Ο δήμαρχος Χανίων έθεσε στα προ ημερησίας διάταξης, το θέμα του ακινήτου της ΑΒΕΑ, ζητώντας την γνώμη των δημοτικών συμβούλων αναφορικά με την έκβαση της υπόθεσης

Με το θέμα του ακινήτου της ΑΒΕΑ ξεκίνησε η συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, σήμερα, μετά και την προσφυγή της εταιρείας ”Κρητικά ακίνητα” στην αποκεντρωμένη διοίκηση προκειμένου να ακυρωθεί η απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. 

Ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τόνισε, “θα ήθελα να συζητήσουμε σαν ανώτατο αποφασιστικό όργανο πώς μπορούμε να σταθούμε απέναντι σε αυτή την κίνηση. Η συγκεκριμένη ενέργεια της τράπεζας, έχει δύο πτυχές, ένα κομμάτι που αφορά το νομικό και τεχνικό θέμα, πως δηλαδή η αποκεντρωμένη διοίκηση θα διαχειριστεί το θέμα. Σας ενημερώνω ότι ανεξαρτήτως της έκβασης, υπάρχει το άρθρο 152, και θα μπορέσει να ακυρωθεί αυτή την απόφαση. Υπάρχει επίσης και το πολιτικό-κοινωνικό σκέλος. Η συγκεκριμένη απόφαση της τράπεζας έχει κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά. 

Η τράπεζα προσβάλει νομικά, πολιτικά αλλά και κοινωνικά την απόφαση μας. Σαν δημοτικό συμβούλιο, πήραμε την συγκεκριμένη απόφαση βάζοντας την κοινωνική διάσταση του θέματος. Ο δήμος δεν επιθυμεί να αντιδικήσει με κανεναν ενώ θελει η φωνή της κοινωνίας να εφαρμόζεται και να ακούγεται. Προφανώς η τράπεζα έχει το έννομο περιθώριο να το πράξει όμως έχει αποδείξει ότι έχει κερδοσκοπικό πυλώνα αλλά  στο κομμάτι της κοινωνικής ευαισθησίας και της άμεση σχέσης με την κοινωνία των Χανίων, με τέτοιες πρακτικές που εφαρμόζει, η σχέση αυτή διαρρικνύεται.

Σαν δημοτικό συμβούλιο δεν πρόκειται να φοβηθούμε ούτε να επηρεαστούμε και να αλλάξουμε απόφαση. Αυτό κατέθεσα σε συνάντηση που είχα με τον πρόεδρο της τράπεζας αλλά και τον πρόεδρο της εταιρείας κρητικά ακίνητα. Θα κινηθούμε ώστε να έχουμε αποτέλεσμα το συντομότερο δυνατόν και να έχουμε ένα τελικό τίμημα μικρότερο σε σχέση με αυτό που αξιώνει η τράπεζα, η οποία εκτιμά τα 5,5 εκ., δηλαδή ένα εκατομμύριο περισσότερο από αυτό που θέτουμε εμείς. Θα εξαντλήσουμε όλα τα περιθώρια στα πλαίσια του νόμου για το καλό των δημοτών. Οφείλουμε όλοι να την περιφρουρήσουμε και θα παρακολουθούμε την εξέλιξη της συγκεριμένης υπόθεσης. Απαιτείται βέβαια το θέμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, επιθυμούμε την διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού κάτω από το ποσό που έχει θέσει η τράπεζα. Την τελική λύση θεωρώ ότι θα την δώσει η ελληνική δικαιοσύνη”. 

Άρης Παπαδογιάννης: Το ζήτημα αυτό οδεύει σε δύσκολο δρόμο

Από την πλευρά του ο Άρης Παπαδογιάννης, ανέφερε “εμείς θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι μετά την απόφαση που πήραμε σαν δημοτικό συμβούλιο, σε ποιες ενέργειες έχει προβεί η δημοτική αρχή. Από τον Αύγουστο είχαμε εκφράσει την αντίδραση μας στο θέμα της αγωγής του δήμου, καθώς είχαμε τονίσει ότι θα δημιουργηθεί θέμα για τον δήμο Χανίων. Ήταν σίγουρο ότι η εταιρεία θα διεκδικήσει τα δικαιώματα της, να μας εξηγήσει ο δήμαρχος, τι σημαίνει για τον δήμο η προσφυγή της τράπεζας στην αποκεντρωμένη διοίκηση. Ποιο θα ειναι το κακό και το καλό σενάριο για τον δήμο στην συγκεκριμένη υπόθεση. Το ζήτημα αυτό οδεύει σε ένα δύσκολο δρόμο” .

Ο κ. Σημανδηράκης απάντησε στον κ. Παπαδογιάννη, ότι ενδεχομένως να είναι δύσκολος ο δρόμος γιατί “κάποιοι δεν αποφάσιζαν τόσα χρόνια να τον περπατήσουν, γιατί όσοι είχαν την ευθύνη της διοίκησης του συγκεκριμένου θέματος πετούσαν το μπαλάκι στο μέλλον. Εσείς με την αποχή σας τι συμβολίσατε στο κομμάτι της αγωγής; Αν είχαν ψηφίσει το ίδιο με εσας και την παράταξη σας, και οι υπόλοιποι  αναφορικά με το οικονομικό κομμάτι τότε δεν θα είχαν δεσμευτεί τα χρήματα για το ακίνητο”. 

Ο κ. Δαμιανάκης, με την σειρά του, εξέφρασε την αντίθεση του στην γενικότερη συζήτηση πάνω στο θέμα της ΑΒΕΑ, καθώς όπως ανέφερε “το συγκεκριμένο θέμα δεν περιλαμβάνεται στα θέματα ημερήσια διάταξης και εγώ σας πρόεδρος δεν ενημερώθηκα ότι το συγκεκριμένο θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο. Η απόφαση αυτή δεν αλλάζει έχει ληφθεί ομοφώνως. Αυτό που έχει αξία ο δήμος να κάνει είναι να μην καταπέσει η απόφαση η οποία ελήφθη. Ο δήμος και οι υπηρεσίες του δήμου να πράξουν όσα αποφασίστηκαν”.

Γρηγόρης Αρχοντάκης: Κύριε δήμαρχε είστε υπέυθυνος εσείς και οι συνεργάτες σας για την διαχείριση του θέματος

Ο Γρηγόρης Αρχοντάκης τόνισε “είναι μία δύσκολη κατάσταση η οποία προκύπτει και από την αδράνεια των τελευταίων ετών στο θέμα. Το μεγαλύτερο μέρος του κειμένου της προσφυγής στην αποκεντρωμένη, έχει να κάνει με τις παραλείψεις που έγιναν τα προηγούμενα χρόνια. Την διαχείριση αυτής της απόφασης την έχει η δημοτική αρχή, το είπα και την προηγούμενη φορά και αυτός που διοικεί θα κριθεί αν θα μπορέσει να υλοποιήσει μία ομόφωνη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Πρέπει να είστε προσεκτικός πώς θα διαχειριστείτε το θέμα από την αρχή μέχρι το τέλος. Δεν είμαστε συνυπεύθυνοι στην διεκδίκηση του χώρου, εσείς είστε υπεύθυνος και οι συνεργάτες σας. Εμείς επιθυμούμε να προχωρήσει αυτή η διαδικασία και να προχωρήσει στην τοπική κοινωνία το οικόπεδο την ευθύνη όμως την έχετε εσείς”. 

Την ίδια στιγμή, ο Τάσος Βάμβουκας, υπογράμμισε ότι ”εμείς όπως είναι γνωστό υποστηρίξαμε αυτή την πρόταση παρότι είχαμε άλλη πρόταση, το σχέδιο μας ήταν άλλο με λιγότερα χρήματα, κατά το οποίο θα κάναμε ένα πάρκινγκ. Ωστόσο, αυτή η αλλαγή πλεύσης του δήμου εξασφαλίζει χώρο στάθμευσης στην περιοχή και έναν αθλητικό χώρο. Η επιλογή αυτή έχει βέβαια και άλλες επιπλοκές κυρίως νομικές. Ο κάθε συνεταιριστής μπορεί να διεκδικήσει τα δικαιώματα του εγώ προτείνω με βάση την αντικειμενική αξία να προσπαθήσετε στην κατεύθυνση του εξωδικαστικού μηχανισμού γιατί κανείς δεν θέλει να έχουμε δεσμευμένα χρήματα για το οικόπεδο και να μην γίνεται τίποτα”. 

Γιάννης Σαρρής: Απαράδεκτη η απόφαση που πάρθηκε τον Αύγουστο για την τύχη της ΑΒΕΑ

Ο Γιάννης Σαρρής, από την πλευρά του είπε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να στηριχτεί από όλη την κοινωνία. “Ενώ πήρατε μία απόφαση τον Αύγουστο, πώς μετά από ενάμιση μήνα αλλάζετε απόφαση. Η απόφαση του Αυγούστου ήταν απαράδεκτη απόφαση και έπρεπε να αλλάξει. Όταν χωρίς να έχουμε ενημερώσει, χωρίς να έχουμε τα απαραίτητα χαρτιά τι απόφαση μπορεί να παρθεί”. 

Νίκος Βουρλάκης: “Ήταν ξεκαθαρισμένο ότι ο δήμος θα διεκδικήσει το ακίνητο και πως η τράπεζα θα κινηθεί νομικά για να το διεκδικήσει. Ο κ. Βάμβουκας είναι μέλος της διοίκησης της τράπεζας και πιστεύουμε ότι κάτι κρύβεται πίσω από αυτό. Το δημοτικό συμβούλιο έχει πάρει ομόφωνα μία απόφαση και συνεχίζουμε την μάχη”. 

Ο Τάσος Βάμβουκας στον κ. Βουρλάκη απάντησε ότι ο τρόπος που εκφράζεται είναι απαράδεκτος. “Η συνεισφορά μου ως μη εκτελεστικού μέλους στην τράπεζα Χανίων, είναι περισσότερο από είκοσι χρόνια και δεν υπάρχει τίποτα περίεργο. Παρά το ότι έχω αυτές τις ιδιότητες, ήρθα εδώ και ψήφισα μία απόφαση τελείως διαφορετική. Λέτε ότι κρύβετε κάτι από πίσω, η απόφαση που πήραμε τον Αύγουστο, λέτε ότι είναι περίεργη. Εδώ αγοράζουμε με τα χρήματα των δημοτών, μία απαλλοτρίωση τι θα λέγατε αν δίναμε τα 4,5 εκ. ευρώ στην τράπεζα;”. 

Σεραφείμ Ρίζος: “Υπάρχει αναγκαιότητα συζήτησης πάνω στις νέες εξελίξεις και πώς αυτές θα αντιμετωπιστούν. Θεωρούμε ότι η Τράπεζα εκτιμά ότι το σύνολο του δημοτικού συμβουλίου δεν είναια αξιόπιστο πάνω στην απόφαση που έχει πάρει. Σας προτείνουμε να πάμε σε μια συναυλία διεκδίκησης, και μαζί με τους πολίτες να οργανώσουμε μία γιορτή διεκδίκησης στον συγκεκριμένο χώρο”.

Φραγκάκης: Ανήθικο ο κ. Βάμβουκας να συμμετέχει στην συζήτηση για την ΑΒΕΑ 

Ένταση προκλήθηκε όταν ο Μανώλης Φραγκάκης, ανέφερε ότι κατά την γνώμη του ότι ο Τάσος Βάμβουκας θα έπρεπε να απέχει από την συζήτηση πάνω στο συγκεκριμένο θέμα καθώς όπως τόνισε αυτό θα ήταν το πιο ”ηθικό”. “Με ποιον είστε με τα κρητικά ακίνητα ή με το δήμο κύριε Βάμβουκα;”.

Ο Τάσος Βάμβουκας απατώντας στον κ. Φραγκάκη είπε ότι ο καθένας μπορεί να λέει ό,τι θέλει και πώς δεν έχει νόημα να γίνονται συζητήσεις πάνω στα ίδια θέματα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook