Θα το κρατήσουν κλειστό τη Δευτέρα που θα εκδικαστεί η αυτόφωρη διαδικασία για την υπόθεση - Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρούν οι εκπαιδευτικοί και παράσταση διαμαρτυρίας στα δικαστήρια

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 14ου Δ.Σ. και Νηπιαγωγείου Χανίων καταδικάζοντας κάθε πράξη και μορφή βίας και σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δασκάλους αποφάσισαν να κρατήσουν κλειστό το σχολείο τη μέρα της εκδίκασης στο πλαίσιο αυτόφωρης διαδικασίας, της επίθεσης ενός πατέρα προς δασκάλα του σχολείου.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού σχολείου Χανίων:

"Στα περιστατικά βίας οφείλουμε όλοι να σταθούμε απέναντι. Πόσο μάλλον όταν αυτά είναι επαναλαμβανόμενα.

Έχουμε υποχρέωση να κάνουμε ότι περνάει απ' το χέρι μας για να διασφαλίσουμε ένα ήρεμο και ασφαλές περιβάλλον για τα παιδιά μας και τους δασκάλους του, ώστε να μπορούν να ασκούν αναπόσπαστα το λειτούργημα τους.

Οτιδήποτε λιγότερο, είναι απλά ανεπίτρεπτο.

Ο Σύλλογος γονέων και κηδεμόνων του 14ου Δημοτικού σχολείου Χανίων, σε ένδειξη συμπαράστασης προς τους δασκάλους αλλά και διαμαρτυρίας και αφύπνισης προς την πολιτεία, αποφάσισε να κρατήσει κλειστό το σχολικό συγκρότημα την Δευτέρα 21/10 που θα δικαστεί η αυτόφωρη διαδικασία για το περιστατικό βίας που έγινε στον χώρο του σχολείου μας την Παρασκευή 18/10 με θύμα μια Δασκάλα του σχολείου μας.

Θεωρούμε αυτονόητη την συμμετοχή και την συμπαράσταση και των υπολοίπων γονέων του σχολείου μας προκειμένου να μην επιτρέψουμε να ξανασυμβεί κάτι παρόμοιο."

Τρίωρη στάση εργασίας από τους εκπαιδευτικούς

Σε τρίωρη στάση εργασίας προχωρά ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων που θα πραγματοποιήσει παράσταση διαμαρτυρίας έξω από τα δικαστήρια τη Δευτέρα εκφράζοντας τη συμπαράστασή του στη δασκάλα που δέχτηκε την επίθεση από τον πατέρα.

Στην ανακοίνωσή του ο Σύλλογος αναφέρει:

Καμιά δικαιολογία για τον τραμπούκο πατέρα

Με έκπληξη ενημερωθήκαμε από συναδέλφους του 14ου Δημοτικού Σχολείου στην περιοχή της  Νέας Χώρας ότι εκπαιδευτικός, κατά την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης των μαθητών με το πέρας του ολοήμερου προγράμματος, προπηλακίστηκε από γονέα μαθητή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων ενώ η αστυνομία προχώρησε στη σύλληψη του πατέρα.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων καταγγέλλει απερίφραστα την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση προς την εκπαιδευτικό που σημειώθηκε έπειτα από καυγά που είχε ο πατέρας με την μητέρα μαθητή στον προαύλιο χώρο του σχολείου.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί του νομού πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων. Οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά είναι κατακριτέα πόσο μάλλον όταν συμβαίνει εντός του σχολικού περιβάλλοντος και με παρουσία μαθητών.

Μια τέτοια επίθεση προφανώς και επηρεάζει αρνητικά και ανεπανόρθωτα τους μαθητές. Διαταράσσει το ειρηνικό κλίμα του σχολικού περιβάλλοντος, δημιουργεί ανασφάλεια και διασπείρει το φόβο στους μαθητές και τους γονείς τους. Όλοι μπορούν να φανταστούν τον τρόμο των μαθητών, οι οποίοι αντικρίζουν την εικόνα της τραυματισμένης από τον τραμπούκο πατέρα, δασκάλας τους.

Οι εκπαιδευτικοί κατ' επανάληψη έχουμε αναδείξει το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών χώρων τόσο για μας τους ίδιους αλλά κυρίως και για τους μαθητές μας. Δεν μπορεί να είμαστε απροστάτευτοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, στις διαθέσεις κακοπροαίρετων.

Απέναντι στα ήδη υπάρχοντα προβλήματα (ελλείψεις προσωπικού-επιστάτες, καθαριστές, τραπεζοκόμοι- σχολική στέγη, αναλυτικά προγράμματα, κ.ά.) αλλά και σε αυτά που έρχονται (αξιολόγηση, πολυνομοσχέδιο, νέο λύκειο, κ.ά), το μεγαλύτερο όπλο μας είναι το ενιαίο μέτωπο εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών. Ο ενιαίος αγώνας όλων είναι η μοναδική απάντηση σε όλους αυτούς που επιχειρούν να απαξιώσουν το δημόσιο σχολείο.

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων εκφράζει την συμπαράστασή του στη δασκάλα, το σύλλογο διδασκόντων αλλά και στο σύλλογο γονέων, που απομόνωσαν, καταδίκασαν και στάθηκαν απέναντι στο συγκεκριμένο γονιό και σήμερα στην εισαγγελία. Χαιρετίζουμε την απόφαση του Συλλόγου Γονέων του σχολείου να κρατήσει το σχολείο κλειστό τη Δευτέρα.

Καλούμε όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας να καταδικάσουν το γεγονός.

Το Διοικητικό Συμβούλιο καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα στις 12μμ στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων όπου θα πραγματοποιηθεί η δικάσιμος του κατηγορούμενου για τον ξυλοδαρμό της συναδέλφου.

Για τον λόγο αυτό το ΔΣ του Συλλόγου μας προκηρύσσει 3ωρη Στάση Εργασίας από 8πμ-11πμ και 2ωρη Στάση Εργασίας από 2μμ-4μμ. ενώ η ΔΟΕ έχει προκηρύξει για την μέρα εκείνη 3ωρη Στάση Εργασίας 11πμ-2μμ.

Η ανακοίνωση της ΕΛΜΕ Χανίων

Το  ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων καταδικάζει την απροκάλυπτη δολοφονική επίθεση προς την εκπαιδευτικό που σημειώθηκε στο 14ο Δημοτικό Σχολείο στην περιοχή της  Νέας Χώρας  κατά την προβλεπόμενη ώρα αποχώρησης των μαθητών με το πέρας του ολοήμερου προγράμματος,  Η εκπαιδευτικός προπηλακίστηκε από γονέα μαθητή με αποτέλεσμα να τραυματιστεί σοβαρά και να διακομισθεί στο νοσοκομείο Χανίων.

Τα κρούσματα επιθέσεων  σε βάρος εκπαιδευτικών δεν είναι μεμονωμένα. Συχνά είναι τα κρούσματα βίας, αποτέλεσμα πιέσεων και παρεμβάσεων διαφόρων παραγόντων   στην  εκπαιδευτική  διαδικασία. Δεν είναι λίγες και οι περιπτώσεις που εκπαιδευτικοί προπηλακίζονται ή διώκονται μετά από ρατσιστικού τύπου καταγγελίες (όπως της συναδέλφου που δικάζεται τη Δευτέρα στη Σάμο), γιατί κάνουν το αυτονόητο, δηλαδή υπερασπίζονται τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών ανεξαρτήτου φυλής, φύλου ή καταγωγής. Αυτά τα φαινόμενα δεν  μπορούν να γίνουν ανεκτά. Σε κάθε περίπτωση θα διαφυλάξουμε τη λειτουργία του σχολείου και την εργασία όλων των εκπαιδευτικών.

Μεγάλες είναι οι ευθύνες των κυβερνήσεων διαχρονικά που απαξίωσαν και συνεχίζουν να απαξιώνουν τη δημόσια εκπαίδευση, το εκπαιδευτικό έργο και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, διαμορφώνοντας το περιβάλλον μέσα στο οποίο παρόμοιες συμπεριφορές βρίσκουν γόνιμο έδαφος για να εκδηλωθούν. Η επιμονή όλων των ηγεσιών του υπουργείου παιδείας στις πολιτικές αξιολόγηση της σχολικής μονάδας και του εκπαιδευτικού, η διαρκής προσπάθεια έμμεσης ιδιωτικοποίησης του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, οι ελλείψεις εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού, η διαρκής μετακύλιση του κόστους της εκπαίδευσης στους εργαζόμενους γονείς, οδηγούν σε τέτοιου είδους τραμπούκικες επιθέσεις".

Μόνο η συλλογική απάντηση όλης της εκπαιδευτικής κοινότητας (μαθητές, γονείς , εκπαιδευτικοί) μπορεί να αντιμετωπίσει τα οξυμένα προβλήματα και τις παραβατικές συμπεριφορές στο δημόσιο σχολείο.

Το ΔΣ της ΕΛΜΕ Χανίων εκφράζει τη συμπαράσταση και την αλληλεγγύη του στη συνάδελφο και την εκπαιδευτική κοινότητα του 14ου Δημοτικού σχολείου, καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας τη Δευτέρα 21/10 στις 12μμ στο Δικαστικό Μέγαρο Χανίων και προκηρύσσει 2/ωρη  στάση εργασίας από 12:00 έως 14:00μμ