"Αν πέρυσι είχαμε 31.000 εκπαιδευτικούς, φέτος έχουμε 37.000".

Για τα κενά, τις προσλήψεις, τις ανάγκες, την πολιτική αδιοριστίας μιλά στο GR Times ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ, κ.Ανδρέας Παπαντωνάκης. Με αφορμή τις προχθεσινές ανακοινώσεις για πάνω από 6.500 προσλήψεις από την Υπουργό Παιδείας, κ.Νίκη Κεραμέως, βγαίνουν στην επιφάνεια τα συν και τα πλην της περιόδου, μέσα από το βλέμμα της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης.

«Είναι γεγονός πως αν συνυπολογίσουμε τα κενά στα μουσικά σχολεία και τις δομές φιλοξενίας προσφύγων-μεταναστών που έχουν αλλάξει τα δεδομένα, είναι πιθανόν να έχουμε επιπλέον κενά σε πολλά σχολεία. Σίγουρα ο αριθμός των αναπληρωτών υπερβαίνει κάθε άλλη περίπτωση του παρελθόντος. Αν πέρυσι είχαμε 31.000 εκπαιδευτικούς, φέτος έχουμε 37.000, μετά και την ανακοίνωση της Υπουργού. Για μας σαν Ομοσπονδία αυτός ο πολύ μεγάλος αριθμός δείχνει μια αναγκαιότητα, που προσπαθούμε να την μεταφέρουμε στην πολιτεία εδώ και χρόνια. Πάει μια δεκαετία που υπάρχει αδιοριστία με ελάχιστες εξαιρέσεις στην γενική εκπαίδευση της χώρας» εξηγεί ο κ.Παπαντωνάκης.

Ο ίδιος δεν μπορεί να αντιληφθεί πως γίνεται να μην προβαίνει σε μαζικούς, μόνιμους διορισμούς του κράτος, στερώντας από τους μαθητές μπόλικες ώρες μαθήματος. «Το πιο παράδοξο είναι πως από μελέτες προκύπτει ότι το δημοσιονομικό κόστος του μόνιμου εκπαιδευτικού δεν υπερβαίνει το κόστος του αναπληρωματικού. Γιατί λοιπόν επιμένει το υπουργείο σε πολιτική αδιοριστίας και στερεί ώρες μαθημάτων από τα παιδιά; Έχουμε φτάσει Νοέμβριο και δεν έχουν ακόμη καλυφθεί τα κενά. Γιατί να μετακινείται συνεχώς το εκπαιδευτικό προσωπικό και να επιβαρύνεται γυρνώντας από πόλη σε πόλη, σε όλη την Ελλάδα, έχοντας την δυσκολία της εύρεσης στέγης κάθε χρόνο;» αναρωτιέται ο κ.Παπαντωνάκης.

Στο «περίμενε» 4.500 προσλήψεις στην Ειδική Αγωγή
Σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, επρόκειτο να γίνουν 4.500 προσλήψεις εκπαιδευτικών ειδικής αγωγής μέχρι το τέλος του χρόνου. «Τελικά πάμε για το επόμενο έτος όπως φαίνεται, καθώς η διαδικασία έχει καθυστερήσει πολύ. Είναι αλήθεια ότι και πέρυσι, αλλά και φέτος έχει δοθεί μεγάλο βάρος για αναπληρωτές που θα καλύψουν ανάγκες στο κομμάτι της ειδικής αγωγής, ωστόσο δεν έχουν συγκροτηθεί οργανικές θέσεις και δεν φαίνεται η διάθεση να λυθεί το όλο ζήτημα.

Με καθυστέρηση τα τμήματα μαθητείας για τα ΕΠΑΛ
Μόλις χθες εκπρόσωποι της ΟΛΜΕ βρέθηκαν στην Βουλή, προκειμένου να μην καθυστερήσουν άλλο τα τμήματα μαθητείας, που αφορούν στο τέταρτο έτος των σπουδαστών στα Επαγγελματικά Λύκεια της χώρας. Πρόκειται για το έτος που έχει να κάνει με την πρακτική τους άσκηση, γεγονός που τους προσδίδει επαγγελματική εμπειρία, ώστε να βγουν στην αγορά εργασίας με εφόδια. «Τα τμήματα μαθητείας δίνουν σε 30 ειδικότητες επαγγελματική-πρακτική άσκηση. Είναι μια δομή που ακόμη δεν έχει στελεχωθεί. Έχουμε 400 ΕΠΑΛ σε όλη την Ελλάδα και τα μισά δεν έχουν θέσει σε λειτουργία τα τμήματα μαθητείας, καθώς υπήρξε μια ενημέρωση ότι θα ρυθμιστεί το θέμα το Νοέμβριο. Τώρα θα προχωρήσει η στελέχωση με μεγάλη καθυστέρηση βέβαια» καταλήγει ο ειδικός γραμματέας της ΟΛΜΕ.

Όσο για τις προσλήψεις που ήδη ανακοίνωσε η κ.Κεραμέως, έχουν ήδη μπει σε τροχιά υλοποίησης και οι αναπληρωτές κατανέμονται σε όλη την Ελλάδα, ανάλογα με τα κενά που έχουν προκύψει.