Οι Αμερικανοί ισχυρίζονται πως βρήκαν την αιτία.

Το Κέντρο Ελέγχου Πρόληψης Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC) ανακοίνωσε πως κατέληξε σε μια «έρευνα-τομή» στη μελέτη της πάθησης που συνδέεται με το άτμισμα.

Αναγνώρισε δηλαδή έναν πιθανό ένοχο.

Τα δείγματα από τους πνεύμονες 29 ασθενών από 10 πολιτείες βρέθηκαν να περιέχουν το ίδιο χημικό, μια εξέλιξη που χαιρετίζεται ως τεράστια ανακάλυψη αλλά και γενναίο βήμα προς τα εμπρός.

Το χημικό είναι η Βιταμίνη Ε Οξική, την οποία αναθεώρησε το CDC ως «χημικό που προκαλεί ανησυχία». Τα τελευταία στατιστικά του θεσμού μιλούν για 39 θανάτους και 2.051 διαγνώσεις της πάθησης.

 

Το CDC ενημερώνει πως η Βιταμίνη Ε Οξική είναι μια λιπαρή ουσία που συναντάται σε πολλά κοινής χρήσης προϊόντα που έχουμε στο σπίτι μας, από τροφές και συμπληρώματα διατροφής μέχρι και κρέμες ενυδάτωσης.

«Η Βιταμίνη Ε Οξική δεν προκαλεί συνήθως βλάβη όταν καταναλώνεται ως συμπλήρωμα βιταμίνης ή εφαρμόζεται στο δέρμα. Ωστόσο, όπως υποδεικνύουν προηγούμενες μελέτες, όταν η Βιταμίνη Ε Οξική εισπνέεται, μπορεί να επηρεάζει την ομαλή λειτουργία των πνευμόνων», λέει χαρακτηριστικά ο φορέας.

Το CDC λέει ακόμα πως η ουσία προστίθεται στα υγρά του ηλεκτρονικού τσιγάρου και είναι ιδιαιτέρως ελκυστική στη μαύρη αγορά, καθώς ομοιάζει στη σύνθεση με την τετραϋδροκανναβινόλη (THC), τη δραστική ουσία της μαριχουάνας.

Η έρευνα συνεχίζεται βεβαίως, καθώς ενδέχεται να είναι και άλλα πρόσθετα που προκαλούν την πάθηση.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook