«Κρανίου τόπος» η Καλιφόρνια, καθώς απειλούνται πάνω από 120.000 στρέμματα. Την ίδια ώρα, περίπου 180.000 άνθρωποι κλήθηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους εξαιτίας της πυρκαγιάς «Κινκέιντ», όπως έχει ονομαστεί, η οποία μαίνεται βόρεια του Σαν Φρανσίσκο.

Σύμφωνα με την πυροσβεστική υπηρεσία της Καλιφόρνια, η πυρκαγιά, η οποία ξέσπασε το βράδυ της Τετάρτης, δεν είχε περιοριστεί παρά μόνο κατά 10% σήμερα το πρωί, καθώς ενισχύεται από μετεωρολογικές συνθήκες που ευνοούν πολύ τη διάδοσή της.

Η εταιρεία ηλεκτρικής ενέργειας PG&E ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι επρόκειτο να κόψει προληπτικά το ρεύμα σε 850.000 νοικοκυριά από χθες, Σάββατο, σε 36 κομητείες, καθώς οι μετεωρολόγοι προβλέπουν «ξηρό, ζεστό καιρό με ισχυρούς ανέμους», ένα «κλιματικό γεγονός που θα μπορούσε να είναι το σφοδρότερο στην Καλιφόρνια εδώ και δεκαετίες.

Σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ, το εν λόγω μέτρο θα αφορά σε βάθος χρόνου περίπου 2 εκατομμύρια ανθρώπους.

«Πιστεύαμε ότι η φωτιά απείχε 3 χλμ, όμως δεν λάβαμε υπόψη τον άνεμο. Στην πραγματικότητα, η πυρκαγιά κινείτο με 20 χλμ/ώρα» είπε στους Los Angeles Times ο 68χρονος Ντουάιτ Μόνσον.

Εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιότερα, σε ένα άλλο μέτωπο, η πυρκαγιά Tick είχε περιοριστεί μόλις σε ποσοστό 10% χθες το βράδυ κι επεκτεινόταν σε σχεδόν 16.000 στρέμματα, σύμφωνα με τους πυροσβέστες.

Η φωτιά, η οποία εκδηλώθηκε την Πέμπτη το απόγευμα, απειλεί σχεδόν 10.000 κτίρια σε αυτήν τη περιοχή, βόρεια του Λος Άντζελες.

Οι αρχές εξέδωσαν εντολές εκκένωσης για δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους και η κομητεία του Λος Άντζελες τέθηκε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, επιτρέποντας την αποδέσμευση πόρων.

«Οι θερμοκρασίες, που φτάνουν τους 30 βαθμούς Κελσίου, σε συνδυασμό με τη χαμηλή υγρασία και τους ισχυρούς ανέμους που μπορεί να φθάσουν στα 100 χιλιόμετρα την ώρα, θα δημιουργήσουν συνθήκες που ευνοούν την ακραία συμπεριφορά των πυρκαγιών και τη γρήγορη εξάπλωσή τους», προειδοποίησε στο Twitter η μετεωρολογική υπηρεσία.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook