Ο Μανούσος Βολουδάκης παρουσίασε στους φορείς της πόλης την πρόταση του για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ.

Για την πρότασή του που αφορά μια νέα πηγή χρηματοδότησής του ΒΟΑΚ και την οποία ανέδειξε με επίκαιρη ερώτησή του στη Βουλή και στον Υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, παρουσίασε ο Βουλευτης Χανίων ΝΔ, Μανούσος Βολουδάκης σε τοπικούς θεσμικούς φορείς, την Δευτέρα (11/11) το μεσημέρι.

Η παρουσίαση της πρότασης του κ. Βολουδάκη έγινε στην αίθουσα συνεδριάσεων της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και το "παρών" έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, οι Δήμαρχοι Χανίων και Πλατανιά Παναγιώτης Σημανδηράκης και Γιάννης Μαλανδράκης, ο πρόεδρος του ΕΒΕΧ Αντώνης Ροκάκης και άλλοι θεσμικοί φορείς των Χανίων. 

Ο Βουλευτής Χανίων Μανούσος Βολουδάκης παρουσίασε στους φορείς της πολης, τόσο σε θεωρητικό επίπεδο, όσο και με διαφάνειες την πρότασηή του για χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ από μια νέα πηγή που άπτεται από την εν εξελίξει συζήτηση μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των πιστωτών, σχετικά με την αξιοποίηση των χρημάτων που επιστρέφουν στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και οι κεντρικές τράπεζες των χωρών της Ευρωζώνης (SMPs – ANFAs). Επί της ουσίας, πρόκειται για την επιστροφή των κερδών που έχουν αποκομίσει οι κεντρικές τράπεζες από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου του χαρτοφυλακίου τους τα οποία εξαιρέθηκαν από το «κούρεμα» του 2012 (PSI). 


"Η ελληνική κυβέρνηση ζητά αυτά τα χρήματα για να τα αξιοποιήσει. Οι εταίροι μας, σύμφωνα με πληροφορίες, ζητούν τα χρήματα αυτά να αξιοποιηθούν σε επενδύσεις. Η συζήτηση δεν έχει κλείσει και δεν ξέρουμε πού θα καταλήξει. Σε κάθε περίπτωση πρόκειται για πολλά χρήματα που φτάνουν τα 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ, μέχρι το 2023, τα οποία μπορούν να αλλάξουν το τοπίο των επενδύσεων στη χώρα μας εάν και εφόσον έχουμε αίσια έκβαση στις διαπραγματεύσεις", επεσήμανε ο Μανούσος Βολουδάκης.

Ο Βουλευτής Χανίων ζητά, με την πρόταση αυτή, τη δημόσια χρηματοδότηση του ΒΟΑΚ μέσω αυτών των χρημάτων και προσέθεσε: "Εφόσον τα χρήματα αυτά επιστραφούν στην πατρίδα μας, ζητώ να αξιοποιηθούν για τον ΒΟΑΚ που αποτελεί προτεραιότητα στις Εθνικές υποδομές". 


Ο κ. Βολουδάκης επί της ουσίας δεν ενημέρωσε απλώς τους φορείς των Χανίων για τη συγκεκριμένη του πρόταση, αλλά ζήτησε και τη στήριξη τους, τονίζοντας ότι "Ως Κρήτη θέλουμε να έχουμε προπορευτεί και να είμαστε έτοιμοι, πριν από τις εξελίξεις και παρα το γεγονός ότι τώρα που μιλάμε δεν έχουμε κάτι ως δεδομένο".

Ζητήθηκε και η άποψη του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή επί του θέματος, ο οποίος ανέφερε: "Φαίνεται μια ενδιαφέρουσα εναλλακτική πρόταση χρηματοδότησης.Εμείς παρόλα αυτά δεν πρέπει να χαλαρώνουμε. Πρέπει να εκπονηθούν οι μελέτες και να ολοκληρωθούν. Να έχουμε ένα ώριμο έργο.Αν τώρα η χρηματοδότηση έρθει με αυτόν τον τρόπο, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Χρήματα να βρούμε και ας είναι από οποιαδήποτε "πηγή". 

Αξίζει να τονιστεί ότι τα χρήματα αυτά  επιστρέφονται μεν στην Ελλάδα, μένουν όμως απολύτως αδρανή και αναξιοποίητα, καθώς η συμφωνία με τους πιστωτές προβλέπει προς το παρόν ότι τα χρήματα αυτά κατατίθενται στο γνωστό «μαξιλάρι» ρευστότητας του ελληνικού δημοσίου και δεσμεύονται ως εγγύηση αποπληρωμής του χρέους.

Η κυβέρνηση έχει ήδη θέσει στο Eurogroup το ζήτημα της αξιοποίησης των χρημάτων αυτών για δημόσιες επενδύσεις. 

H δήλωση του Μανούσου Βολουδάκη σε βίντεο:

Ρεπορτάζ: Βασίλης Φουντουλάκης