Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης μίλησε στα Χανιά για τις οφειλές στο δημόσιο και τα κόκκινα δάνεια 

Πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής ημερίδα στο ΕΒΕΧ με θέμα «Προστασία Κύριας Κατοικίας – Ρυθμίσεις  οφειλών δημοσίου ΑΑΔΕ και ΕΦΚΑ – Κόκκινα Δάνεια – Εξωδικαστικός Μηχανισμός Ρύθμισης Χρεών Νομικών και Φυσικών Προσώπων».

Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους Φώτης Κουρμούσης,ο οποίος εστίασε στην παρουσίαση του νομοθετικού πλαισίου για την προστασία της κύριας κατοικίας και στον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών.

Όπως τόνισε ο κ. Κουρμούσης “χτες ψηφίστηκε στην βουλή νόμος που βελτιώνει την διαδικασία και την διευκολύνει έτσι ώστε, ακόμα περισσότεροι συμπολίτες μας να μπορέσουν να προστατέψουν την πρώτη τους κατοικία και να ρυθμίσουν ευνοϊκά το στεγαστικό τους δάνειο, δηλαδή να πάρουν επιμήκυνση 25 χρόνια, να πληρώσουν, μόνο το ποσό που αντιστοιχεί στην εμπορική αξία και το υπόλοιπο να διαγραφεί ενώ μπορούν να έχουν χαμηλό επιτόκιο 2%. Παράλληλα, στην μηνιαία δόση θα συμβάλει και το κράτος με επιδότηση έως 50%. Αυτή η ρύθμιση φτάνει μέχρι τα  25 χρόνια δηλαδή οι δόσεις είναι πάρα πολλές και ισχύει για οποιοδήποτε φυσικό πρόσωπο που έχει στεγαστικό, καταναλωτικό ή επιχειρηματικό δάνειο, και έχει υποθήκη στην πρώτη κατοικία”.

Ο κ. Κουρμούσης, ανέφερε ότι δύσκολα κάποιος θα χάσει το σπίτι του αρκεί να κάνει τις απαραίτητες διαδικασίες σύντομα. Οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν γίνει μέχρι το τέλος του χρόνου και ο κάθε ενδιαφερόμενος θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν δικηγόρο για να του συμπληρώσει την αίτηση.

“Πλέον και το κόστος του δικηγόρου που αναλαμβάνει να κάνει την αίτηση, χρηματοδοτείται από τις τράπεζες ενώ οι αιτήσεις θα πρέπει να έχουν κατατεθεί μέχρι το τέλος του χρόνου, στην συνέχεια θα γίνει η διαδικασία, τους επόμενους μήνες το 2020. Μέχρι στιγμής περίπου 30.000 άτομα έχουν ξεκινήσει την διαδικασία, περίπου 300 έχουν καταθέσει την αίτηση και περίπου 35 ήδη έχουν ολοκληρώσει θετικά και έχουν προχωρήσει στο θέμα της επιδότησης. Τα χρέη στις τράπεζες ξεπερνούν τα 80 δις. Ευρώ ωστόσο από αυτά δεν είναι όλα χρέη των πολιτών, είναι και επιχειρήσεων ενώ υπάρχουν και περίπου 20 δισεκατομμύρια κόκκινα δάνεια που έφυγαν από τις τράπεζες και μεταφέρθηκαν σε  funds, δεν πρέπει ο κόσμος να ανησυχεί για αυτό οι ίδιοι νόμοι ισχύουν και για τα funds, καθώς παρότι μπορεί να είναι σε άλλη χώρα υποχρεούνται να έχουν υποκατάστημα στην Ελλάδα”. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι την εκδήλωση διοργάνωσε το Επιμελητήριο Χανίων, το Οικονομικό Επιμελητήριο – Τμήμα Δυτικής Κρήτης και ο Δικηγορικός Σύλλογος Χανίων.






Ο Φώτης Κουρμούσης

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook