Πρόταση παρέμβαση στη Βουλή από τον Μ. Βολουδάκη και τον Μπ. Παπαδημητρίου – Τι δείχνουν οι ενέργειες της Τουρκίας στη χρεωκοπία της Thomas Cook και στην επένδυση της Volkswagen

Πρόταση παρέμβασης της Βουλής εναντίον της άνισης πρακτικής κρατικών ενισχύσεων από τρίτες χώρες, που απολαμβάνουν τα προνόμια της τελωνειακής ένωσης με την Ε.Ε, οι βουλευτές Μανούσος Βολουδάκης (Ν.Δ. Χανίων) και Μπάμπης Παπαδημητρίου (Ν.Δ. Β3 Αθηνών).

Συγκεκριμένα σύμφωνα με όσα αναφέρονται στην πρόταση:

Η πολιτική αντιπαράθεση στην Ευρώπη με αφορμή την σχεδιαζόμενη επένδυση της Volkswagen στην Τουρκία, έφερε στην επιφάνεια ένα αδύναμο σημείο σχετικά με τις συμφωνίες Τελωνειακής Ένωσης της Ενωσης με τρίτες χώρες. Οι τελευταίες, απολαμβάνουν όλες τις διευκολύνσεις, με αποτέλεσμα να πωλούν στην ΕΕ φθηνότερα προϊόντα ενώ στην πράξη δεν υπόκεινται στις υποχρεώσεις της Ε.Ε. ως προς τη διατήρηση των όρων του ελεύθερου εμπορίου.

Συγκεκριμένα, έχουν τη δυνατότητα να υποστηρίζουν με κρατικές ενισχύσεις τις επιχειρήσεις τους, όταν οι ίδιες αυτές ενισχύσεις αυστηρά απαγορεύονται εντός της Ε.Ε. Με τον τρόπο αυτό, σε πολλές περιπτώσεις, προϊόντα που παράγονται στις τρίτες χώρες με κόστος μειωμένο λόγω κρατικής επιδότησης, εισάγονται στην Ε.Ε. και κερδίζουν μερίδιο αγοράς από ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, οι οποίες παράγουν τα ίδια προϊόντα χωρίς κρατική ενίσχυση. Με άλλα λόγια, η Ε.Ε δεν απαιτεί από τις τρίτες χώρες την εφαρμογή των κανόνων του ελεύθερου εμπορίου.

Και αυτό παρά το γεγονός ότι τόσο η ευρωπαϊκή νομοθεσία όσο και οι συμφωνίες Τελωνειακής Ένωσης προβλέπουν ότι οι τρίτες χώρες που εντάσσονται σε τέτοιο καθεστώς υποχρεούνται να ενσωματώνουν στη νομοθεσία και πρακτική τους το κοινοτικό κεκτημένο ως προς το ελεύθερο εμπόριο.

Η στρέβλωση αυτή έχει σοβαρές αρνητικές συνέπειες για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αφού ισοδυναμεί με απώλεια θέσεων εργασίας.

Η Τουρκία αποτελεί κατ’ εξοχήν παράδειγμα χώρας που κάνει κατάχρηση αυτής της αδυναμίας που επιδεικνύουν ευρωπαϊκά όργανα και κράτη-μέλη. Πρόσφατα ανακοίνωσε πρόγραμμα ενίσχυσης συγκεκριμένων επιχειρήσεων ύψους 33 δις δολαρίων με κυβερνητικά κριτήρια. Προ ολίγων ημερών η τουρκική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι επιχειρήσεις που πλήττονται από τη χρεωκοπία της Thomas Cook θα λάβουν δάνεια με ευνοϊκούς όρους. Είναι αυτονόητο, ότι οι επιχειρήσεις αυτές καθίστανται ανταγωνιστικότερες των δικών μας στην διεθνή τουριστική αγορά.

Στην πρότασή τους, οι κ.κ Βολουδάκης και Παπαδημητρίου υπενθυμίζουν ότι το Πρωτόκολλο για το ρόλο Εθνικών Κοινοβουλίων στην Ε.Ε. (Συνθήκη της Λισσαβώνας), προβλέπει δυνατότητα παρέμβασης σε παρόμοια ζητήματα (άρθρο 10). Η Διάσκεψη των Ευρωπαϊκών Κοινοβουλίων (COSAC) στην οποία εκπροσωπεί τη Βουλή των Ελλήνων, ο πρόεδρος της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Α’ Αντιπρόεδρος της Βουλής κ. Νικήτας Κακλαμάνης, πληροί τις προϋποθέσεις για την σχετική παρέμβαση.

Παρέμβαση, που θα αποσκοπεί τελικά στην εφαρμογή από τα αρμόδια όργανα της Ε.Ε.της υφιστάμενης νομοθεσίας ή η συμπλήρωσή της αν χρειάζεται, ώστε να υποχρεωθούν οι χώρες σε καθεστώς Τελωνειακής Ένωσης να προσαρμόζονται στο κοινοτικό κεκτημένο ως προς το διεθνές εμπόριο, με ειδικότερη και άμεση υποχρέωση να υπόκεινται στους περιορισμούς περί κρατικών ενισχύσεων στους οποίους υπόκεινται και οι χώρες μέλη της Ε.Ε.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook