Μια πολιτική ζωή που ταυτίστηκε με την Ευρώπη έφτασε στο τέλος της για τον πρόεδρο της Κομισιόν, που δεν κατάφερε (αλλά εξάλλου δεν το θέλησε κιόλας) να κρύψει τα συναισθήματά του

Επειτα από 147 Συνόδους Κορυφής, άλλες τυπικές, άλλες γεμάτες ένταση και άλλες δραματικές, έπειτα από δεκαετίες στους διαδρόμους των Βρυξελλών ως ηγέτης και ως επικεφαλής ευρωπαϊκών οργάνων, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ αποσύρεται από την ευρωπαϊκή πολιτική.

Το δήλωσε ο ίδιος την Παρασκευή, μετά τη Σύνοδο, σε μια δραματική και συγκινητική στιγμή. «Ως το τέλος της ζωής μου θα είμαι περήφανος γιατί υπηρέτησα την Ευρώπη», είπε εμφανώς συγκινημένος.

(Στο βίντεο μετά το 03:40)

Ηταν η τελευταία του συνέντευξη Τύπου ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής – την 1η Νοεμβρίου τυπικά, αλλά μάλλον ως και ένα μήνα αργότερα θα αναλάβει η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Τελευταία συνέντευξη και για τον Ντόναλντ Τουσκ ως προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η στάση τους χαρακτηριστικά ευρωπαϊκή στο μεγάλο ζήτημα της άρνησης της ΕΕ να ανάψει το πράσινο φως για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Αλβανίας και της Βόρειας Μακεδονίας.

Ο Γιούνκερ έκανε λόγο για «ιστορικό λάθος» ενώ στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε ο Τουσκ. Για τον Γιούνκερ και την παρουσία του στην ΕΕ, ήταν πάντως ένα πραγματικό τέλος εποχής.

Protagon.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook