Οι σε βαθμό γελοιότητας ήξεις αφίξεις του της Υγείας υπουργού για τον αντικαπνιστικό νόμο ξεγυμνώνουν το πραγματικό πρόβλημα των πολιτικών μας: την ελλιπή προετοιμασία.

Εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων οι υπουργοί φέρνουν στη Βουλή νομοσχέδια που «μπάζουν» από παντού, με τους βουλευτές να αναλαμβάνουν τις «διορθώσεις».

Στη συνέχεια και ανάλογα με τις αντιδράσεις, ο αρμόδιος υπουργός επιφυλάσσεται για την ικανοποίηση των «λογικών» αιτημάτων με τις υπουργικές αποφάσεις. Αντιστρόφως ανάλογα με ότι η διοίκηση του Κυριάκου μας έχει συνηθίσει, πολύ φοβάμαι ότι κάτι αντίστοιχο θα γίνει και με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο, αν τουλάχιστον ευσταθούν τα όσα έχουν έως τώρα δει το φως της δημοσιότητας.

Εν τάχει θυμίζω τις βασικές αλλαγές που προγραμματίζονται με στόχο την πολυπόθητη ανάπτυξη, η οποία με βάση τα όσα η σημερινή κυβέρνηση πρεσβεύει θα γίνει με τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων. Προβλέπεται εισαγωγή νέας, μικρότερης κλίμακας φορολόγησης του εισοδήματος των φυσικών προσώπων, η υποχρέωση e-πληρωμών, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων, τη μείωση του φόρου των παροχών σε είδος στους εργαζόμενους και κίνητρα για την οικοδομή.

Επειδή όπως μας θύμισε τις προάλλες ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (που μας έχει δανείσει τα 200 δις), κ. Κλάους Ρέγκλινγκ «θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα για πολλές δεκαετίες», κάπως έπρεπε να καλυφτεί η «χασούρα» για τα έσοδα του προϋπολογισμού.

Οι «φωστήρες» της πλατείας Συντάγματος είχαν (σαν από καιρό) έτοιμη τη λύση: θα τα βρούμε από την πάταξη της φοροδιαφυγής! Και για να το επιτύχουν αυτό αφού απέρριψαν την πρόταση για κατάργηση των μετρητών σαν ακραίο (υπάρχουν πάντως ακόμα προτάσεις για πληρωμές αγαθών με μετρητά μόνο ως τα 100 ευρώ), προτείνουν την υλοποίηση ηλεκτρονικών πληρωμών για ποσοστό 30% του εισοδήματος μέχρι τα 60.000 € (από εκεί και πάνω οι φωστήρες μας πιστεύουν πως οι άνθρωποι δικαιούνται και να αποταμιεύουν).

Αν οι ηλεκτρονικές πληρωμές είναι λιγότερες, τότε για το υπόλοιπο μέρος θα πληρώνουμε φόρο… 22% (!!!). Ακόμα καλύτερα, αυτό υποχρεώνονται να το κάνουν και όσοι δεν έχουν αφορολόγητο, αυτοί δηλαδή που υποτίθεται το νομοσχέδιο θέλει να μειώσει τα φορολογικά βάρη! Με λίγα λόγια, σου δίνουν λίγα από την μπροστά πόρτα για να στα πάρουν από την πίσω πολλαπλάσια.

Ένα μικρό, πιστεύω χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αυτοαπασχολούμενος που δηλώνει εισόδημα 15.000 € πληρώνει φόρο και ασφαλιστικές εισφορές λίγο πάνω από τα μισά. Από τα υπόλοιπα πρέπει να πληρώσει είτε νοίκι είτε στεγαστικό, ΕΝΦΙΑ, τέλη κυκλοφορίας κτλ. Από όσα μένουν ο… αλαφρωμένος από τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές πρέπει να πληρώσει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις του και να φροντίσει ώστε τουλάχιστον 5.000 € από αυτές να γίνουν μέσω ηλεκτρονικών πληρωμών! Μόνη λύση και το χαρτζιλίκι στα παιδιά με κάρτα! Αμ πως!    

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook