Συγκέντρωση διαμαρτυρίας και πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, πραγματοποίησαν σήμερα καθηγητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στα Χανιά και φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου.

Η κοινή κινητοποίηση αποφασίστηκε το Σάββατο στα γραφεία της ΕΛΜΕ σε σύσκεψη συντονισμού του εκπαιδευτικού κινήματος με συμμετοχή εκπροσώπων των φοιτητών του συντονιστικού κατάληψης του Πολυτεχνείου Κρήτης, του συντονιστικού κατάληψης του ΕΛΜΕΠΑ (πρώην ΤΕΙ Χανίων), μαθητών, αδιορίστων εκπαιδευτικών, μελών του ΔΣ ΣΕΠΕ και ΔΣ ΕΛΜΕ Χανίων.

Καθηγητές και φοιτητές διαμαρτύρονται για τα μέτρα της κυβέρνησης που θεωρούν ότι πλήττουν τη δημόσια εκπαίδευση και την προσαρμόζουν στις ανάγκες της αγοράς και του κέρδους, μέσα από πολιτικές ιδιωτικοποιήσεων, αξιολόγησης και υποχρηματοδότησης της δημόσιας παιδείας. Παράλληλα, αντιτίθενται στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλο ενώ θέτουν για μια ακόμα φορά το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης, της σίτισης και της μεταφοράς.

Όπως δήλωσε ο Γραμματέας της ΕΛΜΕ Χανίων, Μανώλης Γιακουμάκης:

Κοινή πεποίθηση του εκπαιδευτικού κινήματος είναι ότι η πολιτική που ακολουθείται τα τελευταία χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις είναι ίδια και απαράλλαχτη. Δηλαδή υπάρχει συντονισμένη επίθεση στη δημόσια παιδεία που εκφράζεται με υποχρηματοδότηση, κλείσιμο σχολικών μονάδων κτλ και οδηγεί τους μαθητές και φοιτητές στην ιδιωτική παιδεία και παραπαιδεία. Στον νομό Χανίων, όλο και λιγότεροι καθηγητές έρχονται όλο και πιο αργά, διορισμοί καινούριοι δεν γίνονται, με αποτέλεμα αυτή τη στιγμή πανελλαδικά το 30% των εκπαιδευτικών της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης να μην είναι μόνιμοι καθηγητές αλλά αναπληρωτές που έρχονται με το σταγονόμετρο. Ειδικά τα επαρχιακά σχολεία, όπως στην Κάνδανο, την Παλαιόχωρα, τα Σφακιά, υποστελεχώνονται οδηγώντας το μαθηματικό δυναμικό σε αποχώρηση από το σχολείο και συγχώνευση των μονάδων. Είμαστε αρχές Νοέμβρη και στα Χανιά λείπουν 105 καθηγητές δευτεροβάθμιας από τα σχολεία της επαρχίας. Πανελληνίως εξεταζόμενα σχολεία δεν διδάσκονται σε αυτά τα σχολεία.”

Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Τσακιρόπουλο, Μέλος Ενιαίου Συλλόγου Φοιτητών Πολυτεχνείου Κρήτης:

“Θεωρούμε ότι το νομοσχέδιο που θα κατατεθεί πλήττει όλη την εκπαιδευτική κοινότητα. Βλέπουμε ότι θέλουν να μας διαγράψουν με τα ν+2 χρόνια, όταν οι περισσότερες σχολές του Πολυτεχνείου έχουν μέσο όρο φοίτησης πάνω από 7,5 χρόνια. Βλέπουμε ότι προωθείται σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, μιλώντας ουσιαστικά για ενοίκιο στις εστίες όταν οι συμφοιτητές μας δεν έχουν πού να μείνουν και το ενοίκιο στα Χανιά είναι περίπου 300 ευρώ, οπότε φεύγουν και δεν μπορούν να σπουδάσουν. Τα ιδρύματα πλέον θα κρίνονται σε βιώσιμα και μη βιώσιμα ανάλογα με τα κέρδη των εταιρειών που θα μπαίνουν στα πανεπιστήμια. Επίσης μπαίνει πάλι η βάση του 10 για την εισαγωγή των φοιτητών και επιχειρούν να επαναφέρουν τα συμβούλια ιδρύματος, στα οποία εξωπολυτεχνειακοί φορείς συζητούν με κλειστές πόρτες χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τις πραγματικές ανάγκες των φοιτητών.

Η πρυτανική αρχή έβγαλε μια ανακοίνωση που όμως δεν μας καλύπτει. Στο κομμάτι της μέριμνας η ανακοίνωση ουσιαστικά λέει ότι η πρυτανική αρχή κάνει αυτό που πρέπει και επιρρίπτει την ευθύνη στο υπουργείο, ενώ δεν είναι αυτή η πραγματικότητα. Όταν ο κ. Διγαλάκης που τώρα είναι υφυπουργός, ήταν πρύτανης ζητούσε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ παραπάνω χρήματα γιατί ήθελε να τους εκθέσει, τώρα ο Διαμαντόπουλος δεν το κάνει, ενώ το Πάσχα βρέθηκε με τον κ. Διγαλάκη και την κ. Μπακογιάννη και λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να διεκδικήσουμε κρατικό κονδύλι ώστε να δοθεί στεγαστικό επίδομα σε όσους μένουν εκτός εστίας. Η ανακοίνωση ήταν σωστή στο κομμάτι της εξίσωσης των πτυχίων μας με τα ιδιωτικά κολέγια, αλλά στο κομμάτι της διαγραφής λέει ότι με τις παρούσες συνθήκες δεν μπορούμε να είμαστε υπέρ.”

Από την πλευρά του ο Κωνσταντίνος Καλαϊτζής, Μέλος Συλλόγου Σπουδαστών στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο (πρώην ΤΕΙ στα Χανιά) δήλωσε:

“Είμαστε στη δεύτερη εβδομάδα αγωνιστικών κινητοποιήσεων ως απάντηση στην κυρία Κεραμέως που φέρνει το επόμενο διάστημα νομοσχέδιο με στόχο τη διάλυση της δημόσιας παιδείας, μέσω του ν+2, τη βάση του 10, τις εσωτερικές αξιολογήσεις, την εισβολή εταιρειών στα πανεπιστήμια κα. Ο Σύλλογός μας διαμαρτύρεται επίσης γιατί δεν υπάρχουν εστίες. Βάζουμε τη λογική της κλιμάκωσης, της κατάληψης, της σύγκρουσης και της διαδήλωσης. Θα απαντήσουμε πανελλαδικά με πανεκπαιδευτικό χαρακτήρα, μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί σε αυτή την επίθεση που έχει εξαγγείλει, πάγια πιστή στην Ε.Ε., η ΝΔ όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ με το νομοσχέδιο Γαβρόγλου που είχε φέρει. Θα μας βρουν απέναντί τους.”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook