«Δυστυχώς τα εισοδήματα, το επίπεδο ζωής θα γυρίσουν πίσω στο 2004!». Αυτό ανέφερε δίχως περιστολές ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευάγγελος Βενιζέλος στα μέλη της επιτροπής Οικονομικών της Βουλής, λίγη ώρα μετά την λήξη των προγραμματισμένων συναντήσεων με την Τρόικα.

Ο υπουργός ξεκαθάρισε ότι «αν δεν σπάσουμε την φούσκα, αν δεν διαλύσουμε την ψευδαίσθηση που είχε δημιουργηθεί στην ελληνική κοινωνία δεν θα καταφέρουμε. Η κατάσταση είναι ρευστή. Η ΕΕ δεν μπορεί να πάρει εύκολα και ξεκάθαρα λύσεις οριστικές. Ο πολίτης έχει κουραστεί να παρακολουθεί μια κρίση που δεν τελειώνει ποτέ. Από το 2008 παρατηρούμε την κρίση σε διαφορετικές φάσεις…».

Επιπροσθέτως, ο κ. Βενιζέλος είπε ότι οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές και την ΕΕ γίνονται δίχως να «να έχουν επιβληθεί θεσμικοί περιορισμοί» και άφησε να εννοηθεί ότι αυτό περιορίζει και την προστασία της αξιοπρέπειας μιας χώρας. Επισήμανε ότι «όταν ζητάς, όταν έχεις ανάγκη είσαι σε δυσμενή θέση… Και δεν συγκινείται εύκολα ο πολίτης των βαλτικών χωρών ή της ανατολικής Ευρώπης από τις θυσίες του ελληνικού λαού.. Είμαστε υποχρεωμένοι να πληρώσουμε αναδρομικό κόστος για δικά μας λάθη και ελλείψεις».

Επιπλέον, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε ότι την ώρα που «154 σηκώνουμε στις πλάτες μας ένα ιστορικό βάρος» εμφανίζονται ως τιμητές «αυτοι που έφεραν την χώρα σε αυτή την ανεπίγνωστη κατάσταση».

Κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «απέκρυψε την αλήθεια» και παραδέχθηκε ότι «το μεγάλο πολιτικό μας λάθος είναι ότι επιστρέψαμε σε 23 μήνες να έχει διαγραφεί από τη μνήμη λαού τι είχε συμβεί τα προηγούμενα χρόνια. Πολιτικό θράσος να παρουσιάζεται ως λύση η ΝΔ. Αποτελεί δράμα για την κοινωνία η ρηχή πολιτική μνήμη…».

Ο υπουργός τοποθετήθηκε και για το θέμα της κρατικοποίησης της Proton Bank τονίζοντας ότι «αυτό θα γίνεται όταν και όποτε χρηστεί προκειμένου να νιώσει ο έλληνας πολίτης ότι έχει απόλυτη προστασία».

Αναλυτικά, ο κ. Βενιζέλος σημείωσε πως «έγινε με εισήγηση της Τράπεζας της Ελλάδας και του ταμείου χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Εφαρμόζουμε το νέο νόμο, διαχωρίζουμε την τράπεζα σε καλή και κακή. Η καλή ανήκει στο ταμείο σταθερότητας, το ΔΣ τοποθετείται από το κράτος και οι καταθέσεις προστατεύονται πλήρως. Το κόστος είναι μικρότερο από αυτό που θα κατέβαλε το ταμείο εγγύησης καταθέσεων και επενδύσεων αν επρόκειτο να εγγυηθεί καταθέσεις ύψους 100.000 ευρώ ανα καταθέτη. Με μικρότερο κόστος διασώσαμε καταθέσεις και δάνεια…».

(protothema.gr)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook