Το  ειδικό σκάφος του Ιδρύματος Λασκαρίδη θα μείνει ενάμιση μήνα στην Κρήτη για να «σαρώσει» όλες τις ακτές

Το τεράστιο πρόβλημα από την ρύπανση ακτών και θαλασσών από πάσης φύσεως σκουπίδια αναδείχθηκε τις τελευταίες 10 ημέρες κατά τις οποίες  είναι σε εξέλιξη το Typhoon Project  στην Κρήτη αρχής γενομένης από τις ακτές των Χανίων σε Κίσσαμο και Σέλινο.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν το βράδυ της Πέμπτης σε εκδήλωση του Ιδρύματος Λασκαρίδη στο ΚΑΜ στα Χανιά, από τις 11 Οκτωβρίου που επιχειρεί το ειδικό σκάφος του Ιδρύματος, “Typhoon”  και το πλήρωμά του, έχουν μαζέψει πάνω από πέντε τόνους σκουπιδιών, μόνο από τις ακτές και σε μια έκταση από την Κουντούρα Σελίνου μέχρι την Καλυβιανή Κισσάμου.

Αναλυτικότερα και μέχρι την Τετάρτη, τα σκουπίδια που συγκεντρώθηκαν από κάθε ακτή, όπως καταγράφηκαν από το πλήρωμα του σκάφους έχουν ως εξής:

Καλύβες: 55 κιλά
Καλιβιανή.Βίγλα: 235 κιλά
Μπάλος: 857 κιλά
Φαλάσαρνα: 369 κιλά
Φαλάσαρνα/Αγροτικός Συνεταιρισμός: 323 κιλά
Πλατανάκια/Σφηνάρι/Κόκκινα γκρεμνά: 1.172 κιλά
Γύρισμα/Κουτουλού/Στόμιο: 859 κιλά
Κεδρόδασος/Λαφινόσπορο: 302 κιλά
Κριός/Κουντούρα/Γραμμένο: 386 κιλά
Καραβόπετρα/Τροχαλού/Καλαμιά/Παχιά/Κερατίδες: 293 κιλά

Όπως επεσήμαναν ο καθηγητής Κώστας Συνολάκης, αλλά και η εκτελεστική διευθύντρια του Ιδρύματος Λασκαρίδη, οι πολύ μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών, οφείλονται σε ένα βαθμό στον κακό τρόπο διαχείρισης των απορριμμάτων εδώ και πολλά χρόνια, στην ασυνειδησία των πολιτών, αλλά και στα θαλάσσια ρεύματα που μεταφέρουν στις ακτές της Κρήτης πολλά σκουπίδια που πλέουν στα πελάγη.

Οι επιπτώσεις, πέραν από την δημόσια υγεία αφορούν και στην λεγόμενη και ως βαριά βιομηχανία του τουρισμού, όπου υπάρχουν πολύ μεγάλες απώλειες. 

«Στόχος μας είναι του χρόνου να είμαστε εδώ και να έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα πολύ μικρότερο ετήσιο φαινόμενο και όχι την παθογένεια τόσων πολλών χρόνων» είπε η κα Κοσμοπούλου.

Το “Typhoon” θα μείνει  στην Κρήτη για ενάμιση περίπου μήνα με στόχο να γυρίσει όλο το νησί και να κάνει δράσεις απορρύπανσης και όπου υπάρχει δυνατότητα και καθαρισμό βυθού.

Μια τέτοια δράση θα γίνει το πρωί της Παρασκευής στο λιμάνι της Κισσάμου.

Παράλληλα το Ίδρυμα προχωρά και σε δράσης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης  όλων για να μην δημιουργούνται νέα απορρίμματα σε ακτές και θάλασσες, καθώς όπως είπε η κα Κοσμοπούλου «στο Ίδρυμα πιστεύουμε ότι όλοι μπορούμε να επιλέξουμε αν θα είμαστε κομμάτι ενός προβλήματος ή κομμάτι μιας λύσης».

Στην συζήτηση “στρογγυλής τραπέζης” στο ΚΑΜ συμμετείχαν και ο καθηγητής Διαχείρισης Φυσικών Καταστροφών Κώστας Συνολάκης, ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κρήτης Λευτέρης Κοπάσης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Χανίων Μανόλη Γιαννούλης, ενώ επρόκειτο να συμμετέχει και ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης, κάτι που δεν έγινε δυνατόν καθώς έπρεπε να παρευρίσκεται και στην Βουλή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook