7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων: Παρουσίαση του βιβλίου του ηθοποιού και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη “Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη”

Στο πλαίσιο των παράλληλων δράσεων του 7ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων (23 Οκτωβρίου-2 Νοεμβρίου) πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη (30/10) στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, η παρουσίαση του βιβλίου του ηθοποιού και συλλέκτη Λευτέρη Λαμπράκη, “Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη”. 

Το βιβλίο αφορά ένα σημαντικό κομμάτι της συλλογής του Λευτέρη Λαμπράκη, με φωτογραφικό και όχι μόνο υλικό που αφορά την Ιστορία του Κινηματογράφου στα Χανιά. Το υλικό αυτό “δένει” με κείμενα που καταγράφουν την Ιστορία αυτή.

Όπως τονίζει ο Λευτέρης Λαμπράκης:

“Συλλέγω φωτογραφίες και υλικό για τον κινηματογράφο από τα παιδικά μου χρόνια. Το έκανα  για να βρίσκομαι κοντά στους ήρωές μου. Αυτό με τα χρόνια έγινε εμμονή. Έγινα ηθοποιός και μπορούσα να εξασφαλίζω περισσότερο υλικό. Έχω μια πολύ πλούσια συλλογή. Έτσι προέκυψε η ανάγκη να την βγάλω προς τα έξω και να τη μοιραστώ με τον κόσμο. Ο Διευθυντής του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων Μαθιός Φραντζεσκάκης μου έριξε την ιδέα και μου πρότεινε να κάνουμε ένα βιβλίο στο οποίο θα είναι συγκεντρωμένο όλο το υλικό μου σχετικά με τον Κινηματογράφο στα Χανιά”. 

Πηγές για τη σύνταξη του βιβλίου στάθηκαν η Εθνική Βιβλιοθήκη, το Ιστορικό Μουσείο, το Ίδρυμα Βενιζέλου, η Δημοτική Βιβλιοθήκη, πολλά ιδιωτικά αρχεία και φυσικά και πρωτίστως, το πλούσιο συλλεκτικό υλικό του Λευτέρη Λαμπράκη.

Γιατί όμως ο τίτλος “Από τα Χανιά στη Χολλυγούνδη”; “Ανακάλυψα την Εφημερίδα “Κήρυξ”,  Οκτωβρίου του 1929. Βρήκα ένα άρθρο με τίτλο “Άλλοτε και τώρα… Χανιά και Χολλυγούνδη”. Το άρθρο ανέφερε ότι δεν υστερούσαν τα Χανιά από τη Χολλυγούνδη (Χόλλυγουντ δηλαδή) στον Κινηματογράφο. Είχαμε τρεις μεγάλες κινηματογραφικές αίθουσες στα Χανιά. Ο ιδιοκτήτης μιας από αυτές, ο Χαρίλαος Σπανδάγος, σπούδασε οπερατέρ στο Παρίσι και είχε τη φιλοδοξία να κάνει ένα στούντιο παραγωγής ταινιών στα Χανιά. Είχε γυρίσει μάλιστα αρκετές ταινίες, έκανε “οντισιόν” κτλ….”.

Μια εξέλιξη της Κινηματογραφικής πραγματικότητας των Χανίων και της άνθησης αυτού στην πόλη, στις αρχές του 20ου αιώνα αποτελεί το 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

“Η ιστορία ξεκινά το 1899 και φτάνει το 2019 στο 7ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ήμασταν πρωτοπόροι τότε. Η κρητική πολιτεία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στα κινηματογραφικά δρώμενα των Χανίων”, επισημαίνει ο Λευτέρης Λαμπράκης.

Την εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου του Λευτέρη Λαμπράκη (που βρίσκει περαιτέρω υλικό πιθανόν για μια νέα έκδοση στο μέλλον) τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, η πρόεδρος του ΔΗΠΕΘΕΚ Σοφία Μαλανδράκη, ενώ αποσπάσματα από το βιβλίο διάβασαν η φιλόλογος και πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Χανίων Βαρβάρα Περράκη και ο ηθοποιός Λευτέρης Μποτωνάκης.

Σε χώρους του Πνευματικού Κέντρου Χανίων εκτίθεται κινηματογραφικό υλικό της πολύτιμης συλλογής του Λευτέρη Λαμπράκη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook