Τώνια Λιοδάκη Τώνια
Λιοδάκη
Δημοσιογράφος

Τι είπαν στις απολογίες τους οι κατηγορούμενοι για την ανθρωποκτονία του Παντελή Δουρουντάκη στα Σφακιά – Τι πρότεινε ο Εισαγγελέας

Τελευταία ενημέρωση 16:55

Στην τελική ευθεία πλησιάζει η πολύκροτη δίκη για την ανθρωποκτονία του Παντελή Δουρουντάκη στα Σφακιά το 2018.

Σήμερα η ακροαματική διαδικασία στο Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου συνεχίστηκε με την εξέταση των μαρτύρων υπεράσπισης των κατηγορουμένων και ολοκληρώθηκε με τις απολογίες των κατηγορουμένων και την αγόρευση του Εισαγγελέα της έδρας ο οποίος πρότεινε:

Για την πρώτο κατηγορούμενο: Να κηρυχθεί ένοχος για ανθρωποκτονία απο πρόθεση, οπλοφορία και οπλοχρησία και αθώος για την κατηγορία της περιύβρισης νεκρού.

Ο Εισαγγελέας δεν δέχτηκε ότι ο πρώτος κατηγορούμενος ήταν σε άμυνα. Όπως είπε, αν ήταν σε άμυνα και σε βρασμό γιατί ακολούθησε οργανωμένη διαδικασία συγκάλυψης; 

“Από τη μια ήταν σε πανικό όπως λέει και από την άλλη σκέφτηκε να κάνει πράγματα που φαίνονταν οργανωμένα και με λογική διαδικασία; Δεν φαίνονται φυσιολογικά αυτά. Οι ισχυρισμοί του περί άμυνας να απορριφθούν γιατί δεν στηρίζονται σε αποδεικτικά στοιχεία. Εδώ έχουμε διαδικασία απόκρυψης του εγκλήματος”.

Για την περιύβριση νεκρού ο εισαγγελέας ανέφερε ότι δεν ήταν σκοπός του κατηγορουμένου η προσβολή του νεκρού αλλά η απόκρυψη του εγκλήματος

Επίσης για τους άλλους δύο κατηγορούμενους πρότεινε να απαλλαγούν από την κατηγορία της περιύβρισης νεκρού.

Οι απολογίες των κατηγορουμένων

“Ντρέπομαι και ζητώ συγγνώμη”. Έτσι ξεκίνησε την απολογία του ο πρώτος κατηγορούμενος για την ανθρωποκτονία του Παντελή Δουρουντάκη με τη χήρα του θανόντος να απαντά από την αίθουσα “Δεν δέχομαι τη συγγνώμη σου”.

Ο κατηγορούμενος ανέφερε ότι πολλές φορές ο Δουρουντάκης πήγαινε στο εργοτάξιο να πιει καφέ ή να του μιλήσει και ποτέ δεν είχαν μαλώσει. Εκείνη τη μέρα τον πήρε τηλέφωνο ο αδερφός του λέγοντας του ότι ο Δουρουντάκης του ζήτησε το κοντέινερ. Εκείνος δεν το έδωσε και τότε ο Δουρουντάκης του είπε ότι θα τους διώξει από εκεί και ότι θα καλέσει το Δασαρχείο όπως και έγινε. Ο κατηγορούμενος ανέφερε επίσης πως όταν έφτασε στο εργοτάξιο είδε ότι είχαν τοποθετηθεί από τον Δουρουντάκη πάσαλοι στον χώρο, τους οποίους απομάκρυνε.

Όπως είπε στην συνέχεια, πήρε τηλέφωνο ανθρώπους να βρουν τον Δουρουντάκη, να του μιλήσουν και να τον ηρεμήσουν γιατί ήξερε όπως είπε, ότι ήταν οξύθυμος άνθρωπος. Το απόγευμα και ενώ ο κατηγορούμενος ήταν μόνος στο γραφείο, ακούει το αυτοκίνητο του θύματος να μπαίνει στο εργοτάξιο και τον Δουρουντάκη να τον βρίζει και να του λέει “θα σε σκοτώσω”.

Σύμφωνα με τον κατηγορούμενο ο Δουρουντάκης πυροβόλησε προς εκείνον από μια απόσταση 15 μέτρων και έκανε κίνηση ξανά με το όπλο, το οποίο ομως φαίνεται ότι έπαθε εμπλοκή. Τότε ο κατηγορούμενος όπως υποστήριξε στο δικαστήριο, πήρε την καραμπίνα του μέσα από το γραφείο για να ακινητοποιήσει τον Δουρουντάκη λέγοντας: “Έπαιξα μια, ούτε κοίταξα πού έριξα. Έπεσε κάτω πήγα κοντά και είδα ότι είχε πεθάνει. Μετά όλα έγιναν μηχανικά. Εγώ μετά τρελάθηκα.”

Ο κατηγορούμενος καταλήγοντας επανέλαβε τη συγγνώμη του λέγοντας στο τέλος “μακάρι να μπορούσα να γυρίσω τον χρόνο πίσω”

Ο αδερφός του και δεύτερος κατηγορούμενος για περιύβριση νεκρού ανέφερε στην απολογία του ότι δεν γνώριζε το συμβάν και ότι ο αδερφός του δεν του είπε και του απέκρυψε τι είχε συμβεί. Τέλος και εκείνος είπε “μακάρι να γυρνούσε ο χρόνος πίσω”.

Ο τρίτος κατηγορούμενος για περιύβριση νεκρού και υπόθαλψη εγκληματία, ανέφερε ότι δεν γνώριζε τι είχε συμβεί Είπε ότι τον πήρε ο κατηγορούμενος τηλέφωνο ταραγμένος και του ζήτησε να τον συναντήσει. “Τον είδα ταραγμένο. Τον ρώτησα 10 φορές τι έχει δεν μου είπε. Ήταν σαν άνθρωπος που δεν είχε πάρει τα χάπια του” είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος –  στον οποίο ανήκει ο χώρος όπου θάφτηκε το θύμα –  ανέφερε ότι δεν ήξερε τι είχε συμβεί, ούτε ότι ο σκοπός για τον οποίο ζήτησε ο πρώτος κατηγορούμενος να πάει στη μάντρα του,  ήταν να θάψει το θύμα.

Νωρίτερα, το πρωί, η ακροαματική διαδικασία στο Μικρό Ορκωτό Δικαστήριο Ρεθύμνου είχε ξεκινήσει με τις καταθέσεις των μαρτύρων από την πλευρά της υπεράσπισης.

Η δίκη θα συνεχιστεί την Παρασκευή 1 Νοεμβρίου με τις αγορεύσεις των δικηγόρων και την έκδοση της απόφασης του Δικαστηρίου.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook