Η επίγεια κόλαση της Αιθιοπίας παραμένει ένα από τα πιο αφιλόξενα περιβάλλοντα της Γης

Πηγές Dallol τις λένε και είναι μια απόκοσμη υδροθερμική κόλαση με καυτό νερό, θειικό οξύ και καμένο αλάτι.

Κι ενώ δύσκολα θα μπορούσε να ζήσει κάτι εδώ μέσα, ερευνητές αποφάσισαν να αναζητήσουν ίχνη ζωής στο σουρεαλιστικό αυτό περιβάλλον της Αιθιοπίας.

Όπως μας λένε στο πρόσφατο άρθρο τους στο περιοδικό «Nature Ecology& Evolution», δεν βρήκαν ενδείξεις ζωής που να μπορούν να αντέξουν στον φυσικό αυτό εφιάλτη της Αφρικής, απότοκο ηφαιστειακής δράσης με περιεκτικότητα αλατιού κατά 10 φορές περισσότερο από το θαλασσινό αλάτι.

Αλλά και θερμοκρασίες νερού στους 108 βαθμούς Κελσίου! Εδώ δεν υπάρχει ίχνος οξυγόνου, την ίδια ώρα που οι μοναδικές συνθήκες των πηγών τις κάνουν να κατέχουν μια πλειάδα ακραίων φυσικοχημικών ιδιοτήτων.

Άλλη πάλι μελέτη, του Μαΐου του 2019, ισχυρίζεται πως βρήκε «μικροσκοπικούς μικροοργανισμούς» να ζουν εδώ. Και όταν λένε μικροσκοπικούς, εννοούν κατά 20 φορές μικρότερους από το μέσο βακτήριο!

Η νέα έρευνα έλεγξε τα αποτελέσματα της προηγούμενης και μας λέει ότι μπορεί να μοιάζουν με κύτταρα, είναι ωστόσο άψυχες δομές ορυκτών. Δεν είναι ζωή αυτή που βρήκαν τον Μάιο, καταλήγει η νέα μελέτη: «αναγνωρίσαμε δύο μεγάλα φυσικοχημικά εμπόδια που αποτρέπουν τη ζωή από το να υπάρχει»…

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook