«Σοβαρά λάθη» καταλόγισε ο Βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον στη συμπεριφορά του υπουργού Άμυνας Λίαμ Φοξ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με προκαταρκτική έρευνα για τη σχέση του Φοξ με τον Άνταμ Γουέριτι, στενό φίλο του και επιχειρηματία.

«Είναι ξεκάθαρο, όπως το δήλωσε ο Λίαμ Φοξ, ότι έγιναν σοβαρά λάθη καθώς δεν διαχώρισε ξεκάθαρα τις επαγγελματικές του ευθύνες από τις προσωπικές του σχέσεις και αυτό έχει προφανώς εγείρει ερωτήματα σχετικά με ενδεχόμενες απρέπειες και την πιθανότητα σύγκρουσης συμφερόντων», δήλωσε εκπρόσωπος του Κάμερον.

Ο Φοξ κατηγορείται ότι παρενέβη τους υπουργικούς κανόνες στις συναλλαγές του με τον Γουέριτι, ο οποίος έχει επιχειρηματικά συμφέροντα στον αμυντικό τομέα, και έβαλε σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της χώρας δυνητικά προσφέροντας στον Γουέριτι, που δεν έχει επίσημη θέση στο υπουργείο, πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες. Κατά την έκθεση πάντως δεν υπήρξε μεταφορά τέτοιων πληροφοριών.

Την Παρασκευή ο Φοξ είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα του υπουργείου Άμυνας να ερευνήσει τις κατηγορίες ότι οι σχέσεις του έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Βρετανίας.

Οι ισχυρισμοί αυτοί ήρθαν στο φως της δημοσιότητας όταν έγινε γνωστό ότι ο Γουέριτι, που είναι κουμπάρος του Φοξ και πρώην συγκάτοικος του, συναντήθηκε τον υπουργό 22 φορές τους τελευταίους 16 μήνες στο υπουργείο και 18 φορές σε επίσημα ταξίδια.

Επιπλέον δημοσιεύθηκε και μία φωτογραφία του Γουέριτι με τον Φοξ στη Σρι Λάνκα, όπου ο Βρετανός υπουργός πραγματοποιούσε επίσημη επίσκεψη. Μάλιστα αν και ο Γουέριτι δεν είναι υπάλληλος του υπουργείου φέρεται να μοιράζει κάρτες στις οποίες χαρακτηρίζει τον εαυτό του σύμβουλο του υπουργού.

Ο Φοξ από τη μεριά του έχει αρνηθεί ότι βοήθησε τις επιχειρηματικές δραστηριότητες του Γουέριτι προσφέροντάς του πρόσβαση σε απόρρητες πληροφορίες, αλλά και ότι επωφελήθηκε προσωπικά από τη σχέση τους.

Οι τελικές αποφάσεις του πρωθυπουργού θα ανακοινωθούν μετά τις 21 Οκτωβρίου , όταν θα ολοκληρωθεί η έρευνα.