Το απόγευμα του Σαββάτου, 5 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Χανίων “ΠΟΛΥΧΡΟΝΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΙΔΗΣ” σε κλίμα συγκίνησης, εκδήλωση αδελφοποίησης των Συνδέσμων Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Χανίων και Λεμεσού Κύπρου.

Το «παρών» έδωσαν εκπρόσωποι από όλες τις στρατιωτικές αρχές, πολιτικών και αρχών, σωμάτων ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, και ο πρώην υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ως μέλος και ο ίδιος του Συνδέσμου ΧΑΝΙΩΝ και αρκετός κόσμος.
   
Χαιρετισμό-καλωσόρισμα των Κυπρίων εκ μέρους του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Χανίων έκανε ο πρόεδρος του αντίστοιχου Συνδέσμου στα Χανιά κ. Σταύρος  Καστρινάκης, τονίζοντας την αγάπη μεταξύ των βασανισμένων νησιών μας  και τους μακρόχρονους αγώνες για την λευτεριά.  

Χαιρετισμό απηύθυναν ο πρόεδρος Σ.Ε.Α. Λεμεσού κ. Βίκτωρας Τσίγκης, ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων κ. Γιάννης Χατζηιωάννου και ο πρώην υπουργός κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης ενώ στον χαιρετισμό που απέστειλε η βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Ντόρα  Μπακογιάννη που διαβάστηκε από εκπρόσωπο της, όπου, μεταξύ άλλων, τονιζόταν: «…χαίρομαι ιδιαίτερα όπου με τη σημερινή σας εκδήλωση ισχυροποιούνται ακόμα περισσότερο οι δεσμοί Ελλάδος – Κύπρου, δεσμοί που οι έφεδροι αξιωματικοί ξέρουν να τιμούν και να υπερασπίζονται».

Ο πρόεδρος του Σ.Ε.Α. Λεμεσού κ. Βίκτωρας Τσίγκης με πολύ συγκίνηση τόνισε: «Οι Σύνδεσμοι Εφέδρων Αξιωματικών αποτελούν την ενεργή κυψέλη και το αναπόσπαστο κομμάτι του Στρατεύματος και της κοινωνίας μας γενικότερα.  αγωνιστές της Εθνικής μας αξιοπρέπειας και ελευθερίας». Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: «Η ημέρα αυτή, για εμάς τους Έφεδρους Αξιωματικούς της Λεμεσού, θα μείνει χαραγμένη στο νου και στις καρδιές μας σαν η ημέρα που εμείς και οι υπέροχοι Χανιώτες Έφεδροι Αξιωματικοί, με τις υπογραφές μας και με βούλα, ολοκληρώνουμε την αδελφοποίηση μας…».

Από την πλευρά του ο κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε ότι « είμαι πολύ περήφανος που υπηρέτησα ως έφεδρος αξιωματικός και είμαι μέλος του Συνδέσμου Εφέδρων Αξιωματικών Νομού Χανίων»

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με παρασημοφόρηση του πρώην Προέδρου ΣΕΑΝ ΧΑΝΙΩΝ Αθ. Μανουδάκη και της Σημαίας του Σ,Ε.Α.Ν Νομού Χανίων από τον Σ.Ε.Α. Λεμεσού.

Σχετικά με το αφιέρωμα στον αγώνα Των Κυπρίων με την   ΕΟΚΑ τα έτη 1955-59 για την οργάνωση, διοίκηση και λειτουργία της ΕΟΚΑ 1955-59 έκανε   αναφορά ο Τομεάρχης αντάρτικου Σοφούλης Καρλεττίδης. Προβλήθηκε σύντομο  οδοιπορικό, μέσα από  σκηνές από ταινία που γύρισαν οι ίδιοι οι Άγγλοι αποικιοκράτες κατά τις δραματικές στιγμές  του  ολοκαυτώματος του Σταυραετού του Μαχαιρά, Γρηγόρη Αυξεντίου και ακολούθησε το μοιρολόι της μάνας του Αυξεντίου, σε μουσική Γιώργου Θεοφάνους και ερμηνεία Μαρινέλλας. Απονομές σε αγωνίστριες και αγωνιστές της ΕΟΚΑ. 

Την εκδήλωση ολοκλήρωσαν με καλλιτεχνικό πρόγραμμα ο ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΧΑΝΙΩΝ με χορούς από την Κρήτη και την Κύπρο και η Ριζίτικη Παρέα ΚΑΛΛΙΘΕΑΣ του Δήμου ΠΛΑΤΑΝΙΑ ΧΑΝΙΩΝ με ριζίτικα τραγούδια με στίχους και μαντινάδες αφιερωμένες αποκλειστικά στους δεσμούς αδελφικής αγάπης και συμπαράστασης μεταξύ των λαών ΚΡΗΤΗΣ και ΚΥΠΡΟΥ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook