Μετά την επίσκεψη κλιμάκιου του Κινήματος Αλλαγής στις πληγείσες περιοχές της Κρήτης από τα ακραία καιρικά φαινόμενα των προηγούμενων ημερών ο Γραμματέας  της Κ.Ο Κινήματος Αλλαγής κατέθεσε ηλεκτρονικά προς το Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης σχετική ερώτηση.

Ακολουθεί η ερώτηση του βουλευτή:

Θέμα «Άμεση στήριξη του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης  στους παραγωγούς της Κρήτης που καταστράφηκαν  από καταιγίδες, χαλάζι και ανεμοστρόβιλους  ».

Κύριε Υπουργέ

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που επικράτησαν στην Κρήτη τις προηγούμενες μέρες και κυρίως οι σφοδρές βροχοπτώσεις, η χαλαζόπτωση και οι ανεμοστρόβιλοι κατέστρεψαν θερμοκηπιακές   και υπαίθριες  καλλιέργειες αλλά και το μεγαλύτερο μέρος της ελαιοπαραγωγής.

Συγκεκριμένα:

1. Η ελαιοπαραγωγή σε όλες τις περιοχής της Κρήτης που επλήγησαν από χαλαζόπτωση καταστράφηκε από 40% έως 100%.  

2.   Οι θερμοκηπιακές και υπαίθριες καλλιέργειες στην Κρήτη, νότια Χανιά , Ελαφονήσι , Κουντούρα κτλ. αλλά και νότιο Ηράκλειο,  Τυμπάκι κτλ. επλήγησαν και από τους τρείς παράγοντες:

α) Την χαλαζόπτωση που αχρήστευσε το σύνολο των επιφανειών κάλυψης των θερμοκηπίων  (περίπου 700 στρέμματα στο Ελαφονήσι και 500 στρέμματα στην Κουντούρα κτλ.)  τα οποία αν δεν αντικατασταθούν άμεσα θα ακολουθήσει η καταστροφή της ηρτημένης παραγωγής και του φυτικού κεφαλαίου με τις πρώτες βροχές.

β) Τους ανεμοστρόβιλους που κυριολεκτικά σάρωσαν τα πάντα από όπου πέρασαν συμπεριλαμβανομένων των θερμοκηπιακών κατασκευών, ενδεικτικό είναι ότι ισοπεδώθηκαν 150 στρέμματα θερμοκηπίων  στην Κουντούρα  μαζί με την ηρτημένη παραγωγή   και το φυτικό κεφάλαιο.

γ)  Τις πλημμύρες που ακολούθησαν από τις έντονες βροχοπτώσεις που οδήγησαν τεράστιες ποσότητες νερού εντός των θερμοκηπίων καταστρέφοντας σε μεγάλο μέρος των θερμοκηπίων όλο το φυτικό κεφάλαιο και φυσικά την ηρτημένη παραγωγή.

3. Οι υπαίθριες καλλιέργειες επλήγησαν από όλα τα ακραία φαινόμενα σε όλες τις περιοχές που επικράτησαν όλα μαζί ή κάποιο από αυτά.

Επειδή η ταχύτητα ενεργοποίησης των αρμόδιων υπηρεσιών είναι κρίσιμη για την καταγραφή και εξατομίκευση των ζημιών και την προώθηση των διαδικασιών καταβολής των αποζημιώσεων.

Επειδή υπάρχουν νομικά κενά στο σύστημα αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκλήθηκαν  στην παραγωγή κυρίως λόγω των διαφορετικών φορέων και προγραμμάτων αποζημίωση και

Επειδή η εμπειρία των παραγωγών τα προηγούμενα χρόνια είναι αρνητική κυρίως με την διαδικασία των ΠΣΕΑ.    

Ερωτάσθε κε Υπουργέ:

1.Έχετε την βούληση  να αναλάβετε τον συντονισμό και τις απαραίτητες  πρωτοβουλίες για να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την στήριξη των παραγωγών που επλήγησαν; 

2. Θα ενεργοποιήσετε τον Ευρωπαϊκό Κανονισμό De Minimis προκειμένου να αποζημιωθούν τόσο οι ελαιοκαλλιέργειες όσο και οι παραγωγοί με θερμοκήπια και υπαίθριες καλλιέργειες.

3.Προτίθεστε να εφαρμόσετε για όλους τους πληγέντες παραγωγούς μέτρα ανακούφισης φορολογικά και ασφαλιστικά τουλάχιστον όπως αυτά που λάβατε για τις επιχειρήσεις που ζημιώθηκαν από την Thomas Cook ;

4. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετική ρύθμιση για να προωθηθούν άμεσαοι διαδικασίεςαποζημίωσης σε όλους τους παραγωγούς που επλήγησαν χωρίς να υπάρξουν εξαιρέσεις;

5.Πότε εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί από τον ΕΛΓΑ η διαδικασία αποζημιώσεων για τους ελαιοκαλλιεργητές και τους άλλους παραγωγούς;

6. Τι στήριξη θα δώσετεστους παραγωγούς θερμοκηπιακώνκαλλιεργειών που δεν είναι ενταγμένοι στο σύστημα του ΕΛΓΑ;

7. Ποιο ποσό εκτιμάτε ότι θα απαιτηθείγια την αποζημίωση κάθε κατηγορίας και από ποιες πηγές θα αντληθεί;

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook