Σε μια κατάμεστη από φορείς και πολίτες αίθουσα του κινηματογράφου “Αττικόν” στα Χανιά, πραγματοποιήθηκε η επίσημη πρώτη της ταινίας – ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη, “Ορεινές Συμφωνίες”

Άγνωστες πτυχές της ζωής ενός πολιτικού που σημάδεψε με την πορεία του τον δημόσιο βίο, παρουσιάστηκαν απόψε στην επίσημη προβολή της ταινίας “Ορεινές Συμφωνίες”, ενός έργου στο οποίο ξεδιπλώνονται μέσα από σπάνιο υλικό και συνεντεύξεις, στιγμές της ζωής του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη με κεντρικό άξονα τη σχέση του και το ενδιαφέρον του γύρω από τη φύση και το περιβάλλον.

Στην κατάμεστη αίθουσα του “Αττικόν” παρευρέθηκαν οι τρεις κόρες του Κ. Μητσοτάκη, Κατερίνα, Αλεξάνδρα και Ντόρα, ο σκηνοθέτης του έργου καθώς και πλήθος φορέων και πολιτών.

Η συγκίνηση ήταν διάχυτη κυρίως από τα μέλη της οικογένειας αλλά και τους επί χρόνια στενούς φίλους του εκλιπόντος πολιτικού, που έδωσαν το “παρών” στην προβολή της ταινίας, που θεωρούν ότι κατάφερε να ρίξει φως σε άγνωστες πλευρές της ζωής και της προσωπικότητας του Κ. Μητσοτάκη.

Στο περιθώριο της αποψινής προβολής η πρόεδρος του Ιδρύματος “Κωνσταντίνου Μητσοτάκη” και κόρη του Κατερίνα Μητσοτάκη ανέφερε δήλωσε μεταξύ άλλων:

“Ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ακριβώς επειδή ήταν τόσο πολύ μεγάλος πολιτικός, γι’ αυτό και τόσο νωρίς είδε και ενδιαφέρθηκε για ένα θέμα όπως το περιβάλλον, το οποίο στην ουσία στον κόσμο έγινε “μόδα” τα τελευταία χρόνια και εδώ βλέπουμε ότι ένας άνθρωπος το έθεσε τη δεκαετία του ’50 και του ’60. Αυτό είναι εντυπωσιακό.”

Η αντιπρόεδρος του Ιδρύματος και κόρη του, Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, κατά τη διάρκεια της παρουσίασης, ανέφερε ότι μέσα από αυτή την ταινία, η οικογένεια μοιράζεται με το κοινό, τον άνθρωπο Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

“Εσείς εδώ τον ξέρετε, τον αγαπήσατε. Υπάρχουν όμως πάρα πολλοί που δεν τον έχουν γνωρίσει και εγώ σαν μάνα και σαν γιαγιά σήμερα, σκέφτομαι τα δικά μου εγγόνια που θέλουν να δουν τον παππού τους έτσι όπως δεν θα τον γνωρίσουν ποτέ. Η ταινία αυτό το κάνει και γι’ αυτό ευχαριστώ και τον σκηνοθέτη Βαγγέλη Ευθυμίου.

Από την πλευρά της η βουλευτής Χανίων της ΝΔ και κόρη του εκλιπόντος, Ντόρα Μπακογιάννη, τόνισε ότι στην ταινία προβάλλονται στοιχεία και πτυχές άγνωστες για το ευρύ κοινό που πάνω από όλα αναδεικνύουν τη λατρεία του Κ. Μητσοτάκη για τον τόπο του:

“Ο πατέρας μου σήμερα θα είναι διπλά ευτυχής. Ο πρώτος λόγος είναι γιατί βρέχει και το είχε πάντα καημό πότε θα πέσει η πρώτη καλή βροχή στα Χανιά, γιατί η γη διψά. Το δεύτερο είναι για την ταινία και γιατί η ταινία παίζει στα Χανιά. Όποιος δει την ταινία, θα καταλάβει, από αυτό που δείχνει, από εκατοντάδες ώρες συνευντεύξεων, υλικού κλπ που είναι πολύ δύσκολο να μαζευτεί για έναν άνθρωπο σαν τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και για τα 99 χρόνια της πολυτάραχης ζωής του, ότι ο Βαγγέλης Ευθυμίου κατάφερε να κάνει μια ταινία που αναδεικνύει χαρακτηριστικά τα οποία είναι εν πολλοίς άγνωστα του Κ. Μητσοτάκη και που δείχνει τη φοβερή του λατρεία για τον τόπο του, για τα Χανιά, για την Κρήτη. Μια λατρεία που διαπερνά όλη του τη ζωή και ήταν κριτήριο πολλών αποφάσεων τις οποίες είχε πάρει κατά τη διάρκεια της ζωής του. Ήταν ένας πολιτικός που ήταν και δημοφιλής και αγαπήθηκε και μισήθηκε. Είχε τη μεγάλη ικανοποίηση στο τέλος της ζωής του να είναι ένας πολιτικός ευρύτερης αποδοχής, αν το έλεγε αυτό κανείς νωρίτερα ενδεχομένως να μην το πίστευε. Η μεγάλη του χαρά ήταν να περπατά στα Χανιά και να νιώθει ότι οι άνθρωποι που τον ψήφισαν και τον αγαπούσαν παρέμεναν βεβαίως φίλοι του, αλλά και αυτοί που δεν τον ψήφισαν πήγαιναν και του έλεγαν “πρόεδρε κράτα γερά”. Αυτό και μόνο έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο. Θα δείτε πράγματα στην ταινία που ούτε εσείς τα ξέρατε. Εμείς τα ξέραμε γιατί ήταν πατέρας μας και τον είχαμε ζήσει, αλλά πολλά από αυτά που θα δείτε στην ταινία θα είναι νέο και για εσάς.”

Ο σκηνοθέτης Βαγγέλης Ευθυμίου, ανέφερε ότι για την ταινία έγιναν 65 διαφορετικές συνεντεύξεις, οι οποίες δεν ήταν δυνατόν να συμπεριληφθουν όλες στην ταινία. Θα υπάρξει ωστόσο όπως είπε η δημιουργία dvd που θα περιλαμβάνει όλο το υλικό.

Τα έσοδα της ταινίας θα διατεθούν για την προστασία και αναγέννηση της Αμπελιτσιάς, ενδημικού δένδρου των Λευκών Ορέων. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook