Για τη δημιουργία ζωνών στις οποίες θα εντάσσονται (ή θα απαγορεύονται) οι κάθε είδους δραστηριότητες στους χώρους ευθύνης του Λιμενικού μας Ταμείου θα έχουμε την ευκαιρία να μιλήσουμε πολλές φορές, αφού το λεγόμενο Master Plan αφορά τη βιτρίνα της βιτρίνας μας.

Γιατί κακά τα ψέματα όλα καλά καμωμένα στην πολιτεία μας, μα αν έλειπε η θάλασσα Ρέθεμνος δεν θα ήταν. Γιατί αυτό που μας κάνει μοναδικούς είναι ακριβώς αυτό, οι αντιθέσεις που μπορεί κάποιος να βρει σε ελάχιστες αποστάσεις. Αφού λοιπόν θυμίσω ότι το μείζον του πως θέλουμε τον χώρο από το Δελφίνι έως τον Περιφερειακό τα επόμενο πολλά χρόνια είναι να απομακρυνθούν όλες οι μη επιβατικές δραστηριότητες , προχωρώ σε κάποιες διαπιστώσεις για το τι μπορούμε και επείγει να κάνουμε, έως τα προβλεπόμενα του Master Plan αρχίσουν να υλοποιούνται.

Φίλος καλός τη γνώμη του οποίου ακούω και σέβομαι ήταν πολύ προβληματισμένος με την εικόνα εγκατάλειψης του αμμώδους τμήματος από τη Μαρίνα έως το Ενετικό Λιμάνι. Πράγματι η πετυχημένη διοργάνωση του παγκόσμιου τουρνουά μίνι ποδοσφαίρου αφενός ανέδειξε τη χρησιμότητα του χώρου, αφ ετέρου απέδειξε ότι το μόνο που έχουμε σκεφτεί για να τον αξιοποιήσουμε ήταν κάτι πρόχειρες κατασκευές αθλοπαιδιών στις οποίες υποτίθεται οι δημότες θα μπορούσαν να ασκηθούν.

Δεν παραβιάζω ασφαλείς θύρες όταν γράφω ότι οι χώροι αυτοί σπάνια χρησιμοποιήθηκαν και ακόμα σπανιότερα συντηρήθηκαν. Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι καλά και απαραίτητα τα μακροπρόθεσμα σχέδια, υπάρχουν όμως και πολλά (με κοστολόγια όχι απαγορευτικά για το πορτοφόλι μας), που μπορούμε άμεσα να κάνουμε και καλό θα είναι να τα κάνουμε. Η σημερινή εικόνα του αμμώδους τμήματος από τη Μαρίνα στο Ενετικό Λιμάνι, για μια τουριστική πόλη όπως το Ρέθεμνος, μοιάζει με σπίτι που γιορτάζει και ανοίγει το σαλόνι του την ώρα που σε αυτό κυριαρχούν τα σκουπίδια. Ας αφιερώσουν οι πρόσφατα επανεκλεγείς μας άρχοντες λίγο κόπο, χρόνο και ενέργεια για να δρομολογήσουν τώρα, αμέσως μετά την απόσυρση του λυόμενου γηπέδου μία λύση που θα βελτιώνει την εικόνα. Δεν υπάρχει λόγος να περιμένουμε την επόμενη τουριστική περίοδο αφού εκτός από τους επισκέπτες, υπάρχουν και οι Ρεθεμνιώτες.

Άφησα για το τέλος ένα άλλο ζήτημα το οποίο η δημοτική αρχή έχει καιρό να μας ενημερώσει. Όπως γνωρίζουμε η συντριπτική πλειοψηφία των τουριστών μας έρχεται για τη μαγευτική, τεράστια σε μήκος παραλία μας. Δυστυχώς το ανοιχτό πέλαγος μετατρέπει για μεγάλο μέρος του καλοκαιριού το μπάνιο σε επικίνδυνη δραστηριότητα, η λύση του οποίου βρίσκεται σε τεχνητούς υφάλους που ποντίζονται σε κάποια απόσταση από την ακτή. Οι ύφαλοι αυτοί λειτουργούν σαν κυματοθραύστες με τριπλό όφελος: την πιο ήρεμη θάλασσα, την προστασία της ακτής από τη διάβρωση και την δημιουργία θαλάσσιας ζωής γύρω τους.     

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook