Είχε απομακρυνθεί έπειτα από τις κατηγορίες και δύο χρόνια μετά επιστρέφει – Αντιδράσεις από φοιτητές 

Ακαδημαϊκός του Κέιμπριτζ, επιστρέφει στο Πανεπιστήμιο ενώ είχε απομακρυνθεί πριν από περίπου δύο χρόνια, διότι είχε παρενοχλήσει σεξουαλικά δέκα μαθήτριες.

Το 2017, ο δόκτωρ Πέτερ Χατσινσον αποκλείστηκε από τη σχολή «Trinity Hall» του πανεπιστημίου, αλλά και από το να έχει επαφές με φοιτητές.

Τώρα, η σχολή υποστηρίζει ότι η απόφαση απομάκρυνσής του «δεν είχε συμφωνηθεί με τον κ. Χάτσινσον και ήταν εσφαλμένη».

Ο Χάτσινσον παραιτήθηκε από τη διαδασκαλία σύγχρονων και μεσαιωνικών γλωσσών το 2015 αφού είχε προηγηθεί ενδοπανεπιστημιακή έρευνα για τη συμπεριφορά του.

Αντιμετώπισε σχεδόν μία ντουζίνα από παράπονα για «ανάρμοστη» συμπεριφορά το 2014 και το 2015.

Ο πρώην συνεργάτης του Κέιμπριτζ αποχωρεί έπειτα από τις κατηγορίες

Το 2017, το Trinity Hall υποστήριξε ότι είχε αποσυρθεί μονίμως από κάθε μελλοντική ενασχόλησή του με το πανεπιστήμιο, αφού παραβίασε τις κυρώσεις που του είχαν επιβληθεί μετά τις αρχικές καταγγελίες.

Τότε, ο εκπρόσωπος του Trinity Hall είχε πει: «Επιβεβαιώνουμε ότι ο Dr. Χάτσινσον έχει αποσυρθεί μόνιμα από κάθε επιπλέον σχέση του με το κολέγιο, συμπεριλαμβανομένου και του ρόλου του στον τομέα των οικονομικών. Δεν θα είναι παρόν στη σχολή στο μέλλον».

Ο ίδιος είχε υποστηρίξει στο BBC ότι δεν υπήρχε «κανένα νόμιμο στοιχείο παρενόχλησης» και τόνισε ότι επρόκειτο για μία εσωτερική έρευνα.

Τώρα, όμως, το πανεπιστημίο ισχυρίζεται ότι ο Χάτσινσον αυτομάτως έγινε ομότιμος λέκτορας κατά τη συνταξιοδότησή του.

Σε δήλωσή του, το πανεπιστήμιο είπε ότι μετά από «μια εκτεταμένη συζήτηση και σύμφωνα με νομικές συμβουλές» καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι το όνομα του κ. Χάτσινσον είχε «αφαιρεθεί λανθασμένα» από την ιστοσελίδα του κολεγίου.

«Σύμφωνα με τα δικαιώματα και τα προνόμια που προσφέρονται στους ομότιμους λέκτορες του κολεγίου, ο Dr. Χάτσινσον θα συνεχίσει να παρευρίσκεται σε συγκεκριμένες εκδηλώσεις του κολεγίου και να ασκεί τα τραπεζικά του δικαιώματα, αλλά δεν θα παρευρίσκεται σε εκδηλώσεις που απευθύνονται κυρίως σε φοιτητές ή αποφοίτους», υποστήριξε το πανεπιστήμιο.

Το Πανεπιστήμιο απογοητεύουν τα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης

Οι ισχυρισμοί σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση από τον Χάτσινσοον χρονολογούνται από το 2005, αν και το τοπίο περί κατηγοριών για σεξουαλικές παρενοχλήσεις ξεκαθάρισε το 2006.

Πρώην φοιτήτριες που κατέθεσαν καταγγελίες εναντίον του έχουν απωλέσει το δικαίωμά τους στην ανωνυμία, προκειμένου να μιλήσουν ανοιχτά για τη σχετική απόφαση και να αναρωτηθούν τι έκανε το κολλέγιο για να προστατεύσει τους φοιτητές μετά από τους αρχικούς ισχυρισμούς.

Η Σόφι Νιούμπερι, 23 ετών, που αποφοίτησε από το Trinity Hall το 2018, υποστήριξε ότι η απόφαση μοιάζει με «χαστούκι στο πρόσωπο», ειδικά αφού οι καταγγέλλοντες «κατάφεραν να αποκτήσουν το θάρρος να μιλήσουν ανοιχτά».

Είπε ότι ο καθηγητής Χάτσινσον είχε προσφερθεί να της δώσει ένα «μεγάλο φιλί» στα γενέθλιά της, σχολίαζε τα ρούχα της και ρώτησε μία ομάδα τεσσάρων φοιτητριών αν θα «κοιμόντουσαν προς την κορυφή» κατά τη διάρκεια μίας βραδιάς ταινιών στο σπίτι του.

Στην αρχική κατηγορία, είπε ότι τις είχε επίσης ρωτήσει στη διάρκεια ενός σεμιναρίου αν είχε ποτέ «δαγκώματα αγάπης» και στη διάρκεια συζήτησης του θέματος της κυριαρχίας από ένα βιβλίο, ρώτησε μία φοιτήτρια: «Μήπως αυτό σε ανάβει;».

Η Σόφι είπε ότι «φαίνεται σαν να μην πήραν ποτέ τα παράπονά μας σοβαρλα και σαν να μη νοιάστηκαν ποτέ, καθώς ένα χρόνο μετά την αποφοίτηση, τον παίρνουν ξανά πίσω».

Η Κλεόντι Ρίκαρντ, επίσης 23 ετών, η οποία αποφοίτησε το 2018, είπε ότι είναι «εξωφρενικό» και ότι όλα «κρύφτηκαν κάτω από το χαλί».

Κανένας φοιτητής δεν ειδοποιήθηκε για την επιστροφή του

Σύμφωνα με το BBC, μία επιστολή απευθυνόμενη στους φοιτητές, τους ζητούσε «να μην συζητηθεί το θέμα περαιτέρω μεταξύ των φοιτητών», λόγω της «σοβαρότητας και της ευαισθησίας του».

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ αποτελείται από 31 αυτόνομα κολέγια, κάθε ένα από τα οποία έχουν τις δικές τους εσωτερικές διαδικασίες.

Σε δήλωσή του, το Trinity Hall υποστήριξε ότι «με δεδομένο την εκτεταμένη και εμπιστευτικού χαρακτήρα διαβούλευση, δεν θα ήταν πρέπον να σχολιάσουμε το θέμα περαιτέρω. Το Trinity Hall παίρνει στα σοβαρά κάθε είδος παρενόχλησης και η εημερία των φοιτητών συνεχίζει να βρίσκεται στον πυρήνα της δουλειάς του σαν εκπαιδευτικό ίδρυμα».

Το Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ δήωσε ότι «παίρνει πολύ σοβαρά» το θέμα της ασφάλειας των φοιτητών και ότι έχει κάνει «πολλές αλλαγές» από όταν τα πανεπιστήμια έλαβαν εντολή να ερευνήσουν περιπτώσεις σεξουαλικής κακομεταχείρισης τρία χρόνια πριν.

Ισχυρίστηκε, επίσης, ότι το πανεπιστήμιο είχε εισάγει τις ανώνυμες καταγγελλίες και όρισε σύμβουλο για τις σεξουαλικές επιθέσεις και παρενοχλήσεις. Και πρόσθεσε: «Αναγνωρίζουμε ότι έχουμε περισσότερα να κάνουμε και θα συνεχίσουμε να ακούμε και να δουλεύομε με τους φοιτητές μας στο πώς μπορούμε να βελτιώσουμε την προσέγγισή μας όσον αφορά τον χειρισμό της σεξουαλικής παρενοχλήσης».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook