Μέσω πολιτικών πιέσεων έγινε τελικά δεκτή η Ελλάδα στην ευρωζώνη, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, ο οποίος τονίζει ότι ο Επιτροπή είχε ξεκαθαρίσει ότι η χώρα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη της.

Σε συνέντευξη του στην εφημερίδα Bild ο πρόεδρος της Κομισιόν τονίζει ότι σχετικά με την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη, ο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε καταστήσει σαφές με έκθεσή της το 1998 ότι η Ελλάδα δεν πληρούσε τα κριτήρια για την ένταξη.

«Αλλά υπήρξε πολιτική βούληση για την αποδοχή της Ελλάδας. Ασκήθηκε τεράστια πολιτική πίεση από τις χώρες μέλη για την εισδοχή», λέει τώρα ο κ. Μπαρόζο.

Αναφερόμενος στη Γαλλία και τη Γερμανία, ο Ζοζέ Μπαρόζο δήλωσε ότι εμπόδισαν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να επιβάλει κυρώσεις, όταν οι δύο αυτές χώρες παραβίασαν τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης , όταν υπερέβησαν τα όρια του δημοσιονομικού ελλείμματος κατά την περίοδο 2003-2006.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατηγορεί τις αγορές ότι «καλλιεργούν τον πανικό» κατά τη συνεχιζόμενη κρίση χρέους της ευρωζώνης. Οι αγορές δεν είναι «άμεμπτες», δηλώνει ο Ζοζέ Μπαρόζο. «Προηγουμένως οι εμπειρογνώμονες και οι αγορές μάλλον υποτιμούσαν τα προβλήματα χρέους. Τώρα ορισμένες φορές υπερβάλλουν για τους κινδύνους και καλλιεργούν τον πανικό», αναφέρει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook