Στην ερώτηση γίνεται λόγος για το πρόγραμμα δακοκτονίας, τη σοδειά της ελιάς και την υποβάθμιση της ποιότητας του ελαιόλαδου κατά τη φετινή ελαιοκομική περίοδο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης Πλατανιά:

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια έχουν αφήσει χωρίς  προστασία την ελαιοπαραγωγή, μια βασική πηγή εισοδήματος της μικρομεσαίας αγροτιάς του Δημου .

Όπως επισημαίνεται σε ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Χανίων πριν από δυο μήνες, άμεσος ηταν ο κίνδυνος, λόγω των προβλημάτων στην εκτέλεση του προγράμματος δακοκτονίας, να καταστραφεί και φέτος η ελαιοπαραγωγή και να υποβαθμιστεί ποιοτικά το προϊόν από τις προσβολές δάκου που αναπτύχθηκαν.

Αυτό δίνει τη χαριστική βολή στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς και του δήμου Πλατανιά, που φορτώνονται τα βάρη της πολιτικής της προηγούμενης και της τωρινής κυβέρνησης και την ΚΑΠ. 

Για τα παραπάνω είναι τεράστιες οι ευθύνες της Κυβέρνησης και της Περιφέρειας Κρήτης γιατί δεν πήραν έγκαιρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για την αντιμετώπιση του δάκου με βάση τα δεδομένα της επιστήμης και της τεχνικής.  Ειδικότερα, διαπιστώθηκαν  καθυστερήσεις στην προμήθεια των φαρμάκων και ο αριθμός των δολωματικών ψεκασμών ήταν υπολειπόμενος  σε σχέση με τον απαιτούμενο.

Με ευθύνη όλων των αρμόδιων φορέων  που αποδέχονται  και υλοποιούν αυτή την πολιτική για τη δακοκτονία, προωθείται η ανάθεση της όλης διαδικασίας σε εργολάβους με κακοπληρωμένους εργαζόμενους, με κουτσουρεμένη χρηματοδότηση, με προβλήματα στην προμήθεια των φάρμακων, την πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού, τέτοια ρόλο εδώ και χρόνια έχει αναλάβει και η Κοινωφελής Επιχειρήσει του Δήμου Πλατανιά (ΚΕΔΗΠ).

Ακόμα, με τον ανεπαρκέστατο προϋπολογισμό που φτάνει στο ένα τρίτο σε σχέση με πριν το 2010, η δακοκτονία γίνεται με τρόπο τελείως αναποτελεσματικό, πολλά τα κατά τόπους παραδείγματα .  Τεράστια είναι η ευθύνη όλων όσων δέχονται αδιαμαρτύρητα αυτή την κατάσταση.

Η κατάσταση αυτή σπρώχνει πολλούς μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς να αναλαμβάνουν ατομικά την προστασία της παραγωγής τους με εντομοκτόνα, ανεβάζοντας το κόστος, ενώ ολόκληρες περιοχές φτάνουν στο σημείο να ζητούν να εξαιρεθούν από το πρόγραμμα της δακοκτονίας.

Ερωτάται ο κ. Δήμαρχος Πλατανιά  ποιες ενέργειες – παρεμβάσεις  θα κάνει για :

Να εξασφαλιστεί την επόμενη χρονιά η ενιαία πανελλαδικά, ολοκληρωμένη επιστημονικά άρτια και ασφαλής εφαρμογή του προγράμματος της δακοκτονίας με ευθύνη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με την άμεση πρόσληψη στις αρμόδιες υπηρεσίες όλου του απαραίτητου επιστημονικού - τεχνικού προσωπικού, με πλήρη ασφαλιστικά και μισθολογικά δικαιώματα, με εξασφάλιση και των απαραιτήτων μέτρων προστασίας.

Να  σταματήσει να ανατίθεται σε εργολάβους το πρόγραμμα δακοκτονίας,  που έχει τραγικές επιπτώσεις στους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς της Κρήτης.

Να εξασφαλισθούν τα αναγκαία κονδύλια από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία και να καταργηθεί η εισφορά του 2% για τους μικρομεσαίους ελαιοπαραγωγούς.

Την άμεση καταγραφή και αποζημίωση της ζημιάς από τον δάκο και τον πυρηνοτρύτη, από τον ΕΛΓΑ για το σύνολο των αγροτών και όχι μόνο των ασφαλισμένων.

Την απαλλαγή των πληγέντων ελαιοπαραγωγών από τα διάφορα φορολογικά βαροι  (από το υπουργείο : ΕΝΦΙΑ, δημοτικά τέλη κλπ.).

Να συζητηθεί το θέμα στο δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πλατανιά την Τέταρτη 20/11/2019.

Για την Λαϊκή Συσπείρωση Πλατανιά

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι

Ανθούσης Δημήτριος

Κουμάκη Αλεξία

Μαριανάκης Στυλιανός