Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία οι διήμερες εκδηλώσεις, που διοργάνωσε η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης και η Περιφέρεια Κρήτης, κατά το διήμερο 12 και 13 Οκτωβρίου, με αφορμή αφενός την ανάδειξη του αγνώστου λαβάρου της Μονής Αγκαράθου του Κρητικού Πολέμου, έμβλημα και θρησκευτικό κειμήλιο τῆς Ιεράς Μονής, το οποίο συνδέεται με τη μάχη της ανακατάληψης του Καστελλίου Τεμένους από τους Βενετούς (1647) και αφετέρου την τριακοσιοστή πεντηκοστή επέτειο (350η) της Άλωσης της πόλης του Χάνδακα και το τέλος του Κρητικού Πολέμου (1645-1669).

Τό Σάββατο 12 Οκτωβρίου στο Πολιτιστικό και Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου, (αίθουσα Πειραματικού Θεάτρου), πραγματοποιήθηκε Επιστημονική Ημερίδα με θέμα: «Η Μονὴ Αγκαράθου τὴν εποχὴ της βενετοκρατίας».

Εισηγητές ήταν:

η κ. Χρύσα Μαλτέζου, Ακαδημαϊκός, πρώην Διευθύντρια του Ελληνικού Ινστιτούτου Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Σπουδών της Βενετίας: «Εναρκτήρια εισήγηση»,

ο κ. Χριστόφορος Χαραλαμπάκης, Ομότιμος καθηγητής Γλωσσολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο αγκάραθος και τα φυτωνύμια της Κρήτης», 

ο κ. Εμμανουήλ Χαλκιαδάκης, Δρ. Ιστορίας ΑΠΘ και διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, με θέμα: «Αγκάραθος: το πρώτο τη τάξει Μοναστήρι της Κρήτης»

η κ. Μαρία Πατραμάνη, δρ. Ιστορίας Πανεπιστημίου Κρήτης, Δ/ντρια του Πειραματικού Γενικού Λυκείου Ηρακλείου, με θέμα: «Η Μονή Αγκαράθου τον καιρό του Κρητικού Πολέμου»,

ο κ. Ιωάννης Μαυρομάτης, Ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, με θέμα: «Η διαθήκη του Ηγουμένου της Αγκαράθου Μελετίου Καλλονά»,

ο κ. Νικόλαος Ψιλάκης, Συγγραφέας –Δημοσιογράφος, με θέμα: «Η μαρτυρία του τοπίου: αναζητώντας τη θέση του Αγίου Γεωργίου του Σκαλωτού»

ο κ. Θεοχάρης Δετοράκης, Ομότιμος Καθηγητής Πανεπιστημίου Κρήτης, με θέμα: «Τα φιλολογικά έργα του Μελετίου Πηγά:Γενικές παρατηρήσεις»,

ο κ. Πασχάλης Κιτρομηλίδης, Ομότιμος Καθηγητής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Ο Κύριλλος Λούκαρις ως εκκλησιαστικός ηγέτης»,

η κ. Μαρία Κωνσταντουδάκη –Κιτρομηλίδου, Ομότιμη Καθηγήτρια Βυζαντινής Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Εικόνες και γλυπτά στην Ιερά Μονή Αγκαράθου: η σημασία τους για την τέχνη της Κρήτης της βενετικής περιόδου»

η κ. Αναστασία Παπαδία –Λάλα, Καθηγήτρια του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, με θέμα: «Η Μονή Αγκαράθου (16ος-17ος αι.). Θεσμικές λειτουργίες και κοινωνικές σχέσεις, με βάση βενετικές πηγές»,

ο κ. Νικόλαος Γιγουρτάκης, αρχαιολόγος, φιλόλογος, υποψ. δρ. Πανεπιστημίου Κρήτης στη Βυζαντινή Αρχαιολογία, με θέμα: «Το κάστρο του Τεμένους στα χρόνια του Κρητικού Πολέμου» και

η κ. Έφη Ψιλάκη, Αρχαιολόγος, Επιμελήτρια του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης «Αγία Αικατερίνη Σιναϊτών», με θέμα: «Μία απεικόνιση της Ιεράς Μονής Αγκαράθου σε αργυρό δίσκο του 1765»

Τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης του Οικουμενικού Θρόνου κ. Μεθόδιος Βερνιδάκης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο οποίος ανέγνωσε, κατόπιν σεπτής εντολής του Παναγιωτάτου, την αποσταλείσα Πατριαρχική συγχαρητήρια Επιστολή.

Τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο, εκπροσώπησε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μποτσουάνας κ. Γεννάδιος, ο οποίος ανέγνωσε χαιρετιστήρια Επιστολή του Μακαριωτάτου.

Παρευρέθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γεράσιμος, εκπρόσωποι στρατιωτικών και πολιτικών φορέων, ηγούμενοι, ιερείς, μοναχοί και μοναχές, αρκετοί εκπαιδευτικοί και πλήθος κόσμου.

Κατά την έναρξη της ημερίδας χαιρετισμό απηύθυναν, ο Σεβασμιώτατος Αρεχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος, κηρύσσσοντας την έναρξη των εργασιών, ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, ο Βουλευτής Ηρακλείου κ. Σωκράτης Βαρδάκης, ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Θεολόγων Κρήτης κ. Εμμ. Ρουσάκης και ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Κρήτης κ. Εμμανουήλ Καρτσωνάκης.

Την Κυριακή 13 Οκτωβρίου, στο Καθολικό της Ιεράς Μονής Αγκαράθου, τελέσθηκε Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, επί τη μνήμη του Αγίου Μελετίου, Πατριάρχου Αλεξανδρείας του Πηγά, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου και συλλειτουργούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Μποτσουάνας κ. Γενναδίου και Πέτρας και Χερρονήσου κ. Γερασίμου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, έγινε η παρουσίαση της σύγχρονης αναπαράστασης του ιστορικού λαβάρου της Μονής, το οποίο υψώθηκε από τον Ηγούμενο Μελέτιο Καλλονά, στη νικηφόρο μάχη του Καστελλίου Τεμένους (1647), έργο των αδελφών της Ιεράς Μονής Χρυσοπηγής Χανίων.

Η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κρήτης, θερμά ευχαριστεί τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο, για την πατριαρχική επευλογία των εκδηλώσεων.

Τον Μακαριώτατο Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής κ.κ. Θεόδωρο, για την αποστολή Εκπροσώπου Του.

Την Περιφέρεια Κρήτης, τους ελλογιμώτατους Καθηγητές και εισηγητές της ημερίδας και όλους όσους ανταποκρίθηκαν στην πρόσκλησή Της και παρευρέθηκαν στις εκδηλώσεις αυτές. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook