Από τις 10 Οκτωβρίου του 2011 αρχίζει και πάλι η εφαρμογή των εκπαιδευτικών προγραμμάτων για παιδιά Δημοτικού και προσχολικής ηλικίας από το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος». Η επιτυχία που σημείωσαν τα προγράμματα αυτά που λειτούργησαν για πρώτη φορά τον Οκτώβριο του 2008, επιβάλλει τη συνέχιση τους ώστε το σπίτι του Βενιζέλου στη Χαλέπα να συνεχίσει να αποτελεί χώρο χαράς, έμπνευσης και γνώσης.

Συγκεκριμένα για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 θα λειτουργήσουν τα ακόλουθα προγράμματα:

«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ»
για την Στ΄ τάξη Δημοτικού και για την Α΄ και Β΄ τάξη Γυμνασίου
Οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να έρθουν σε επαφή με πρωτότυπα τεκμήρια ιστορικής σημασίας από το αρχείο και τις συλλογές του Ιδρύματος, να εξοικειωθούν με την έννοια του αρχείου καθώς και την σημασία της πρωτογενούς πηγής στην αναζήτηση της γνώσης και στην τεκμηρίωση της ιστορίας, να ανακαλύψουν τους λόγους διάσωσης και αρχειοθέτησης της πληροφορίας και να συνειδητοποιήσουν την σημασία και την λειτουργία των αρχείων μέσα στην κοινωνία.

«ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ»
για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού
Συλλογή και διασταύρωση πληροφοριών για το σπίτι του Ελευθερίου Βενιζέλου, την πορεία του στο χρόνο, το ρόλο του στο χθες, το σήμερα και το αύριο αλλά και για τον άνθρωπο, επαναστάτη, διπλωμάτη, πολιτικό Ελευθέριο Βενιζέλο.

« ΣΤΗ ΧΑΛΕΠΑ ΜΙΑ ΦΟΡΑ…»
για την Ε΄ και ΣΤ΄ τάξη Δημοτικού
Τα παιδιά γνωρίζουν τη συνοικία της Χαλέπας μέσω της ιστορίας και των τεχνών, συνδέουν το παρελθόν με το παρόν και ευαισθητοποιούνται απέναντι στην παράδοση και στην ιστορία του τόπου.

«ΜΑΘΑΙΝΩ ΠΑΙΖΟΝΤΑΣ»
για τη Γ΄ και Δ΄ τάξη Δημοτικού
Μέσα από παιχνίδια σχεδιασμένα γύρω από τα ιστορικά αντικείμενα της οικίας του Ελευθερίου Βενιζέλου οι μαθητές συγκεντρώνουν πληροφορίες για τον Ελευθέριο Βενιζέλο και την εποχή του, προσεγγίζουν την έννοια του Μουσείου, τους σκοπούς ενός Μουσείου, αντιλαμβάνονται την αξία των συλλογών και ετοιμάζουν την δική τους ιστορία εμπνευσμένοι από τα εκθέματα του σπιτιού της Χαλέπας.

«ΜΙΑ ΦΟΡΑ ΚΑΙ ΕΝΑΝ ΚΑΙΡΟ ΗΤΑΝ ΕΝΑΣ ΜΙΚΡΟΣ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΟΣ…»

για ΝΗΠΙΑ (από 4,5 χρόνων) και για Α΄, Β΄, Γ΄ τάξη Δημοτικού
Μέσα από παραμύθι δίνεται η δυνατότητα στα παιδιά να γνωρίσουν τον Ελευθέριο Βενιζέλο, να έχουν μία επαφή με το σπίτι του στη Χαλέπα, να ταξιδέψουν σε άλλες εποχές με έναν τελείως διαφορετικό τρόπο, μία τελείως διαφορετική προσέγγιση, μέσα από τα συναισθήματα!

Σε σχέση με ιστορικές επετείους και ιστορικούς τόπους που συνδέονται με τη ζωή και τη δράση του Ελευθερίου Βενιζέλου θα πραγματοποιηθούν για τους μαθητές της ΣΤ΄ τάξης τα ακόλουθα προγράμματα:

«ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1897 ΣΤΟ ΑΚΡΩΤΗΡΙ;»
«ΤΙ ΕΓΙΝΕ ΤΟ 1905 ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ;»

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα του Ιδρύματος είναι σχεδιασμένα έτσι ώστε να συμβάλλουν στην ανάπτυξη του παιδιού ενθαρρύνοντας την κριτική σκέψη, την πρωτοβουλία, τη δημιουργικότητα και έχουν άμεση σχέση με την ύλη των μαθημάτων της κάθε τάξης ή αποτελούν συμπλήρωμα αυτής

Οι δάσκαλοι που ενδιαφέρονται να συμμετέχει η τάξη τους σε κάποιο από τα προγράμματα του Ιδρύματος, μπορούν να επικοινωνήσουν με την υπεύθυνη των εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ρία Μαρκουλάκη, στα τηλ. 28210, 56008, 51555, 51556 (εσωτ. 125)

Η συμμετοχή των μαθητών στα εκπαιδευτικά προγράμματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook