Η εκλογή των μελών του Δ.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών στη Γενική Συνέλευση.

Καθοριστική ημέρα για το Β’ βαθμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης η σημερινή, καθώς πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδας από τις 10:30 έως τις 21:00 (στο Ξενοδοχείο DivaniCaravel).Μοναδικό θέμα της πρώτης αυτής συνεδρίασης της νέας Γ.Σ., είναι η εκλογή μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και του Εποπτικού Συμβουλίου της ΕΝΠΕ. Ας δούμε, πως ακριβώς θα εξελιχθούν οι σημερινές εκλογικές διαδικασίες.

Εισαγωγικά υπενθυμίζεται ότι στη Γ.Σ. συμμετέχουν(α) Οι Περιφερειάρχες, (β) Οι Αντιπεριφερειάρχες (θεματικοί και χωρικοί) που ορίζονται με απόφαση του Περιφερειάρχη, (γ)Εκπρόσωποι που εξελέγησαν από τα Περιφερειακά Συμβούλια.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι το Δ.Σ. της ΕΝΠΕ αποτελείται από 25 μέλη (περιλαμβανομένου και του Προέδρου). Συμμετέχουν εκ του αξιώματός τους, οι 13 Περιφερειάρχες, ενώ τα υπόλοιπα 12 μέλη εκλέγονται μεταξύ των Περιφερειακών Συμβούλων και των Αντιπεριφερειαρχών που είναι μέλη της Γ.Σ.

Όπως ορίζει το αρ.12 του π.δ.74/2011 ως τροποποιήθηκε από το π.δ. 92/2019, η Γ.Σ. συνέρχεται με πρόσκληση και υπό την προεδρία του Περιφερειάρχη Αττικής (βλ. εδώ την Πρόσκληση που απέστειλε ο Γ.Πατούλης). Ο Πρόεδρος θα φροντίσει για την εκλογή της 5μελούςΕφορευτικής Επιτροπής για τη διεξαγωγή της ψηφοφορίας.

ΕΚΛΟΓΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Η εκλογή των μελών του Δ.Σ. γίνεται με μυστική ψηφοφορία στην οποία συμμετέχουν όλοι οι Εκπρόσωποι των Περιφερειών στη Γενική Συνέλευση.

Πραγματοποιείταικατά Συνδυασμούς ή και με μεμονωμένες υποψηφιότητες.

Κάθε Συνδυασμός περιλαμβάνει μέχρι 18 υποψήφιους.

Ο Συνδυασμός καταρτίζεται με γραπτή δήλωση την οποία υπογράφουν όλοι οι υποψήφιοι που τον αποτελούν. Στο επάνω μέρος της δήλωσης γράφεται το όνομα του Συνδυασμού και από κάτω αναγράφονται, με αλφαβητική σειρά τα ονόματα των υποψηφίων.Στη δήλωση του μεμονωμένου υποψήφιου αναγράφονται η κατηγορία στην οποία ανήκει ο υποψήφιος και το ονοματεπώνυμό του. Οι δηλώσεις κατατίθενται στην Εφορευτική Επιτροπή μέχρι 2 ώρες πριν την έναρξη της ψηφοφορίας.Δεν είναι δυνατή η υποψηφιότητα και η εκλογή στο Δ.Σ. και στο Ε.Σ. μη μέλους της Γ.Σ.

Με βάση τις ως άνω δηλώσεις καταρτίζονται τα ψηφοδέλτια κάθε Συνδυασμού και των μεμονωμένων τα οποία περιλαμβάνουν όλα τα ως άνω στοιχεία και τους υποψήφιους με αλφαβητική σειρά και κατά κατηγορίες όπως γράφονται στη δήλωση.Σε κάθε εκπρόσωπο στη Γενική Συνέλευση δίδονται όλα τα ψηφοδέλτια.

Ο εκπρόσωπος εκφράζει την προτίμησή του με σταυρό που σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του σε έως 5 υποψήφιους για το Δ.Σ.

Για τον καθορισμό των εδρών που αναλογούν σε κάθε Συνδυασμό, διαιρείται ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων με τον αριθμό των υπόλοιπων εδρών του Δ.Σ., δηλαδή 12, και το ακέραιο μέρος του πηλίκου αυξημένο κατά μία μονάδα αποτελεί το εκλογικό μέτρο. Ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων κάθε Συνδυασμού διαιρείται στη συνέχεια με το εκλογικό μέτρο και κάθε Συνδυασμός λαμβάνει τόσες έδρες όσο είναι το ακέραιο πηλίκο αυτής της διαίρεσης. Ο μεμονωμένος υποψήφιος εκλέγεται εφόσον λάβει έγκυρα ψηφοδέλτια σε αριθμό τουλάχιστον ίσο με το εκλογικό μέτρο.

Εάν οι έδρες που κατανέμονται, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι λιγότερες από τις προς διάθεση έδρες, οι έδρες που απομένουν διανέμονται ανά μία στους Συνδυασμούς ανάλογα με τα αχρησιμοποίητα υπόλοιπα που διαθέτουν. Έδρα λαμβάνει ο Συνδυασμός με το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο και αν απομένει αδιάθετη και άλλη έδρα, αυτή διατίθεται στον επόμενο Συνδυασμό που έχει το μεγαλύτερο αχρησιμοποίητο υπόλοιπο, κ.ο.κ. Στην περίπτωση που το αχρησιμοποίητο υπόλοιπο πλειόνων Συνδυασμών είναι ίσο, τότε διενεργείται μεταξύ αυτών δημόσια κλήρωση από την Εφορευτική.Στην κατανομή των εδρών βάσει αχρησιμοποίητου υπολοίπου μετέχουν και οι Συνδυασμοί που δεν έλαβαν έδρα βάσει του εκλογικού μέτρου.

Αν ο Συνδυασμός έχει λιγότερους υποψήφιους από τις έδρες που κατέλαβε, τότε αυτός εκλέγει τόσες έδρες όσοι είναι και οι υποψήφιοί του και οι υπόλοιπες κατανέμονται ανά μία στους Συνδυασμούς με βάση τα συνολικά υπέρ αυτών έγκυρα ψηφοδέλτια, αρχίζοντας από αυτόν με τον μεγαλύτερο αριθμό. Στην περίπτωση που ο αριθμός των έγκυρων ψηφοδελτίων πλειόνων Συνδυασμών είναι ίσος, τότε διενεργείται μεταξύ αυτών δημόσια κλήρωση από την Εφορευτική.

Τις έδρες των Συνδυασμών καταλαμβάνουν οι υποψήφιοι κάθε Συνδυασμού που έλαβαν τους περισσότερους σταυρούς προτίμησης κατά σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας διενεργείται δημόσια κλήρωση από την Εφορευτική. Οι εκλεγέντες στο Δ.Σ. κατατάσσονται με τη σειρά της εκλογής τους, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει και αν δεν υπάρχουν σταυροί, με αλφαβητική σειρά.

Οι υπόλοιποι κάθε Συνδυασμού, κατά σειρά της εκλογής, είναι αναπληρωματικά μέλη του Δ.Σ. και καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών Συμβούλων του ίδιου Συνδυασμού που μένουν κενές για οποιοδήποτε λόγο. Τη θέση του μεμονωμένου Συμβούλου που μένει κενή για οποιοδήποτε λόγο, καταλαμβάνει ο μεμονωμένος υποψήφιος που δεν έχει εκλεγεί και έχει λάβει τους περισσότερους ψήφους από άλλους μεμονωμένους υποψήφιους και αν δεν υπάρχει αναπληρωματικός μεμονωμένος υποψήφιος, τη θέση καταλαμβάνει ο πρώτος σε ψήφους αναπληρωματικός του πρώτου σε έδρες Συνδυασμού.

ΕΚΛΟΓΗ ΕΠΟΠΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ

Στη συνέχεια και αμέσως μετά την εκλογή του Δ.Σ., εκλέγονται από τη Γ.Σ. με μυστική ψηφοφορία, με τη φροντίδα της Εφορευτικής, τα μέλη του Ε.Σ. Για αυτή την εκλογή καταρτίζεται ενιαίο ψηφοδέλτιο, το οποίο περιλαμβάνει τους υποψήφιους. Στο ψηφοδέλτιο αναγράφονται στο επάνω μέρος «Για το Εποπτικό Συμβούλιο» και από κάτω τα ονοματεπώνυμα των υποψηφίων με αλφαβητική σειρά.

Οι εκπρόσωποι μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους με σταυρό που σημειώνεται δίπλα στο ονοματεπώνυμο κάθε υποψηφίου. Μπορούν να εκφράσουν την προτίμησή τους σε μέχρι 3 υποψήφιους .

Οι εκλεγέντες για το Εποπτικό Συμβούλιο κατατάσσονται με τη σειρά της εκλογής τους, σύμφωνα με τον αριθμό των σταυρών προτίμησης που έχουν λάβει, προηγουμένου του πλειοψηφήσαντος και αν δεν υπάρχουν σταυροί, με αλφαβητική σειρά. Σε περίπτωση ισοψηφίας ενεργείται δημόσια κλήρωση από την Εφορευτική.

Οι πέντε πρώτοι σε σταυρούς προτίμησης συγκροτούν το Ε.Σ. Οι υπόλοιποι, κατά σειρά της εκλογής, είναι αναπληρωματικά μέλη και καταλαμβάνουν τις θέσεις των τακτικών μελών που μένουν κενές για οποιοδήποτε λόγο.

Tags:

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook