Σημαντικές ζημιές σε θερμοκήπια και στα Φαλάσαρνα 

Νωρίς το πρωί της Παρασκευής η καταιγίδα που «πέρασε» από την δυτική Κρήτη, μπορεί να ήταν σύντομη και να «έφερε» κάποιες πολυπόθητες βροχές, όμως συνοδεύτηκε από την δημιουργία σιφώνων ή ανεμοστροβίλων και υδροστροβίλων όπως έχει επικρατήσει να αποκαλούνται, σε παραθαλάσσιες περιοχές στα νότια και δυτικά των Χανίων από τους οποίους προκλήθηκαν μεγάλες καταστροφές σε θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Στην περιοχή της Κουντούρας του Δήμου Καντάνου – Σελίνου ένας υδροστρόβιλος σχηματίστηκε στην θάλασσα και μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ως ανεμοστρόβιλος βγήκε στην στεριά και πέρασε πάνω από τις θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

Το καταστροφικό του αποτύπωμα αποθανάτισε ο Γιώργος Βαρδάκης στις φωτο που συγκλονίζουν.

Ο Δήμος Καντάνου – Σελίνου καλεί τους παραγωγούς που υπέστησαν ζημιές να τις δηλώσουν στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ, στα γραφεία του  Δήμου στην Παλαιόχωρα  έως την  25/11/2019.

Όμως το ίδιο φαινόμενο σημειώθηκε και στην περιοχή των Φαλασάρνων του Δήμου Κισσάμου με αποτέλεσμα και εκεί να καταστραφούν θερμοκηπιακές καλλιέργειες.

(φωτο:sadentrepese.blogspot.com)

Να σημειωθεί πως στην μετεωρολογία και στην επιστήμη, το αυγκεκριμένο φαινόμενο αποκαλείται με την λέξη “σίφωνας” και όχι ως ανεμοστρόβιλος ή υδροστρόβιλος όπως έχει επικρατήσει να λέγεται.

Όπως αναφέρει η Βικιπαίδεια

Οι σίφωνες εμφανίζονται τόσο πάνω από την ξηρά, λεγόμενοι σίφωνες ξηράς, οι οποίοι είναι πρακτικώς και οι ταχύτεροι άνεμοι στον πλανήτη Γη, όσο και πάνω από τη θάλασσα, οπότε ονομάζονται σίφωνες θαλάσσης ή υδροσίφωνες. Kαι τα δύο είδη, καλούνται επίσημα και νεφοστρόβιλοι, επειδή αποφύονται από τη βάση τεράστιων καταιγιδοφόρων νεφών, που είναι γνωστά ως σωρειτομελανίες, και φτάνουν έως το έδαφος. Σπανιότατα ενδέχεται να αποφύονται από τη βάση ενός σωρείτη, όπως αυτός της διπλανής φωτογραφίας. Πολλοί νεφοστρόβιλοι ξηράς προέρχονται από τη θάλασσα και τελικώς βγαίνουν στην ξηρά, όπως επίσης και το αντίστροφο. Οι θαλάσσιοι σίφωνες στην αγγλική γλώσσα ονομάζονται waterspouts, όρο που πολλοί τον μεταφράζουν σε «υδροστρόβιλους», πλην όμως με αυτό τον όρο χαρακτηρίζονται κοινώς οι παλιρροιακές θαλάσσιες δίνες ή άλλα φαινόμενα του παλιρροιακού ρεύματος.

Από μερικούς, ιδίως στις σχετικές ανταποκρίσεις των Μέσων Ενημέρωσης στην Ελλάδα, αντί του όρου σίφωνας, χρησιμοποιείται ο όρος ανεμοστρόβιλος, με αποτέλεσμα οι σίφωνες να συγχέονται συχνά με τους ανεμοστρόβιλους (whirlwinds). Τυπικά βέβαια, σε κάθε ρεύμα ανέμου που παρουσιάζει περιστροφή (στροβιλισμό), μπορεί να δοθεί η ονομασία ανεμοστρόβιλος, από την πρακτική περιγραφή του φαινομένου. Ωστόσο, οι ανεμοστρόβιλοι ή κονιορτοστρόβιλοι είναι φαινόμενα με άλλες γενεσιουργές αιτίες και συνήθως μικρότερης έντασης από τους σίφωνες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook