Αυτό που χωρίς αμφιβολία «βασιλεύει» στον δημόσιο διάλογο είναι η υποκρισία, το ξέρουμε όλοι.

Πιθανόν σε κάποια θέματα βοηθά, εκεί όμως που δρα υπονομευτικά στο μέλλον των παιδιών μας, του ίδιου του έθνους, είναι η Δημόσια Εκπαίδευση. 

Η εκπαίδευση που όλοι «τιμούν» εννοώντας εντελώς διαφορετικά πράγματα, όλως τυχαίως, κατά το συμφέρον τους. Δυστυχώς δείχνουμε συλλογικώς να αγνοούμε τη σκληρή πραγματικότητα, πως η Δημόσια Εκπαίδευση είναι το αποκούμπι του φτωχού, η ελπίδα του φουκαρά να έχει καλύτερη ζωή το παιδί του. Βλέποντας την εικόνα στο σύνολο της, η Δημόσια Εκπαίδευση είναι εκείνη που κυρίως ευθύνεται για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων. Ως άκρον άωτον της υποκρισίας λοιπόν θα χαρακτήριζα δύο πράγματα: πρώτον, τη αδιάλειπτη καταστροφή των υποδομών της Δημόσιας Εκπαίδευσης από αυτούς που υποτίθεται «αγωνίζονται» για τη βελτίωση της και δεύτερον, τη σταθερή προτίμηση στα καλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα (όταν το θέμα αφορά τις οικογένειες τους) όσων, τρομάρα τους, υποτίθεται προασπίζουν το δημόσιο χαρακτήρα της… επιτρέποντας τη δράση των πρώτων.

Χρειάστηκε να έρθει στην κυβέρνηση ένα γνήσιο τέκνο της πολιτικής ελίτ του τόπου, ένας τρίτης γενιάς πρωθυπουργός (τέταρτης αν υπολογίσουμε και τον Σοφοκλή), ένας απόφοιτος του Κολεγίου Αθηνών, του Στάνφορντ και του Χάρβαρντ για να τολμήσει όσα δεν τόλμησαν γενιές πολιτικών από τη μεταπολίτευση και μετά: να προσπαθήσει, τουλάχιστον, να αποδώσει τα πανεπιστήμια στους κανονικούς τους χρήστες, σε φοιτητές και καθηγητές. Η νομοθεσία που πρόσφατα ψηφίστηκε καταργεί την αχρεία εκμετάλλευση των πανεπιστημιακών χώρων για (ο Θεός να τους κάνει) πολιτικούς λόγους. Γιατί δυσκολεύομαι να αντιληφθώ τι σόι πολιτικούς λόγους εξυπηρετούν οι καταστροφές δημόσιας περιουσίας, το χάσιμο εξαμήνων, η τοπική κατατρομοκράτηση κατοίκων, επιχειρήσεων και καταναλωτών.

Πριν λίγες ημέρες σαν αντίδραση στην ψήφιση του νόμου για το άσυλο σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια έξω από την ΑΣΟΕΕ, καθώς ομάδα περίπου 40 ατόμων βγήκε από το ίδρυμα, άναψε φωτιές σε κάδους και επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ που βρίσκονταν σε κοντινή απόσταση. Οι κουκουλοφόροι έσπασαν την τζαμαρία ενός καταστήματος, ενώ για αρκετή ώρα η Τροχαία έκλεισε την κυκλοφορία στην Πατησίων, με αποτέλεσμα να υπάρξει ταλαιπωρία για τους οδηγούς. Τελικά, οι αστυνομικές δυνάμεις έκαναν χρήση χημικών και η ομάδα των περίπου 40 ατόμων μπήκε ξανά στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

Χθες, με αφορμή την απόφαση της Συγκλήτου να κλείσει την ΑΣΟΕΕ μέχρι να τελειώσουν οι εορτασμοί του Πολυτεχνείου ώστε να αποφευχθούν τα έκτροπα, ομάδα 80 – 100 ατόμων (κατ’ άλλους 200 σε φοιτητικό πληθυσμό 12.000 ατόμων), δημιούργησαν επεισόδια… για το καλό της Δημόσιας Εκπαίδευσης βεβαίως βεβαίως. Επειδή όπως φαίνεται και από τα «αποκαλυπτήρια» που καθημερινά γίνονται σε γιάφκες, οι αναρχοαυτόνομοι δεν διστάζουν να «παίζουν» με δεκάδες κιλά εκρηκτικών, ας ευχηθούμε οι απόμενες ημέρες και εβδομάδες να κυλήσουν χωρίς θύματα. Για το (πραγματικό) καλό της Δημόσιας Εκπαίδευσης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook