Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου και του ΕΛ.ΜΕ.ΠΑ. πραγματοποίησαν κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης 

Πρώτη ενημέρωση 13.46 / Τελευταία ενημέρωση 16.23

Με κινητοποιήσεις τιμούν την επέτειο της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, οι φοιτητές στα Χανιά επικαιροποιώντας τα μηνύματα της εποχής με τη σημερινή πραγματικότητα στην παιδεία, διεκδικώντας σειρά αιτημάτων που αφορούν στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι φοιτητές του Πολυτεχνείου Κρήτης αλλά και του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου πραγματοποίησαν το μεσημέρι συγκέντρωση και πορεία διαμαρτυρίας στο κέντρο των Χανίων. 

Οι φοιτητές διεκδικούν  την κατάργηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας που όπως υποστηρίζουν πλήττει την παιδεία, ενώ εστιάζουν και στο τοπικό πρόβλημα της έλλειψης φοιτητικής στέγης ζητώντας οι 50 φοιτητές του Πολυτεχνείου που έχουν μείνει εκτός εστιών, να βρουν στέγη είτε να τους δοθεί στεγαστικό επίδομα. 



Στη συνέχεια οι φοιτητές προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου Παπαδόπετρου, θέλοντας με αυτόν τον τρόπο να τονίσουν ότι η περιουσία του Πολυτεχνείου πρέπει να αξιοποιείται προς όφελος των φοιτητών.

Όπως ανέφερε η Κυριακή Καράμπαλη, φοιτήτρια Πολυτεχνείου Κρήτης:

Οι κινητοποιήσεις μας έχουν αρχίσει πολλές εβδομάδες τώρα και βρισκόμαστε σε πανελλαδικό συντονισμό και με άλλους συλλόγους ανά την Ελλάδα. Διαμαρτυρόμαστε για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας που προωθεί και η Υπουργός Νίκη Κεραμέως και ο υφυπουργός Παιδείας, Βασίλης Διγαλάκης. Το νομοσχέδιο φέρνει τη διάλυση της δωρεάν και δημόσιας παιδείας. Προβλέπει τη διαγραφή των φοιτητών στα 7 χρόνια φοίτησης. Ένας άνθρωπος που σπουδάζει για παράδειγμα στο Πολυτεχνείο Κρήτης όπου οι σχολές είναι πενταετείς, θα διαγράφεται στα 7 χρόνια όταν ο μέσος όρος για τις υπόλοιπες σχολές είναι τα 7,5 χρόνια; Ειδικά σε μια περίοδο που οι οικογένειες των περισσότερων δεν έχουν χρήματα οπότε οι φοιτητές αναγκάζονται να εργαστούν παράλληλα με τις σπουδές. Επίσης μέσα από το νομοσχέδιο φαίνεται ότι αρχίζουν να εξυπηρετούνται περισσότερο τα σχέδια των ιδιωτών και των επιχειρηματικών συμφερόντων και όχι των φοιτητών. Επιπλέον ειδικά στην Κρήτη αντιμετωπίζουμε το κομμάτι της φοιτητικής στέγης, δεν έχουμε πού να μείνουμε. Υπάρχουν πολλά παιδιά που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις σπουδές τους γιατί πληρώνουν πανάκριβα ενοίκια και δεν έχουν πού να μείνουν. Με την κατάληψη αυτή στο κτίριο Παπαδόπετρου, θέλουμε να αναδείξουμε ότι αυτοί οι χώροι είναι για εμάς και όλοι οι χώροι του Πολυτεχνείου Κρήτης πρέπει να διατίθενται για τις ανάγκες των φοιτητών του.”

Η κοινή ανακοίνωση των φοιτητικών συλλόγων πολυτεχνείου Κρήτης και του ΕΛΜΕΠΑ για τις δράσεις των συλλόγων εν όψει του τριήμερου του Πολυτεχνείου

“Σήμερα Παρασκευή 15/11 πραγματοποιήθηκε κατάληψη του κτηρίου Παπαδοπέτρου στην Τζανακάκη. Ύστερα από αποφάσεις των φοιτητικών συλλόγων του ΕΛΜΕΠΑ  (πρώην ΤΕΙ) και του Πολυτεχνείου Κρήτης που στηρίχτηκαν από μαθητές και σωματεία εκπαιδευτικών κατεβηκάμε σε μια μαζική πανεκπαιδευτική πορεία. Φέτος κλείνουμε δέκα χρόνια από τότε που ο πρώην πρύτανης Γρυσπολάκης έδωσε εντολή στα ΜΑΤ να εκκενώσουν το κτήριο Παπαδοπέτρου που εώς τότε άνηκε στον φοιτητικό σύλλογο του Πολυτεχνείου Κρήτης. Με τα μάτια στραμμένα προς την επέτειο της 17 Νοέμβρη και με το αίτημα ΨΩΜΙ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ να μη φαίνεται να είναι και τόσο μακρινό, επανοικιοποιηθήκαμε το εν λόγω κτήριο με σκοπό να ξαναζωντανέψει και να επιστρέψει στα χέρια των φοιτητών και της χανιώτικης κοινωνίας με τριήμερες εκδηλώσεις. Πάγειο αίτημα του ενιαίου συλλόγου του Πολυτεχνείου Κρήτης ήταν το κτήριο Παπαδοπέτρου να χρησιμοποιηθεί προς όφελος των αναγκών μας και να μπορεί να είναι ένας χώρος που θα δέχεται όλη τη φοιτητική κοινότητα είτε ως λέσχη εστίασης, είτε ως μηχανογραφικό κέντρο, είτε ως βιβλιοθήκη, είτε ως χώρος που θα στεγάζει πολιτιστικές ομάδες.  Η συμβολική αυτή κίνηση η οποία αποφασίστηκε ύστερα από πολύ μαζικές συνελεύσεις γίνεται στα πλαίσια εναντίωσης της κατάργησης του ασύλου και της γενικότερης καταστολής που ασκεί η κυβέρνηση της Ν.Δ. στη νεολαία και στον κόσμο της εργασίας, πατώντας σε ένα έφορο έδαφος που άφησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Βλέποντας τα γεγονότα από την ημέρα εκλογής της κυβέρνησης, οι φοιτητές και οι εργαζόμενοι έχουμε αντιμετωπίσει πρωτόγνωρες καταστάσεις. Από το φακέλωμα των συνδικαλιστών μέχρι και τις συλλήψεις και την ακραία μορφή καταστολής των ΜΑΤ προς τους φοιτητικούς συλλόγους στην ΑΣΟΕΕ. Από τις εκκενώσεις καταλήψεων για να απομακρύνουν τα “επικίνδυνα”  προσφυγόπουλα μέχρι την εισβολή δυνάμεων καταστολής σε χώρους διασκέδασης. Ταυτόχρονα το πολυνομοσχέδιο για την παιδεία αλλάζει ριζικά τον χάρτη όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, διαλύοντας τη δημόσια και δωρεάν παιδεία. Φοιτητικοί σύλλογοι, σε όλη την Ελλάδα αντιστέκονται κόντρα σε αυτό το πολυνομοσχέδιο, βγάζοντας μαζικές συνελεύσεις, κινητοποιήσεις και διαδηλώσεις. Μέσα σε όλο αυτό το κλίμα που επικρατεί θέλουμε το κτήριο Παπαδοπέτρου να αποτελέσει έναν ζωντανό χώρο και ένα κέντρο  αγώνα με κορύφωση την πορεία της 17 Νοέμβρη. Καλούμε όλη τη χανιώτικη κοινωνία να μας στηρίξει στον αγώνα μας για τα προφανή, δημόσια-δωρεάν παιδεία για όλους και πραγματικά δημοκρατικά δικαιώματα.

ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΗ ΝΕΟΛΑΙΑ, ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΛΗ ΤΗ ΧΑΝΙΩΤΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΣΕ ΜΑΖΙΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗ ΤΗΣ ΠΟΡΕΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ ΤΗ ΚΥΡΙΑΚΗ 17/11 ΣΤΙΣ 6Μ.Μ. ΣΤΗ ΠΛΑΤΕΙΑ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook