Οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνές τόσο στους άνδρες όσο και στις γυναίκες. Έχει υπολογισθεί ότι το 50% του πληθυσμού άνω των 50 ετών, πάσχει από αιμορροΐδες.

Οι αιμορροΐδες είναι παθολογικές διευρύνσεις των φλεβών του πρωκτού. Είναι δηλαδή κάτι σαν τους κιρσούς που παρουσιάζονται στα πόδια, μόνο που στην περίπτωση αυτή εμφανίζονται στην περιοχή εσωτερικά ή εξωτερικά του πρωκτού.

Οι εσωτερικές αιμορροΐδες, αυτές δηλαδή που υπάρχουν στο εσωτερικό του πρωκτικού σωλήνα μπορεί να μην προκαλούν συμπτώματα. Κάποτε παρατηρείται μια μικρή απώλεια αίματος που φαίνεται είτε πάνω στα κόπρανα είτε πάνω στο χαρτί. Το χρώμα του αίματος στις περιπτώσεις αυτές είναι έντονο κόκκινο.

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις οι εσωτερικές αιμορροΐδες μπορεί να είναι διογκωμένες και έτσι κατά τη διάρκεια της αφόδευσης πιθανόν να προβάλλουν, δηλαδή να βγαίνουν προς τα έξω. Μπορεί στη συνέχεια να επιστρέψουν στην αρχική τους θέση ή να παραμείνουν μόνιμα προς τα έξω. Σε περίπτωση που παραμένουν έξω, μπορεί να υπάρχει έντονος πόνος.

Οι εξωτερικές αιμορροΐδες συνοδεύονται συχνότερα από συμπτώματα. Πόνος, φαγούρα και οδυνηρό πρήξιμο είναι μεταξύ των συχνότερων ενοχλήσεων που συνοδεύουν τις εξωτερικές αιμορροΐδες. Είναι επίσης πιθανόν να πάθουν  θρόμβωση γεγονός που συνοδεύεται από έντονο πόνο.

Η απώλεια αίματος από τον πρωκτό επιβάλλει την εξέταση από το γιατρό. Πράγματι ενώ οι αιμορροΐδες είναι πολύ συχνή πάθηση εντούτοις δεν είναι η μόνη αιτία εμφάνισης αίματος στα κόπρανα, στο χαρτί ή στη λεκάνη του αποχωρητηρίου.

Αιτίες

Οι αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν αιμορροΐδες είναι πολλές:

  • Η εγκυμοσύνη λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης
  • Ο τοκετός λόγω της αυξημένης πίεσης στην οποία υποβάλλονται τα αγγεία του πρωκτού κατά τη γέννα είναι συχνοί λόγοι που προκαλούν αιμορροΐδες στις γυναίκες.
  • Η καθιστική ζωή
  • Η δυσκοιλιότητα
  • Η διάρροια
  • Ο έντονος βήχας
  • Οι δυσκολίες στην αφόδευση

Υπάρχουν επίσης και άλλες παθήσεις οι οποίες δημιουργούν σαν επιπλοκή αιμορροΐδες. Η κίρρωση του ήπατος, οι όγκοι που εμφανίζονται μέσα στην κοιλιά, η θρόμβωση της πυλαίας φλέβας είναι καταστάσεις που δευτερογενώς προκαλούν αιμορροΐδες.

Ιατρική διάγνωση

Η διάγνωση γίνεται από τη λήψη του ιστορικού και την κλινική εξέταση που θα κάνει ο γιατρός, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την επισκόπηση της περιπρωκτικής περιοχής, τη δακτυλική εξέταση και εάν είναι αναγκαίο την πρωκτοσκόπηση, σιγμοειδοσκόπηση και κολονοσκόπηση.

Αντιμετώπιση

Η αντιμετώπιση εξαρτάται από την κατάσταση της πάθησης και μπορεί να είναι χειρουργική ή συντηρητική.

  • Η συντηρητική θεραπεία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή αλοιφών ή υπόθετων. Παυσίπονα, αντιφλεγμονώδη και κορτικοστεροειδή φάρμακα μπορεί να χρησιμοποιηθούν είτε μόνα τους είτε σε συνδυασμό με ζεστά μπάνια.
  • Η ξεκούραση στο κρεβάτι με κατάκλιση σε οριζόντια θέση βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και του οιδήματος τοπικά.
  • Η ενεσιοθεραπεία με έγχυση σκληρυντικών ουσιών είναι μια μέθοδος που μπορεί να βοηθήσει σε ορισμένες περιπτώσεις.
  • Μια άλλη μέθοδος είναι η εφαρμογή ελαστικών δακτυλίων που αποφράσσουν την κυκλοφορία του αίματος στις αιμορροΐδες με αποτέλεσμα σε μερικές ημέρες να αυτές να νεκρώνονται και να πέφτουν.
  • Επίσης μπορεί να χρησιμοποιηθούν ακτίνες λέιζερ και κρυοχειρουργική θεραπεία με υγροποιημένο άζωτο για να επιτευχθεί η νέκρωση και αποκοπή των αιμορροΐδων.
  • Η χειρουργική επέμβαση με αφαίρεση των αιμορροΐδών είναι συνήθως μια ριζική λύση στο πρόβλημα.

Η τελική απόφαση για την καλύτερη θεραπεία που επιβάλλεται σε κάθε περίπτωση θα αποφασιστεί από το θεράποντα γιατρό, το χειρούργο και τον ασθενή.

Θα εξαρτηθεί από την κατάσταση των αιμορροΐδων και από άλλα προβλήματα που τυχόν συνυπάρχουν είτε τοπικά είτε γενικά.

Η πρόληψη περιλαμβάνει την αποφυγή της καθιστικής ζωής και τη σωματική εξάσκηση. Η καλή διατροφή πλούσια σε φυτικές ίνες καταπολεμά τη δυσκοιλιότητα που είναι μια από τις αιτίες των αιμορροΐδων.

Η παχυσαρκία λόγω της αυξημένης ενδοκοιλιακής πίεσης ευνοεί την ανάπτυξη των αιμορροΐδων και έτσι η διατήρηση ενός κανονικού βάρους σώματος συμβάλλει στην πρόληψη.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook