Ανακοίνωση με αφορμή τις δηλώσεις της Υφυπουργού κατά την επίσκεψη της στα Χανιά 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων:

Σχολιάζοντας δημοσίευμα που φέρει την υφυπουργό κ. Μιχαηλίδου να έχει δηλώσει σε κομματικό ακροατήριο στα Χανιά ότι για τη σημερινή κατάστασης στο προσφυγικό φταίει ο…. ΣΥΡΙΖΑ, από το γραφείο τύπου της Νομαρχιακής Επιτροπής Χανίων γίνεται το ακόλουθο σχόλιο:

«Το ψέμα και η διαστρέβλωση πρέπει να έχουν και κάποια όρια .Όπως και η αντίληψη ότι οι πολίτες τρώνε κουτόχορτο.

Η κυβέρνηση της ΝΔ  αφού καθυστερημένα ανακάλυψε τα γεωπολιτικά αίτια της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης, προσπαθεί με κάθε μέσον να κρύψει την παντελή έλλειψη προετοιμασίας και σχεδιασμού για το μείζον αυτό θέμα , ενώ θα ισορροπεί με την ακροδεξιά της πτέρυγα.  Γι αυτό καταφεύγει στον εύκολο δρόμο των ψεύτικων αριθμών . Σπασμωδικά και επιδιώκοντας να κάνει αντιπολίτευση στην αντιπολίτευση, κατάργησε από την πρώτη στιγμή το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, έδιωξε ηγετικά στελέχη της ΕΛΑΣ με αποδεδειγμένη πείρα και ικανότητα στη διαχείριση κρίσεων. Σε πλήρη αντίθεση με την εθνική και διεθνή νομοθεσία κατάργησε τις δευτεροβάθμιες επιτροπές ασύλου για να αναθεωρήσει λίγο αργότερα αυτήν την απόφαση, αφού αντιλήφθηκε το μέγεθος της πολιτικής γκάφας της.

 Παρά τις προφανείς δυσκολίες και τις ενδεχόμενες παραλείψεις, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να διαχειριστεί το προσφυγικό με όρους ανθρωπιάς και αποτελεσματικότητας. Στις 9 Ιουλίου στη Μόρια διέμεναν 5.800 αιτούντες άσυλο, εκ των οποίων για 1.400 υπήρχε άρση του γεωγραφικού περιορισμού. Την 1η Οκτωβρίου οι διαμένοντες έφτασαν τους 12.862.

Γι αυτό φταίει άραγε ο ΣΥΡΙΖΑ όπως είπε η κ. Υφυπουργός; 
Η πραγματικότητα διαψεύδει αναδρομικά όλες τις αναίτιες και προπαγανδιστικές κατηγορίες που είχε εξακοντίσει η ΝΔ όταν ήταν στην αντιπολίτευση: Το 2015, η ΝΔ άφησε μια υπηρεσία ασύλου με 200 εργαζομένους και 3 γραφεία ασύλου σε όλη την Επικράτεια. Το 2019 παρέλαβε 900 υπαλλήλους στην Υπηρεσία Ασύλου και 22 γραφεία ασύλου. Το 2017 εκδόθηκαν 51.589 αποφάσεις επί αιτήσεων ασύλου, το 2018 46.075 και το 2019, ως την 31η Αυγούστου, 31.958. Πρόκειται για έναν πραγματικά τεράστιο όγκο δουλειάς που οφείλεται, ακριβώς, στην οργάνωση του συστήματος εξέτασης ασύλου από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, από το σημείο μηδέν που την είχε παραλάβει το Γενάρη του 2015 και ενώ η προσφυγική κρίση είχε ήδη ξεκινήσει.

Το 2015 η ΝΔ παρέδωσε μηδέν Επιτροπές Προσφυγών και ένα σύστημα εξέτασης ασύλου με 7 στάδια. Το 2019 παρέλαβε 20 Επιτροπές Προσφυγών και ένα σύστημα εξέτασης ασύλου με 4 στάδια. Η ίδια συντριπτική για τη ΝΔ εικόνα υπάρχει και στο θέμα της φιλοξενίας, που σωστά κάνει και προσπαθεί να οργανώσει κάτω από τις νέες συνθήκες η κυβέρνηση: Το 2015 η ΝΔ παρέδωσε 1.000 εικονικές θέσεις φιλοξενίας. Το 2019 παρέλαβε 25.000 θέσεις φιλοξενίας σε σπίτια, 20.000 θέσεις σε 28 Κέντρα φιλοξενίας , 6 Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης δυναμικότητας 7.000 θέσεων, 8.000 θέσεις σε ξενοδοχεία άνω των 2.000 θέσεων για ασυνόδευτους ανήλικους. 12.500 παιδιά φοιτούσαν σε σχολεία, χωρίς να εκδηλωθεί καμία επιδημία αφού όλοι έκαναν εμβόλια.

Όσον αφορά στα προαναχωρησιακά Κέντρα, ας μην ξεχνάμε το αίσχος της Αμυγδαλέζας που παρέδωσε η ΝΔ το 2015 , κέντρο το οποίο κλείσαμε και ανακατασκευάσαμε, ενώ το 2019 παρέλαβε την Κόρινθο, το Παρανέστι Δράμας, την Αμυγδαλέζα, την Μυτιλήνη και την Κω. Τα παραπάνω αποδεικνύουν ότι οι ευθύνες σήμερα για την εκτός ελέγχου κατάσταση στη Μόρια και αλλού, δεν μπορούν να αποδίδονται , γενικά και αόριστα , στην προηγούμενη διακυβέρνηση. Η ΝΔ έρχεται αντιμέτωπη με τις ανεπάρκειες τις προχειρότητες και τις ιδεοληπτικές εμμονές της. Αδυνατεί να αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος και να δράσει συντονισμένα και αποτελεσματιά. Γιαυτό τα στελέχη της προτιμούν να επιδίδονται σε ψέματα , όπως έκανε και η κ. Μιχαηλίδου». 
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook