Καταψήφιση του σχεδίου ενίσχυσης του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας EFSF αναμένεται στη σημερινή ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της Σλοβακίας, μετά την ανακοίνωση του κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης (SaS), που συμμετέχει στον κυβερνητικό συνασπισμό, ότι θα απέχει από τη διαδικασία.

«Δεν συμφωνούμε να συνδεθεί το μέλλον της κυβέρνησης με αυτή την ψηφοφορία» είπε ο Ρίτσαρντ Σούλικ, επικεφαλής του SaS.

Η πρωθυπουργός Ιβέτα Ραντίτσοβα έχει ανακοινώσει ότι θα συνδέσει την κρίσιμη ψηφοφορία με ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνησή της.

Ωστόσο, η συμφωνία για την ενίσχυση του EFSF ενδέχεται να εγκριθεί σε μια δεύτερη ψηφοφορία, με την υποστήριξη κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Ο αντιπρόεδρος του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης Smer, Πέτερ Καζίμιρ, δήλωσε στο Reuters ότι είναι αισιόδοξος πως η συμφωνία θα εγκριθεί το συντομότερο δυνατό.

Το Smer είναι υπέρ της έγκρισης του σχεδίου, αλλά ότι θα το υπερψηφίσει μόνο με αντάλλαγμα έναν ανασχηματισμό ή πρόωρες εκλογές.

«Υπάρχει η υπόθεση ότι το EFSF, με τον ένα ή με τον άλλον τρόπο, θα εγκριθεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας» δήλωσε πριν τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας ο υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος.

Αν, όπως αναμένεται, το σχέδιο για το EFSF δεν περάσει σήμερα, το κοινοβούλιο μπορεί να το υποβάλει σε επαναλαμβανόμενες ψηφοφορίες, εφόσον η Ραντίτσοβα καταλήξει σε συμφωνία με το Smer.

Η Κομισιόν κάλεσε τη σλοβακική Βουλή να εγκρίνει τη συμφωνία ενίσχυσης του EFSF, επισημαίνοντας ότι μια αρνητική ψήφος υπάρχει κίνδυνος να επιδεινώσει την κρίση χρέους στην ευρωζώνη.

Η Σλοβακία είναι το μοναδικό κράτος-μέλος της ευρωζώνης που δεν έχει ακόμη επικυρώσει τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του EFSF, μετά και την επικύρωση της συμφωνίας χθες από τη Μάλτα.

Για να τεθεί σε ισχύ η διεύρυνση, πρέπει να επικυρωθεί και από τις 17 χώρες της ευρωζώνης.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός διαθέτει 79 από τις 150 έδρες του σλοβακικού κοινοβουλίου και, κατά συνέπεια, δεν διαθέτει ικανή πλειοψηφία χωρίς της ψήφους του κινήματος Ελευθερία και Αλληλεγγύη.

* Ομόφωνα το κοινοβούλιο της Μάλτας έδωσε το βράδυ της Δευτέρας το πράσινο φως στη διεύρυνση του EFSF. Η ψηφοφορία είχε προγραμματιστεί για την περασμένη εβδομάδα, αλλά αναβλήθηκε για τη Δευτέρα λόγω νομικών ενστάσεων της αντιπολίτευσης.

Η συμβολή της Μάλτας των 418.000 κατοίκων στο Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας όπως αναφέρει το in.gr, είναι 700 εκατομμύρια ευρώ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook