Τα περισσότερα κράτη του κόσμου συνηθίζουν να εκφράζουν την ευγνωμοσύνη τους σε ανθρώπους που συνεισφέρουν στις υποθέσεις τους «ανταμείβοντας» τους με κάποιο παράσημο. Με τον τρόπο αυτό υπηρετούν δύο υψηλούς σκοπούς: ικανοποιούν την ανθρώπινη ανάγκη για αναγνώριση και κινητροδοτούν και άλλους να μιμηθούν το επιτυχημένο παράδειγμα.

Η σε ανώτατο επίπεδο παρασημοφόρηση του εμβληματικού συμπολίτη κ. Νίκου Δασκαλαντωνάκη πρωτίστως παραποιεί τιμή στον ίδιο, προσδίδει όμως λάμψη και αποτελεί πηγή περηφάνιας για όλη την Κρήτη και φυσικά τη γενέθλια γη, το Ρέθεμνος. Αν και πιστεύω ότι στον άνθρωπο αυτό οφείλονται τιμές για πολλές άλλες υπηρεσίες στην πορεία αναβάθμισης του τόπου, η συγκεκριμένη βράβευση έρχεται σε μια στιγμή προβληματισμού, με τις τουριστικές εισπράξεις να αδυνατούν να ακολουθήσουν τις αφίξεις, που και αυτές με τη σειρά τους δεν αισθάνονται και τόσο καλά. Ίσως η παρασημοφόρηση του κ. Δασκαλαντωνάκη από τον Πρόεδρο Πούτιν με το παράσημο του Τάγματος της Φιλίας να αποτελέσει μια καλή αφορμή για σκέψη, για αποφάσεις και επιτέλους για πράξεις όχι απλά αναβάθμισης του τουριστικού μας προϊόντος, μα ανάδειξη του στο υψηλότερο επίπεδο, εκεί που του αξίζει. 

Σχεδόν ταυτόχρονα γίνονταν στο Ηράκλειο συνάντηση στο πλαίσιο του έργου «TUI Care Fountation & Futouris» που οργάνωσαν η TUI, τουριστικοί επιχειρηματίες και αγροτικές επιχειρήσεις, με θέμα «Κρήτη – Πρώτα βήματα προς ένα βιώσιμο διατροφικό προορισμό». Το έργο εστιάζει στον τρόπο που τα τοπικά βιώσιμα τρόφιμα συμμετέχουν στο μέλλον του βιώσιμου τουρισμού, ενώ όλοι οι εταίροι  και συμμετέχοντες στο έργο επιδιώκουν ένθερμα την ανάπτυξη της Κρήτης ως υπόδειγμα βιώσιμου διατροφικού προορισμού παγκόσμια. Όπως είπε ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης «στόχος είναι να αναδείξουμε την Κρήτη στον παγκόσμιο τουριστικό χάρτη ως το σημείο συνάντησης οικονομικών  δραστηριοτήτων, πολιτιστικής κληρονομιάς και περιβαλλοντικής φυσιογνωμίας». Αυτό απαιτεί ότι όλοι, φορείς, επιχειρηματίες, αγρότες, υπηρεσίες, πολίτες, πρέπει να επενδύουμε στο τρίπτυχο: Ταυτότητα, Ποιότητα, Ανταγωνιστικότητα».

Πολλοί προτιμούν να βλέπουν το τουριστικό ποτήρι μισοάδειο, προβλέποντας δεινά και ανακαλύπτοντας συνεχώς προβλήματα. Σε αυτούς ανήκουν και όλοι όσοι αντιδρούν στις προτεινόμενες λύσεις με το… θανατηφόρο «δεν είναι αυτά για εμάς…». Άλλοι, αθεράπευτα αισιόδοξοι επιμένουν πως η Κρήτη είναι τόσο όμορφη, σοφή και γοητευτική που το μέλλον δεν μπορεί παρά να της ανήκει. Ως συνήθως, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση. Πράγματι το νησί έχει τόσα πλεονεκτήματα που μπορεί να αποτελέσει ένα παράδεισο πάνω στη γη, έναν τόπο ζηλευτό να ζεις, να εργάζεσαι, να απολαμβάνεις. Έναν τόπο σύζευξης όπου έρευνα, επιστήμη, θρησκεία, ιστορία, γαστρονομία, οινοφιλία συναντούν την οικολογία, την αναζωογονητική απόλαυση της φύσης στα ψηλά βουνά και στις εξωτικές παραλίες. Είναι απλό, θέλει όμως σχέδιο, επένδυση (κόπου, χρόνου και χρήματος) μα κυρίως, δουλειά. Ας ακούσουμε τι μας λέει (με το παράδειγμα του) ο κ. Νίκος…  

Ο Κώστας Ν.Πολυχρονάκης είναι Director of Operations

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook