Έλεγχος στις ροές των επισκεπτών και εισιτήριο σε “ευαίσθητες” περιοχές μεταξύ των μέτρων που ενδεχομένως ισχύσουν για την προστασία τουριστικών προορισμών στα Χανιά

Η ανάγκη για την εκπόνηση “σχεδιου διαχειρισης προορισμού” σε τουριστικές περιοχές και των Χανίων που έχουν  περιθώρια περαιτέρω ανάπτυξης, που παρουσιάζουν σημάδια κορεσμού ή που μπορούν να χαρακτηριστούν ως “ευαίσθητες”, λόγω του φυσικού και περιβαλλοντικού τους κάλλους, και , επισημάνθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD), σε συνεργασία με το Υπουργείο Τουρισμού και την Ένωση Ξενοδόχων Ν. Χανίων, στο ξενοδοχείο “Σαμαριά”

Η εκδήλωση έγινε με αφορμή την ολοκλήρωση της κατάρτισης δύο σχεδίων διαχείρισης προορισμού (Destination Management Plans) για την Ρόδο και την Σαντορίνη, καθώς και ενός οδηγού προετοιμασίας (Guide to Destination Management Planning) για την ανάπτυξη αντίστοιχων σχεδίων σε άλλους προορισμούς της χώρας και υλοποιήθηκαν στα πλαίσια του ομώνυμου  “Πιλοτικού Πρόγραμματος Διαχείρισης Προορισμών”.

Στόχος της εκδήλωσης είναι, μέσα από το παράδειγμα της Σαντορίνης και της Ρόδου, να ανοίξει ένας γόνιμος διάλογος που θα προσαρμοστεί στην περίπτωση των Χανίων για:

-Την προστιθέμενη αξία που μπορεί να προσδώσει ένα σχέδιο διαχείρισης τόσο σε έναν εδραιωμένο όσο και σε έναν αναπτυσσόμενο προορισμό 

– Tα θέματα στα οποία υπεισέρχεται ένα σχέδιο διαχείρισης προορισμού και η σύνδεση αυτών με διαφορετικά κοινά ενδιαφέροντος (π.χ. τουριστικές επιχειρήσεις, τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικούς φορείς, λοιπές επιχειρήσεις που επηρεάζονται από τις εξελίξεις στον τουριστικό τομέα, κάτοικοι και επισκέπτες)

• τις συνθήκες που απαιτούνται προκειμένου να επιτευχθεί η εκπόνηση ενός άρτιου σχεδίου διαχείρισης και η υλοποίηση του σε βάθος χρόνου. 

•τη σύνδεση όλων των παραπάνω με την υφιστάμενη κατάσταση στα Χανιά και τις ευκαιρίες που ενδεχομένως θα συνιστούσε η εκπόνηση ενός αντίστοιχου σχεδίου για τον προορισμό. 

Στην εκδήλωση το παρών εδωσε ο γγ του ΕΟΤ Δημήτρης Φραγκάκης, ο οποίος σε δηλώσεις του,  επεσήμανε οτι τέτοιου είδους σχέδια διαχείρισης προορισμού πρέπει να εφαρμοστούν σε όλη τη χώρα, ειδικά σε ευαίσθητες περιοχές που είναι ταυτόχρονα τουριστικοί προορισμοί και περιοχές φυσικού κάλλους, καθώς η υπερβολική επισκεψιμότητα μπορεί μακροπρόθεσμα να βλάψει τις περιοχές αυτές, τόσο ως προς το φυσικό τους περιβάλλον αλλά και συνολικά το ελληνικό τουριστικό προϊόν.

“Θα πρέπει από τώρα να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε έτσι ώστε να δούμε την τρωτότητα αυτών των περιοχών και κυρίως να εξετάσουμε μια δέσμη μέτρων που θα προστατεύσουν, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα προορισμούς που είναι γνωστοί σε όλον τον κόσμο και αποτελούν σύμβολα της τουριστικής μας βιομηχανίας” τόνισε ο κ. Φραγκάκης.

Ερωτηθείς αν μεταξύ αυτών των περιοχών συμπεριλαμβάνονται το Μπάλο και το Ελαφονήσι διευκρίνισε οτι ένα τέτοιο σχέδιο διαχείρισης αφορά όλες τις ευαίσθητες περιοχές οι οποίες θα πρέπει να ελεγχθούν για το κατά πόσο μπορούν να σηκώσουν τον κόσμο που σήμερα τις επισκέπτεται. 

“Δεν είναι κάποια ιδεοληψία ή αποκλεισμού κάποιων ανθρώπων αλλά αδήριτη ανάγκη που αν δεν γίνει πράξη θα έχουμε πρόβλημα τα επόμενα χρόνια. Προφανώς είναι το Μπάλο, το Ελαφονήσι, το Φαράγγι της Σαμαριάς και πολλές άλλες περιοχές των Χανώιν. Το θέμα δεν είναι μονοσήμαντο και δεν αφορά μια λογική καθολικής απαγόρευσης αλλά να δούμε ποια είναι η σημερινή κατάσταση, πόσο κόσμο μπορεί να “σηκώσει” το μέρος και κυρίως να δούμε τι πρέπει να κάνουμε για να προστατευτεί αυτό το μέρος στο διηνεκές”.

Αν ανάμεσα στα μέτρα προστασίας εξετάζεται και η επιβολή εισιτηρίου σε περιοχές όπως το Μπάλο και το Ελαφονήσι ο κ. Φραγκάκης ανέφερε οτι το θέμα του εισιτηριου δεν πρέπει να είναι ταμπού, όμως μιλάμε για μια δέσμη μέτρων προστασίας που θα πρέπει να εφαρμοστούν σε ευαίσθητες περιοχές. Ο έλεγχος προσβασιμότητας είναι απαραίτητος για να διατηρηθούν ευαίσθητες τουριστικές περιοχές ζωντανές, πρόσθεσε ο κ. Φραγκάκης και “το ζήτημα του εισιτηρίου ή της δυνατότητας μια περιοχής να έχει έσοδα δεν είναι κάτι κακό”

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων ν.Χανίων σε δηλώσεις του τόνισε οτι η εκπόνηση και εφαρμογή “σχεδίων διαχείρισης προορισμού” και στα Χανιά, αποτελεί μονόδρομο, ώστε η ανάπτυξη τουριστικών περιοχών των Χανίων να γίνει σωστά και ορθολογικά.

“Θεωρούμε οτι η γραμμή που θα πρέπει να ακολουθήσουμε τα επόμενα χρόνια είναι ακριβώς αυτή δεδομένου οτι ήδη έχουν προκύψει προβλήματα κυρίως στις δημόσιες υποδομές…. Από την στιγμή που υπάρχουν ακόμα περιθωρια ανάπτυξης σε όλη την Κρήτη και στα Χανιά ιδιαίτερα, σε επίπεδο τουριστικών αφίξεων και στην επιμήκυνση της τουριστικής σεζόν, πρέπει να πάμε στη διαχείριση προορισμού που σημαίνει “τι κάνουμε με τις δημόσιες υποδομές”, τι κάνουμε με τα σκουπίδια, τι κάνουμε με την ενέργεια”.

Ερωτηθείς για το αν μεταξύ των μέτρων προστασίας τουριστικών περιοχών των Χανίων, συμπεριλαμβάνεται και η επιβολή εισιτηρίου, η ελεγχόμενη είσοδος και πώς αυτό θα μπορούσε να συνδυαστεί με το δικαίωμα των ντόπιων να απολαμβάνουν τον τόπο τους ο κ. Γιαννούλης επεσήμανε οτι “οι προορισμοί δεν είναι μόνο για τους ξένους αλλά θα πρέπει να είναι πολλοί φιλικοί και για τους ντόπιους. Σε παραλίες ιδιαιτέρου φυσικου κάλλους θεωρούμε οτι είναι άκρως απαραίτητος πλεον να υπάρξει ένας έλεγχος στις ροές του κόσμου. Το εισιτήριο είναι μια εύκολη λύση που ελέγχει τις ροές του κόσμου αλλά παράλληλα δίνει την δυνατότητα σε όποιον διαχειρίζεται μια παραλία, να την αναπτύξει και να την συντηρήσει σωστά”.

“Πάνω σε αυτήν την βάση μπορούν να προχωρήσουν κάποια σχέδια για την συντήρηση των παραλιών”, πρόσθεσε ο κ. Γιαννούλης ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να υπάρξει διαχωρισμός μεταξύ ντόπιων και ξένων επισκεπτών αλλά αυτό πρόσθεσε δεν είναι το μείζων αλλά το πρώτο που πρέπει να εξεταστεί είναι πώς θα υπάρξει έλεγχος στις ροές”

Την επιμέλεια την εκδήλωσης είχε η κοινοπραξία συμβούλων από το Ηνωμένο Βασίλειο (ΤΕΑΜ Tourism Consulting και Yellow Railroad) και την Ελλάδα (Toposophy) που υλοποίησαν το πρόγραμμα, με την υποστήριξη του Επιμελητηρίου Δωδεκανήσου και τη συμβολή του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook