Στ. Αρναουτάκης:Tο νησί μας μπορεί να γίνει κέντρο διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών

Τήν συνεχιζόμενη εδραίωση και επιτυχία του θεσμού του φεστιβάλ κινηματογράφου στο τόπο μας, αλλά και το ότι, μπορεί η Κρήτη με επίκεντρο τα Χανιά να καταστεί κέντρο διεθνών παραγωγών, τόνισε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης κηρύσσοντας τα εγκαίνια του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Chania Film Festival (CFF), παρουσία θεσμικών εκπροσώπων, φορέων, της οργανωτικής επιτροπής του φεστιβάλ, σκηνοθετών, ηθοποιών, εκπροσώπων του πολιτισμού και πλήθους κόσμου.

Τα εγκαίνια έγιναν στο γεμάτο από κόσμο Πνευματικό Κέντρο της ΠΕ Χανίων το οποίο φιλοξενεί το φεστιβάλ με περισσότερες από 150 ταινίες έως της 2 Νοεμβρίου, ενώ παράλληλα θα γίνουν δράσεις με παιδιά, εκπαιδευτικά προγράμματα, με 100 ανθρώπους από το χώρο του Κινηματογράφου και της εκπαίδευσης κ.α

Το φεστιβάλ που πραγματοποιείται με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης, ΠΕ Χανίων, των Δήμων Χανίων, Πλατανιά, ξεκίνησε με την προβολή της εμβληματικής ταινίας “Στέλλα” του Μιχάλη Κακογιάννη σε μια νέα ψηφιακή έκδοση για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Την ταινία τού Μιχάλη Κακογιάννη “Στέλλα” προλόγισε Μουσικοθεατρική παράσταση του σολίστ Γιώργου Σαλτάρη, σε ερμηνεία της Φρόσως Κοσσυβάκη, η οποία καθήλωσε το κοινό που είχε κατακλύσει την αίθουσα του πνευματικού κέντρου, ενώ εκ μέρους του φεστιβάλ στην συνέχεια, ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης βράβευσε την γνωστή ηθοποιό Τατιάνα Παπαμόσχου για την προσφορά της στην Τέχνη και στον Πολιτισμό, αλλά και την Αλεξάνδρα Γεωργοπούλου Διευθύντρια  Παραγωγής και Καλλιτεχνικού Σχεδιασμού του Ιδρύματος “Κακογιάννη”.

Η Κρήτη, ο τόπος μας,-όπως ανάφερε ο κ Αρναουτάκης-μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους, ότι μπορεί να πρωταγωνιστήσει σε τομείς που ακόμα δεν έχουμε καθιερωθεί, ότι μπορούμε να μετατρέψουμε το νησί μας σε μια μητρόπολη πολιτισμού, που θα ξεχωρίζει στη νοτιοανατολική Μεσόγειο, ότι μπορούμε να κερδίσουμε το μεγάλο στοίχημα της εξωστρέφειας με εφόδιο τον πολιτισμό και την πλούσια ιστορικής μας παράδοση.

“Για την Περιφέρεια σηματοδοτεί την καθιέρωση στον πολιτιστικό χάρτη του νησιού ενός επιτυχημένου φεστιβάλ κινηματογράφου, ενός θεσμού που εδραιώνεται συνεχως στη συνείδηση όλων μας, ενώ ιδιαίτερα για τα Χανιά που αποτελεί την πόλη φιλοξενίας του θεσμού δίνει τη δυνατότητα για τη μετατροπή της σε διεθνές κέντρο κινηματογραφικών παραγωγών» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Αρναουτάκης προσθέτοντας: «Στο πλαίσιο αυτό είμαστε βέβαιοι ότι νέοι ορίζοντες, νέες προοπτικές για την έβδομη τέχνη ανοίγονται για μια ακόμα χρονιά με τη διοργάνωση του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ενός καλλιτεχνικού γεγονότος που ξεπερνά τα όρια της Κρήτης και της Ελλάδας και που με την προβολή των αξιόλογων ταινιών, με το παράλληλο πρόγραμμα και τις προωθημένες δράσεις το ενδιαφέρον του κοινού θα είναι αμείωτο σε όλη τη διάρκεια του φεστιβάλ».

Παράλληλα με τον Περιφερειάρχη στην σημαντικότητα του φεστιβάλ και στην στήριξη του ως θεσμού, αναφέρθηκαν στις ομιλίες τους, στα εγκαίνια και οι άλλοι εκπρόσωποι των συνδιοργανωτών ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης αλλά και σε δηλώσεις τους ο Αντιπεριφερειάρχης της ΠΕ Χανίων Νίκος Καλογερής ,ο Αντιπεριφερειάρχης Αντώνης Παπαδεράκης η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη, κ.α

Ο Περιφερειάρχης και όλοι οι συνδιοργανωτές και συμμετέχοντες θεσμικοί εκπρόσωποι, φορείς, αναφέρθηκαν στην συνέχιση της στήριξης στους στο φεστιβάλ που συμβάλλει στην τέχνη, τον Πολιτισμό, στην παιδεία και προβάλλει τα Χανιά και την Κρήτη στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Όλοι επίσης έδωσαν συγχαρητήρια για την δουλειά που γίνεται στον δ/ντη του φεστιβάλ Μαθιό Φραντζεσκάκη, στους συνεργάτες του ,και σ’ όλους τους εθελοντές και συμμετέχοντες σκηνοθέτες-καλλιτέχνες.

Στον σπουδαίο εκπαιδευτικό χαρακτήρα του φεστιβάλ μέσω των “Εργαστηρίων και προβολών” για μαθητές που περιλαμβάνονται στο πρωινό πρόγραμμα του Chania Film Festival αναφέρθηκε ο Διευθυντής της Β’ βάθμιας εκπαίδευσης Χανίων κ. Στέλιος Ζερβάκης. Σύμφωνα με την Δ/νση του φεστιβάλ “από σήμερα Πέμπτη (24/10) ξεκινά η κανονική ροή προγράμματος του Chania Film Festival με τα πρωινά εργαστήρια και προβολές για μαθητές σχολείων και με τις τρεις ζώνες ταινιών το απόγευμα, από τις 18:00 έως τις 00:00. Η είσοδος είναι δωρεάν, ενώ είναι σε ισχύ το “κοινωνικό” εισιτήριο αφού το κοινό έχει τη δυνατότητα να κρατά τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που θα διανεμηθούν σε κοινωφελή ιδρύματα της πόλης των Χανίων.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook