Έχει γίνει πλέον θεσμός καθώς είναι η 14η εθελοντική αιμοδοσία στα κεντρικά γραφεία της εταιρείας

Τη 14η εθελοντική αιμοδοσία στα κεντρικά γραφεία της στη λεωφόρο Σούδας, πραγματοποίησε σήμερα η ΑΝΕΚ LINES στο πλαίσιο της εταιρικής ευθύνης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων «Ο Άγιος Ιωάννης» και το Γενικό Νοσοκομείο Χανίων.

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε για 5η συνεχή χρονιά δειγματοληψία για δωρεά μυελού των οστών.

Πρόκειται για μια ανιδιοτελή πράξη αγάπης προς τον συνάνθρωπο στην οποία όλο και περισσότεροι άνθρωποι στρέφονται επιλέγοντας να γίνουν εθελοντές αιμοδότες.

Χαρακτηριστική ήταν η περίπτωση της κας Κατερίνας Μπιτσάκη, η οποία ξεπέρασε τους ενδιασμούς και το άγχος της για τη διαδικασία και επέλεξε να συμμετάσχει στην αιμοδοσία, κλείνοντας μάλιστα το κομμωτήριό της για να μπορέσει να μεταβεί στον χώρο της ΑΝΕΚ και παρακινώντας πελάτες της να την ακολουθήσουν σε αυτή την πράξη.

Κατερίνα Μπιτσάκη, Ιδιοκτήτρια κομμωτηρίου: “Αποφάσισα να το κάνω σαν “δώρο” στον εαυτό μου, στους δικούς μου, στους φίλους μου”

“Άκουγα για πολλά χρόνια για την εθελοντική αιμοδοσία, δεν γνώριζα ακριβώς τη διαδικασία, με άγχωνε λίγο, όμως αποφάσισα ότι αυτό δεν μπορεί να είναι εμπόδιο στην δυνατότητα που μου δίνεται να βοηθήσω κάποιον συνάνθρωπο. Έπρεπε να το ξεπεράσω, οπότε αποφάσισα να έρθω και να γίνω εθελόντρια αιμοδότρια και να βοηθήσω τον συνάνθρωπο. Έκλεισα λοιπόν σήμερα το κομμωτήριο για να έρθω εδώ και παρακίνησα όσους περισσότερους πελάτες μπορούσα να γίνουν εθελοντές αιμοδότες. Αποφάσισα να το κάνω σαν “δώρο” στον εαυτό μου, στους δικούς μου, στους φίλους μου. Πρέπει να το κάνουμε.”

Η προσέλευση των εθελοντών αιμοδοτών ήταν διαρκής καθ’ όλη τη διάρκεια της αιμοδοσίας στον χώρο της ΑΝΕΚ LINES.  Όλο τον χρόνο, οι πάγιες ανάγκες σε αίμα είναι πολύ αυξημένες (χειρουργεία, αιματολογικές νόσοι, πάσχοντες από μεσογειακή αναιμία, μεταγγίσεις, τροχαία ατυχήματα, κλπ).

Η εθελοντική αιμοδοσία, είναι ακίνδυνη, διαρκεί μόνον 10 λεπτά και ο όγκος αίματος που προσφέρει ο αιμοδότης αποκαθίσταται αμέσως από τον οργανισμό.

Παράλληλα, είναι εξίσου σημαντική και η διάδοση του μηνύματος της δωρεάς της εθελοντικής δωρεάς μυελού των οστών, μια διαδικασία που πρόσφατα έγινε και στο Ηράκλειο.

Γιώργος Κατσανεβάκης – Πρόεδρος ANEK LINES

“Τα τελευταία χρόνια ο χώρος της ΑΝΕΚ έχει καταστεί κέντρο εθελοντισμού και ευαισθησίας της κοινωνίας μας, γιατί είναι πολύ σημαντικό να δίνει κανείς το αίμα του σε άγνωστο παραλήπτη και αυτό είναι και η πεμπτουσία του χριστιανισμού. Όταν ο Χριστός έλεγε αγάπα τον πλησίον σου δεν εννοούσε επώνυμα κάποιον, αλλά όποιον ετύχαινε να έχει την ανάγκη σου. Η ρήση που είπε ο βαθύτατα χριστιανός Νίκος Καζαντζάκης, “αγάπα τον άνθρωπο, γιατί είσαι εσύ”, είναι η ταύτιση του καθενός που έχει τη δυνατότητα να δίνει από το αίμα του και είναι και το μεγάλο απόθεμα της κοινωνίας μας και η αισιοδοξία μας για το μέλλον.”

Δέσποινα Ροδουσάκη, Σύλλογος Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Χανίων “Άγιος Ιωάννης”

“Οι δυο εθελοντικές αιμοδοσίες τον χρόνο στα γραφεία της ΑΝΕΚ έχουν γίνει θεσμός από τότε που ιδρύθηκε ο σύλλογός μας, η ΑΝΕΚ LINES είναι χορηγός μας από την πρώτη στιγμή. Η εθελοντική αιμοδοσία κυλάει ομαλά και παράλληλα κρατάμε και δείγματα για ανθρώπους που θέλουν να γίνουν δότες μυελού των οστών. Τώρα ο δότης δεν χρειάζεται να μεταφέρεται και να πηγαίνει είτε εξωτερικό είτε στην Αθήνα, για να δώσει μυελό, καθώς πρόσφατα η πρώτη μετάγγιση έγινε στο Ηράκλειο στο ΠΑΓΝΗ. Οι συνθήκες επομένως βελτιώνονται για την Κρήτη. Επιπλέον, και στο θέμα των βλαστοκυττάρων ο σύλλογος με τη δημόσια τράπεζα του Ηρακλείου μεταφέρει βλαστοκύτταρα. Το 2018 κλείσαμε με 113 δείγματα ελπίζουμε το 2019 να είμαστε ακόμα καλύτερα. Επομένως, η Κρήτη μπορεί να ανταπεξέλθει πλέον σε όλες τις διαδικασίες που απαιτούνται και στην αιμοδοσία και στη δωρεά μυελού των οστών και στα βλαστοκύτταρα.”

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook