνεται ότι έγινε μια ανταλλαγή πυροβολισμών, ενώ πυροβολισμοί έπεσαν και στο Λάντμπεργκ, σε απόσταση 15 χλμ. όπως επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας στο Γερμανικό Πρκατορείο Ειδήσεων χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Στο μεταξύ οι γερμανικοί σιδηρόδρομοι (Deutsche Bahn) έκλεισαν τον κεντρικό σταθμό της πόλης όσο συνεχίζεται η έρευνα.

Συνελήφθη ένας ύποπτος
Πριν από λίγο η αστυνομία ανακοίνωση τη σύλληψη ενός υπόπτου, αλλά καλεί τον πληθυσμό να παραμένει σε επιφυλακή, καθώς θεωρεί ότι οι δράστες είναι περισσότεροι. Σύμφωνα με το Spiegel οι δράστες ήταν τουλάχιστον δύο και μετά την επίθεση χωρίστηκαν. Ο ένας εξ’ αυτών διέφυγε με ταξί, αλλά τον συνέλαβε η αστυνομία σε αυτοκινητόδρομο, ενώ οι Αρχές αναζητούν τον δεύτερο. Στο μεταξύ έχουν ενισχυθεί τα μέτρα ασφαλείας έξω από τη συναγωγή της Δρέσδης.

Άγνωστα παραμένουν τα κίνητρα των δραστών -αν έπαθαν αμόκ, αν έχουν αντισημιτικό υπόβαθρο, όπως φαίνεται, ή πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση στον απόηχο του πρόσφατου περιστατικού με τον Σύρο που έκλεψε φορτηγό και παρέσυρε ΙΧ τραυματίζοντας εννέα άτομα στην πόλη Λίμπουργκ. Το περιστατικό στο Χάλε συμπίπτει με την σημαντικότερη εβραϊκή γιορτή του έτους, εκείνη του Γιομ Κιπούρ, που είναι αργία για τους Εβραίους και εορτάζεται με νηστεία και προσευχή.

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook