Τουλάχιστον 50 πολιτικοί κρατούμενοι απελευθερώθηκαν σήμερα στη Μιανμάρ, μετά τη χορήγηση γενικής αμνηστίας, ανακοίνωσαν κυβερνητικοί αξιωματούχοι και μια οργάνωση που εδρεύει στην Ταϊλάνδη και παρακολουθεί τους κρατούμενους στην πρώην Βιρμανία λέγοντας ότι οι συγκεκριμένοι κρατούμενοι απελευθερώνονται από φυλακές όλης της χώρας.

«Δεν έχει ολοκληρωθεί (η απελευθέρωση). Ο Ζαργκανάρ είναι μεταξύ αυτών που απελευθερώθηκαν», είπε ο Μπο Κίι, ο αναπληρωτής γραμματέας της Οργάνωσης Συμπαράστασης στους πολιτικούς κρατούμενους, αναφερόμενος στο δημοφιλή κωμικό στη χώρα του και μια από τις εξέχουσες μορφές μεταξύ των κρατουμένων.

Βιρμανός αξιωματούχος είπε ότι μεταξύ των πολιτικών κρατουμένων που απελευθερώνονται σήμερα «οι περισσότεροι είναι μέλη της Εθνικής Ενωσης για τη Δημοκρατία», της ηγέτιδας της αντιπολίτευσης Αούνγκ Σαν Σούου Κίι. Ακτιβιστές έκαναν λόγο επίσης για την απελευθέρωση προσώπων που συμμετείχαν στις ταραχές του 1988.

Η κρατική τηλεόραση της Βιρμανίας μετέδωσε χθες, Τρίτη ότι πρόκειται να απελευθερωθούν 6.359 κρατούμενοι, χωρίς να διευκρινιστεί αν ανάμεσά τους περιλαμβάνονται πολιτικοί κρατούμενοι.

Η Εθνική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η οποία συγκροτήθηκε τον περασμένο μήνα από την κυβέρνηση, είχε ταχθεί προηγουμένως με επιστολή της που δημοσιεύτηκε σε κυβερνητική εφημερίδα, υπέρ της απελευθέρωσης των «κρατουμένων συνείδησης» σε απάντηση των εκκλήσεων της διεθνούς κοινότητας προς τις νέες αρχές της Μιανμάρ.