Στο ευρωπαϊκό σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF) ανακοινώθηκε, από τις συνοριακές αρχές της Ελλάδος, η κατάσχεση εισαγωγής παρτίδας πιπεριών και κολοκυθιών από την Αλβανία λόγω υπερβολικής χρήσης φυτοφαρμάκων.

Και στις δύο περιπτώσεις βρέθηκαν υπολείμματα από εντομοκτόνο, το οποίο στις πιπεριές ήταν σε αναλογία 0,098 χιλιοστογράμμων ανά κιλό και στα κολοκυθάκια 0,024 χιλιοστογράμμων ανά κιλό.

Η κατάσχεση αυτών των κηπευτικών από τις ελληνικές αρχές τους εμπόδισε να προσεγγίσουν τους καταναλωτές στα κράτη μέλη της ΕΕ. Η υπόθεση αυτή ανακοινώθηκε από την RASFF, στις 9 Οκτωβρίου, η οποία χαρακτηρίστηκε ως πολύ σοβαρή.

Το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης για τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές (RASFF), το οποίο δημιουργήθηκε πριν από σχεδόν τέσσερις δεκαετίες, το 1979, είναι κατά κύριο λόγο ένα «εργαλείο» της ΕΕ που προορίζεται για την ταχεία ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εθνικών αρχών σχετικά με τους κινδύνους για την υγεία που σχετίζονται με τα τρόφιμα και τις ζωοτροφές.

Σε δηλώσεις που έκανε ο κ. Γεώργιος Πολυχρονάκης, Ειδικός Σύμβουλος του Συνδέσμου Incofruit – Hellas, επισήμανε τα εξής: «χαιρετίζουμε την δραστηριοποίηση των ελληνικών ελεγκτικών αρχών και την κατάσχεση των επικινδύνων φορτίων λαχανικών προς εισαγωγή στην Ελλάδα.

Τα τελευταία χρόνια παρόμοια περιστατικά-αναρτήσεις για εισαγόμενα ή διερχόμενα από την χώρα μας φορτία φρούτων και λαχανικών είναι ελάχιστα, σε αντίθεση με τις επιδόσεις των ελεγκτικών αρχών της Βουλγαρία (από Ιανουάριο μέχρι Ιούλιο του 2019 ανακοίνωσαν 55 φορτία τουρκικών λαχανικών έναντι 0 από την χώρα μας).

Πιστεύουμε ότι οι ίδιοι ελεγκτικοί μηχανισμοί θα ενεργήσουν τους κατάλληλους συνοριακούς ελέγχους για την διαφύλαξη της φήμης των εξαγομένων ατυποποίητων κατ’ ευθείαν από τον αγρό ελληνικών προϊόντων».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook