Πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη 9 Οκτωβρίου τακτική συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Επιμελητηρίου Ρεθύμνης. 

Στη συνεδρίαση αυτή, μεταξύ των άλλων, το Διοικητικό Συμβούλιο:

1.- Αποτίμησε την τρέχουσα τουριστική περιόδου, η οποία βαίνει στη λήξη της. Κοινές διαπιστώσεις των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, ήταν: 

α) Η τουριστική περίοδος, από άποψη αριθμού αφίξεων, πήγε λιγότερο καλά, σε σύγκριση με την προηγούμενη, αλλά σε κάθε περίπτωση μπορεί να θεωρηθεί ως μία καλή τουριστική περίοδος. Η μείωση του αριθμού των αφίξεων κυμάνθηκε σε μονοψήφιο αριθμό. Παρά τη μείωση του αριθμού των αφίξεων, δεν υπήρξε μείωση των εισπράξεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι η πλειοψηφία των επισκεπτών κατανάλωσε μεγαλύτερα χρηματικά ποσά, σε σύγκριση με την προηγούμενη χρονιά. Σε αντίθεση με τους άλλους κλάδους επιχειρήσεων, ο τζίρος των εμπορικών καταστημάτων, εξαιρουμένων των καταστημάτων τροφίμων, παρουσίασε σημαντική απώλεια, της τάξης του 20%. Η απώλεια των Ρώσσων τουριστών, οι οποίοι καταναλώνουν στις διακοπές τους μεγάλα χρηματικά ποσά, υπήρξε ιδιαίτερα αισθητή.

β) Η πρόσφατη κατάρρευση του Βρετανικού τουριστικού κολοσσού Thomas Cook, αποτελεί δυσάρεστη εξέλιξη για την τουριστική βιομηχανία πανευρωπαϊκά και μεγάλο πλήγμα για την Ελληνική αγορά. 

Ο Ελληνικός τουρισμός δέχθηκε το μεγαλύτερο κτύπημα, από την οικονομική κρίση που έπληξε τη χώρα και μετά. Μεταξύ των περιοχών που επλήγησαν περισσότερο, συμπεριλαμβάνεται και το Ρέθυμνο, η οικονομική ζημιά του οποίου, για φέτος, υπολογίζεται ότι θα ξεπεράσει τα 12 εκατομμύρια ευρώ.

Ρεθεμνιώτικες τουριστικές επιχειρήσεις κινδυνεύουν να χάσουν την περιουσία ή ακόμα και την εταιρία τους για οφειλές που θα πλήρωναν με τα χρήματα που τους χρωστάει η Thomas Cook. Συγχρόνως, το ντόμινο, τα αλλεπάλληλα κύματα των συνεπειών, οι αλυσιδωτές αντιδράσεις θα πλήξουν διαδοχικά όλη την κοινωνία και την οικονομία. 

Υπάρχει, λοιπόν, απόλυτη ανάγκη η Πολιτεία να καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια: α) εξεύρεσης τρόπων στήριξης και διευκόλυνσης των Ελληνικών τουριστικών επιχειρήσεων και των εργαζομένων στον τουρισμό που πλήττονται από το γεγονός, β) εξεύρεσης τρόπων άμεσης αναπλήρωσης του κενού της Thomas Cook στην αγορά της Κρήτης, επειδή η διείσδυση της εταιρείας ήταν μεγάλη, ανερχόταν, περίπου στο 12%, έτσι ώστε να μειωθούν οι αρνητικές συνέπειες που αναμένεται να παρουσιαστούν στις επόμενες χρονιές, αφού είναι σίγουρο ότι τα υπόλοιπα διεθνή τουριστικά γραφεία θα προσπαθήσουν να επωφεληθούν πιέζοντας τις τουριστικές επιχειρήσεις για μείωση τιμών.

2.- Ενέκρινε την κάλυψη μέρους δαπάνης εκμίσθωσης περιπτέρου στην επαγγελματική τουριστική έκθεση του Παρισιού της Γαλλίας, TOP RESA 2019 (Παρίσι, 1-4/10/2019). Το περίπτερο παραχωρήθηκε στη Ρεθεμνιώτικη επιχείρηση του κ. Νικολάου Ιωάν, Τριποδιανού, που έχε εκδηλώσει σχετικό ενδιαφέρον, για την προβολή του τουριστικού προϊόντος του Ρεθύμνου. 

3.- Ενέκρινε την κάλυψη μέρους δαπάνης εκμίσθωσης περιπτέρων συμμετοχής τριών Ρεθεμνιώτικων επιχειρήσεων, οι οποίες έχουν εκδηλώσει, μέχρι τώρα, ενδιαφέρον συμμετοχής στην Έκθεση Τοπικών Προϊόντων & Υπηρεσιών “Κρήτη H Μεγάλη Συνάντηση & Τοπικές Γεύσεις Ελλάδας Λάρισα (7-11/11/2019). Οι επιχειρήσεις είναι: α) «ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ» (Κλάδου Στυλιανή)–– παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα Κρήτης, β) «ΑΜΑΛΘΕΙΑ» (Βασίλειος Μυριοκεφαλιτάκης) -παραγωγή φυσικών καλλυντικών  και σαπουνιών και γ) «ΑΜΑΛΙΑ» (Αμαλία Κλάδου) – εργαστήριο παραδοσιακών προϊόντων/μαρμελάδας και γλυκισμάτων. 

4.- Όρισε τους εκπροσώπους του για τη συγκρότηση της Δημοτικής Επιτροπής Παιδείας του Δήμου Ρεθύμνης, ως εξής: α) Εμμανουήλ Χλιαουτάκης, ως τακτικός, β) Πηνελόπη Γαγάνη, ως αναπληρωματικός.

5.- Όρισε ως εκπρόσωπό του στη Γενική Συνέλευση της εταιρείας ΑΚΟΜΜ – ΨΗΛΟΡΕΙΤΗΣ ΑΑΕ ΟΤΑ, τον Κων/νο Σπυριδάκη, Υπεύθυνο Γ.Ε.ΜΗ. και εξυπηρέτησης επιχειρήσεων. 

6.- Ενέκρινε την επιχορήγηση της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ρεθύμνης με το ποσό των 1.000,00 ευρώ, για κάλυψη λειτουργικών της αναγκών και συνέχιση της εύρυθμης λειτουργίας της. 

7.- Ενέκρινε τον απολογισμό και τον ισολογισμό του Επιμελητηρίου χρήσης 2018.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook