Και φέτος πραγματοποιήθηκε με τη συμμετοχή κόσμου η εκδήλωση απόσταξης τσικουδιάς

Η απόσταξη τσικουδιάς στη Σούδα τείνει να γίνει πλέον θεσμός καθώς όλο και περισσότεροι πολίτες κάθε χρόνο αγκαλιάζουν την εκδήλωση.

Και φέτος το ρακοκάζανο στήθηκε στον αύλειο χώρο του Κρητικού Παραδοσιακού Σπιτιού Σούδας από τις 16:00 με τον κόσμο να δοκιμάζει πρωτοράκι κατευθείαν από την… “πηγή”.

Όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας, Ηλίας Φραγγιαδάκης:

“Για ακόμα μια χρονιά βγάζουμε την τσικουδιά μας με παραδοσιακό τρόπο, έχουμε πατήσει τα σταφύλια στον εξωτερικό χώρο του μουσείου, έχουμε φυλάξει τα στράφυλα για 40 μέρες ώστε να φύγουν τα ζάχαρα και σίγουρα κάνουμε την απόσταξη. Κάθε χρόνο κάνουμε αυτή τη γιορτή, έρχεται ο κόσμος, διασκεδάζει, μαθαίνουν οι νεότεροι τον παραδοσιακό τρόπο. Αξίζει να πούμε ότι οι παλιοί εκτός από το να πίνουν την τσικουδιά, τη χρησιμοποιούσαν και για άλλες ιδιότητές της όπως για παράδειγμα σε εντριβές”

(αριστερά ο Γιάννης Φωκάς, δεξιά ο Ηλίας Φραγγιαδάκης)

Το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Σούδας, Γιάννης Φωκάς, μας εξήγησε πώς οι παλιοί ήξεραν πότε ήταν η ώρα να σβήσουν το καζάνι.

“Το πρωτοράκι όταν βγει είναι 100% οινόπνευμα. Επειδή τα παλιά χρόνια δεν υπήρχαν όργανα και τρόποι για να μετράνε την τσικουδιά, ήξεραν οι άνθρωποι τότε ότι όταν θα πετάξουν την τσικουδιά στη φωτιά και γίνει όπως το νερό χωρίς να υπάρξει αντίδραση, χωρίς δηλαδή να φουντώσει η φωτιά από το οινόπνευμα, τότε έπρεπε να σβήσουν το καζάνι. Μόνο με την εμπειρία τους κανόνιζαν και κατάφερναν η τσικουδιά να βγαίνει στους 18-19 βαθμούς.”

Μάλιστα ο κ. Φωκάς, μας έδειξε πώς το έκαναν παλιά:

Την εκδήλωση πλαισιώνει το Δίκτυο κρητικής Γαστρονομίας, προσφέροντας παραδοσιακό κέρασμα ενώ ο Πολιτιστικός Σύλλογος “Αροδαμός” θα διασκεδάσει το κοινό με χορό. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι κατά τη διάρκεια της γιορτής, σπουδαστές από το ΜΑΙΧ επισκέφθηκαν τον χώρο και το Παραδοσιακού Κρητικού Σπιτιού και ενημερώθηκαν τόσο για τη διαδικασία, όσο και για την ιστορία του τόπου και τα εκθέματα του σπιτιού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook