Την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης και Πρόεδρος της ΕΔΕΥΑ κ. Γ. Μαρινάκης συναντήθηκε με το Γενικό Γραμματέα Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων κ. Αραβώση.

Στη διάρκεια της συνάντησης που διεξήχθη σε θετικό κλίμα, ο κ. Μαρινάκης έθεσε στον κ. Αραβώση όλα τα θέματα των ΔΕΥΑ που συνδέονται με το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας (χρηματοδότηση εξωτερικών διακλαδώσεων, διαχείριση λάσπης ΕΕΛ, επαναχρησιμοποίηση εκροών ΕΕΛ, διασύνδεση Πληροφοριακών Συστημάτων ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΑ). Παρών ήταν και ο σύμβουλος του Γενικού Γραμματέα κ. Γ. Μελέκης.
 
Όσον αφορά στο ζήτημα της χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ και τα άλλα χρηματοδοτικά προγράμματα των εξωτερικών διακλαδώσεων μέσω νομοθετικής διάταξης που θα τροποποιεί τον ν. 1069/80 ( το σχέδιο διάταξης με την συνεργασία της ΕΔΕΥΑ και της Τεχνικής Γραμματείας Λυμάτων ήταν έτοιμο στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Σχεδίου για τις υποδομές λυμάτων για τους οικισμούς Γ’ Προτεραιότητας στο οποίο συμμετέχει και η ΕΔΕΥΑ ως προγραμματικός εταίρος , αλλά μεσολάβησαν οι εθνικές εκλογές και δεν πρόλαβε να ψηφισθεί από τη Βουλή) ο κ. Μελέκης ανέφερε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία για την προώθηση της διάταξης στη Βουλή για ψήφιση.

Όσον αφορά στα έργα διαχείρισης της λάσπης και της επαναχρησιμοποίησης το Υπουργείο Περιβάλλοντος θα δώσει προτεραιότητα ιδιαίτερα στο ζήτημα της επαναχρησιμοποίησης με τη θέσπιση ειδικών προδιαγραφών για την ενίσχυσή της.
 
Τέλος, όσον αφορά στη διασύνδεση των Πληροφοριακών Συστημάτων ΥΠΕΝ και ΕΔΕΥΑ θα υπάρξει συνεργασία μεταξύ των στελεχών τους για να διερευνηθεί η δυνατότητα διασύνδεσης με αμοιβαίο όφελος.


  
Στην συνέχεια ο κ. Μαρινάκης συντόνισε συνάντηση στελεχών των ΔΕΥΑ που αφορούσε στην λειτουργία και τον μελλοντικό σχεδιασμό του Πληροφοριακού Συστήματος της ΕΔΕΥΑ για την ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης. Στην συνάντηση συμμετείχαν και εκπρόσωποι του Υπουργείου Υγείας με επικεφαλής την κ. Βασιλική Καραούλη, Δ/ντρια του Υπουργείου, καθώς και εκπρόσωποι των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ. Εκτός από τα ζητήματα λειτουργίας και βελτίωσης του Πληροφοριακού Συστήματος της ΕΔΕΥΑ, συζητήθηκαν και γενικότερα ζητήματα που συνδέονται με την ποιότητα νερού στη χώρα μας (διαπιστεύσεις και άλλες θεσμικές υποχρεώσεις των ΔΕΥΑ). Επίσης, συζητήθηκαν και οι εξελίξεις που αφορούν στην αναθεώρηση της Οδηγίας για το πόσιμο νερό.

Κατόπιν ο Γιώργης Μαρινάκης  επισκέφθηκε τις αρμόδιες για το προσωπικό των ΔΕΥΑ, υπηρεσίες του Υπουργείου Εσωτερικών, για να ζητήσει ολιγοήμερη παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτημάτων των ΔΕΥΑ για την συμπληρωματική της 3Κ προκήρυξης η οποία και δόθηκε από τη Δ/ντρια του Υπουργείου Εσωτερικών κ. Διαμαντοπουλου.

Επίσης, ο κ. Μαρινάκης  επισκέφθηκε τον σύμβουλο του Υφυπουργού Εσωτερικών κ. Λιβάνιου, κ. Θ. Μούγιο ο οποίος τους διαβεβαίωσε  ότι το Πρόγραμμα «ΦιλόΔημος» θα συνεχισθεί απρόσκοπτα και μάλιστα θα διευρυνθεί ώστε να περιλάβει περισσότερες δράσεις.

 Τέλος, ο κ. Μαρινάκης ζήτησε εκ νέου από το Γραφείο Υπουργού Εσωτερικών συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Π. Θεοδωρικάκο για να συζητηθούν όλα τα θέματα των ΔΕΥΑ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook