Κατάμεστη η αίθουσα του ΤΕΕ/ΤΔΚ στην εκδήλωση για τον περιηγητή που πριν από 100 χρόνια κατέγραψε σημαντικά στοιχεία της περιοχής των Σφακίων και όχι μόνο

Σε μια σημαντική προσωπικότητα και έναν αληθινό φιλέλληνα, τον Μιχαήλ Δέφνερ, ο οποίος έναν αιώνα πριν περπάτησε ως περιηγητής και επιστήμονας, σε περιοχές της Δυτικής Κρήτης και κατέγραψε σημαντικά αρχαιολογικά, λαογραφικά, ιστορικά στοιχεία με εξαιρετικό τρόπο, ήταν αφιερωμένη εκδήλωση στο τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ, με τίτλο 

«Η διαδρομή Δέφνερ στα Σφακιά και η Βυζαντινή Εκκλησία του Αγ. Παύλου»

Ο Γερμανός Μιχαήλ  Δέφνερ το 1918, βρέθηκε εξόριστος στα Χανιά και πραγματοποίησε ένα οδοιπορικό, ένα μακρύ περιηγητικό ταξίδι, που ξεκίνησε από την επαρχία του Αποκόρωνα, πέρασε τα Σφακιά και επέστρεψε μέσω του Φαραγγιού της Σαμαριάς, στα Χανιά. Μέσα από αυτό το ταξίδι, κατέγραψε τις εμπειρίες του στο βιβλίο “Οδοιπορικαι εντυπώσεις από την Δυτική Κρήτη”.

Το βιβλίο, όπως επισημάνθηκε στην εκδηλωση, αποτέλεσε οδηγό για αρχαιολόγους, περιηγητές, ιστορικούς, λαογράφους, γεωλόγους αλλά και απλούς ανθρώπους, μέσα από το οποίο ταξίδεψαν στις ίδιες περιοχές που είχε “πατήσει” ο Δέφνερ και “ανακάλυψαν” μαζί του φανερούς και κρυμμένους “θησαυρούς” των περιοχών αυτών.

Η εκδήλωση στο Τμήμα Δυτικής Κρήτης του ΤΕΕ σε συνδιοργάνωση με τον Ορειβατικό Σύλλογο Χανίων, υπό την αιγίδα της Αντιπεριφέρειας Χανίων και του Δήμου Σφακίων συγκέντρωσε το έντονο ενδιαφέρον καθώς παρουσιάστηκαν πολλές πτυχές για την διαδρομή του περιηγητή στα Σφακιά και για τα μνημεία της περιοχής με επίκεντρο την διαδρομή προς τον Άγιο Παύλο και την ανάδειξη της Βυζαντινής εκκλησίας που υπάρχει εκεί.

Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών νομού Χανίων Ευτύχης Κοπασάκης «εκδηλώσεις όπως αυτή αναδεικνύουν την ιστορία και την σημασία της επαρχίας Σφακίων στον χρόνο. Αναδεικνύουν ιδιαίτερα την ιστορία της Αγίας Ρουμέλης, της Ανώπολης, του Ασφένδου, όπως αυτή διαμορφώθηκε. Η ιστορία των Σφακίων πρέπει να αναδειχθεί και να σταματήσουν να υπάρχουν τα στερεότυπα όπως τα γνωρίζουμε όλοι μας».

Στην διάρκεια της εκδήλωσης, ο δικηγόρος – ερευνητής Βασίλης Μαροπάκης αναφέρθηκε στο οδοιπορικό του Δέφνερ στα Σφακιά.

Ο καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και εκπρόσωπος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Νίκος Σκουτέλης μίλησε για την Βυζαντινή εκκλησία του Αγ. Παύλου και τα μνημεία των Σφακίων και πως μπορούν να αναδειχθούν με την συμβολή και του Πολυτεχνείου.

Ο αρχαιολόγος Μιχάλης Ανδριανάκης παρουσίασε τα αρχαιολογικά ευρήματα στα Σφακιά και την εκκλησία του Αγίου Παύλου.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Σφακιανών νομού Χανίων Ευτύχης Κοπασάκης μίλησε για τους Σφακιανούς οικοδεσπότες του Δέφνερ. Όπως επεσήμανε ο κ.Κοπασάκης «ο Μιχάλης Δέφνερ απόλαυσε την φύση και το φαγητό και ότι απλόχερα είχε να προσφέρει η Σφακιανή επαρχία. Ο ίδιος είχε κάνει την παρατήρηση πως οι Σφακιανοί παρόλη την φτώχεια που υπήρχε πριν από 100 χρόνια, ήταν πολύ πιο «πλούσιοι» απότι ήταν οι Χανιώτες και οι Αθηναίοι εκείνης της εποχής»

Τέλος από τον Ορειβατικό σύλλογο Χανίων οι Ελ. Λουπασάκη και Σταύρος Μπαδογιάννης μίλησαν για την διαδρομή σπο την Αράδαινα και τον Αι Γιάννη, τη Σελλούδα, στον Αγιο Παύλο και την Αγία Ρουμέλη.

Να σημειωθεί πως στο πλαίσιο της εκδήλωσης την Κυριακή θα πραγματοποιηθεί πεζοπορία στην διαδρομή  Άγιος Ιωάννης – Σελούδα – Άγιος Παύλος – Αγία Ρουμέλη.

Επίσης παρέστησαν και χαιρέτησαν ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΔΚ Σπύρος Σοφιανός, ο ειδικός σύμβουλος του Περιφερειάρχη Κρήτης  Δημήτρης Μιχελογιάννης, η αντιδήμαρχος Σφακίων Αφροδίτη Σφηνιά και ο αντιδήμαρχος Χανίων Γιώργος Ξανθουδάκης.

Την εκδήλωση συντόνισε η Πολιτικός Επιστήμων Νικολέτα Κοπάση, δισεγγονή του οικοδεσπότη του Δέφνερ στη Αράδενα.

Οι προτάσεις των εισηγητών έγιναν το στοίχημα για τον Δήμο Σφακίων και την Περιφέρεια Κρήτης με την συνδρομή του Τεχνικού Επιμελητηρίου για την προστασία των μνημείων και την διαφύλαξη της κληρονομιάς και την υλοποίηση των υποδομών για την οργάνωση της πρόσβασης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook