Ο Συλλογος Σφακιανών ν.Χανίων  με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων  από την Επανάσταση του 1821 προτείνει την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη του χώρου αλλά και της εκκλησίας, την κατασκευή μίας εισόδου με την επιγραφή «Παναγία η Θυμιανή» στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία, αλλά και την κατασκευή Ηρώου με τα ονόματα των δέκα Στρατηγών και αναφορά στα γεγονότα της Επανάστασης στην πλατεία της Χώρας Σφακίων

“H Θυμιανή Παναγία πρέπει να καταστεί το κέντρο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη”, καταλήγει η επιστολή του συλλόγου.

Αναλυτικά η πρόταση του συλλόγου Σφακιανών

¨ ΠΑΝΑΓΙΑ ΘΥΜΙΑΝΗ ΚΑΙ ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ 200 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ¨ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ 1821  ‘’

Η Παναγιά η Θυμιανή.. Η Αγία Λαύρα της Κρήτης..

Από τον 15ο αιώνα έως και σήμερα στέκει αγέρωχη η εκκλησία θυμίζοντας μας το θάρρος των προγόνων μας, τη λαχτάρα τους  για λευτεριά, το ασίγαστο πάθος για την αποτίναξη του Οθωμανικού ζυγού που τόσους αιώνες βάραινε το νησί..

Στην Παναγιά την Θυμιανή, οι πρώτοι των πρώτων όλης της Κρήτης αποφάσισαν να  «μπουν στη φωτιά» και να μεταλαμπαδεύσουν σε όλο το νησί τη φλόγα της Επανάστασης των Ελλήνων του 1821, βάζοντας και αυτοί ως όφειλαν το δικό τους λιθαράκι στον Αγώνα της Εθνικής Παλιγγενεσίας..

Την Μεγάλη Πέμπτη 7 Απριλίου του 1821 στα Γλυκά Νερά Σφακίων, οι Σφακιανοί πρόκριτοι συναντιούνται μυστικά και αποφασίζουν να επαναστατήσουν, αλλά και  να ειδοποιηθούν όλες οι κεφαλές του νησιού που έχουν ελληνική συνείδηση ώστε να φουντώσει ταυτόχρονα ο αγώνας σε όλη την Κρήτη.  Στις 15 Απριλίου του 1821 στο Λουτρό Σφακίων  επικυρώνεται η απόφαση για την έναρξη του ξεσηκωμού και συγκαλείται  λαϊκή συνέλευση για τις 29 Μαΐου του 1821 στην  Παναγιά την Θυμιανή, εκέι όπου από τους ερχόμενους από όλο το νησί αγωνιστές  οριστικοποιείται η κήρυξη της Επανάστασης και εκλέγονται οι αρχηγοί του Αγώνα..

Ο Αναγνώστης Μανουσέλης  για την επαρχία Ρεθύμνου.

Ο Γεώργιος Δεληγιαννάκης στην επαρχία Αμαρίου.

Ο Ανδρέας Φασούλης και ο Μανούσος   Βαρδουλές για τα Χανιά.

Ο Κωστόπολος  και ο Αναγνώστης  Πρωτοπαπαδάκης για τον Αποκόρωνα.

Ο Αναγνώστης Παναγιώτου για την Κυδωνία.

Ο Γεώργιος Δασκαλάκης ή Τσελεπής για τις επαρχίες Κισάμου και Σελίνου.

Ο Ρούσσος Βουρδουμπάς και Γεώργιος Πολωγιωργάκης για την επαρχία Ηρακλείου.

Υπέρτατη τιμή για τα Σφακιά η απόφαση για την εκλογή των δέκα  πρώτων  Αρχηγών των Όπλων, να είναι όλοι Σφακιανοί..

Επικυρώνεται  η πολιτική αρχή του αγώνα (επαναστατική κυβέρνηση) με την ονομασία «ΚΑΓΚΕΛΛΑΡΙΑ ΤΩΝ  ΣΦΑΚΙΩΝ» ως γενική αρχή της επανάστασης με έδρα το Λουτρό και οικονομική επιτροπή με ονομασία «ΚΟΙΝΟΝ»  που είχε την επιμέλεια των πόρων για τον αγώνα και η οποία  αποτελούνταν από τους Πρωτόπαπα των Σφακίων Γεώργιο Μοράκη, Χατζή Ιωάννη Πωλιουδάκη,  Σήφη Παπαδάκη, Στρατή Βουρδουμπά, Ανδρέα Κριαρά, Αναγνώστη Ψαρουδάκη ενώ γραμματέας ορίστηκε ο Ηρακλειώτης  Δ. Φλαμπουριάρης,

Η σφραγίδα της Καγκελαρίας ήταν εικόνα της Παναγίας που έφερε την επιγραφή “Παναγία του Λουτρού”.

Το  1821, η Κρήτη αριθμούσε 120.000 Τούρκους και 140.000 Έλληνες. Οι Τούρκοι διέθεταν 20.000 πολύ καλά οπλισμένους στρατιώτες και οι Έλληνες 1.200 όπλα (οκτακόσια των Σφακιανών και τετρακόσια των Ριζιτών, κατοίκων των χωριών που βρίσκονται στις υπώρειες {ρίζες} των Λευκών Ορέων).

Υπό αυτές τις συνθήκες  ξεκίνησε η Επανάσταση του 1821 στην Κρήτη, η οποία διήρκησε 9 ολόκληρα χρόνια, με το πρωτόκολλο του Λονδίνου το 1830 να καταστεί την ελεύθερη στην πλειοψηφία της τότε Κρήτη (μιας και οι Τούρκοι είχαν περιοριστεί στα αστικά κέντρα του νησιού) θύμα της Αγγλικής διπλωματίας και βυθίζοντας την στην σκλαβιά για σχεδόν εκατό χρόνια ακόμα.    

Είναι υποχρέωση λοιπόν της Πολιτείας η ανάδειξη και η συντήρηση του χώρου του ναού,  αλλά και της εκκλησίας  που αυτή καθεαυτή αποτελεί  ιστορικό μνημείο και τόπος της ετήσιας συγκέντρωσης για τους εορτασμούς της Επανάστασης,  καθιστώντας  τον  χώρο επισκέψιμο για Έλληνες αλλά και ξένους και κυρίων σε μαθητές σχολείων όλης της χώρας..

Ο Σύλλογος Σφακιανών Νόμου Χανίων με αφορμή την επέτειο των διακοσίων χρόνων  από την Επανάσταση του 1821 προτείνει την άμεση έναρξη των εργασιών για την ανάδειξη του χώρου αλλά και της εκκλησίας, την κατασκευή μίας εισόδου με την επιγραφή «Παναγία η Θυμιανή» στην αρχή του δρόμου που οδηγεί στην εκκλησία, αλλά και την κατασκευή Ηρώου με τα ονόματα των δέκα Στρατηγών και αναφορά στα γεγονότα της Επανάστασης στην πλατεία της Χώρας Σφακίων

H Θυμιανή Παναγία πρέπει να καταστεί το κέντρο των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821 στην Κρήτη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook