Προειδοποίησε από τη Γερμανία τις δύο χώρες

Η Ρωσία «καταλαμβάνει γείτονές της» και «σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους» και η Κίνα φέρνει ένα «νέο όραμα του αυταρχισμού» και οι τακτικές της είναι «τρομακτικά οικείες» στους πρώην Ανατολικογερμανούς, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο και υποστήριξε πως τα ελεύθερα έθνη βρίσκονται σ' έναν «ανταγωνισμό αξιών» με τα ανελεύθερα έθνη.

Σε ομιλία του στο Βερολίνο με θέμα τα διδάγματα από την πτώση του Τείχους του Βερολίνου το 1989, ο Πομπέο δήλωσε πως «η Δύση -όλοι μας- χάσαμε τον δρόμο μας μετά τη λάμψη εκείνης της υπερήφανης στιγμής».

«Πιστεύαμε πως θα μπορούσαμε να στρέψουμε τους πόρους μας αλλού από τις συμμαχίες και τις ένοπλες δυνάμεις μας. Κάναμε λάθος», δήλωσε.

«Σήμερα η Ρωσία -με επικεφαλής έναν πρώην αξιωματικό της KGB που κάποτε στάθμευε στη Δρέσδη- εισβάλλει σε γείτονές της και σκοτώνει πολιτικούς αντιπάλους», πρόσθεσε ο Πομπέο. «Στην Κίνα, το Κινεζικό Κομμουνιστικό Κόμμα διαμορφώνει ένα νέο όραμα αυταρχισμού».

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ οι ΗΠΑ αντιτίθενται γι' αυτούς τους λόγους στην κατασκευή του αγωγού αερίου Nord Stream 2 ανάμεσα στη Ρωσία και την Ευρώπη και στην ανάπτυξη από την κινεζική εταιρεία Huawei του δικτύου 5G, διευκρίνισε ο Πομπέο στη διάρκεια ομιλίας του στο Βερολίνο την παραμονή της 30ής επετείου της πτώσης του Τείχους.

«Ας σταθούμε μαζί ενωμένοι», κατέληξε. «Ας σταθούμε μαζί ως σύμμαχοι».